Hatice Çoban: Çözüm Süreci Yasal Zemine Kavuşturulmalı

BDP Tuşba Eş Başkan adayları seçim çalışmalarını kitlesel etkinlikler, köy, mahalle, ev, esnaf ve sokaklarda halkla bir araya gelerek sürdürüyor.

VAN 18.03.2014 16:47:39 0
Hatice Çoban: Çözüm Süreci Yasal Zemine Kavuşturulmalı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Eş Başkan adayları Öner Yiğit ve Hadice Günel ilk olarak Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Hatice Çoban ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü ziyaret ederek personel ile sohbet etti. Eş Başkan adayları daha sonra Şemsibey, Abdurahman Gazi, Altıntepe ve İskele mahallelerinde düzenlenen halk toplantıları ve kadın şölenlerine katıldı. Akşam saatlerinde ise Abdurahman Gazi ve Beyüzümü Mahallesinde ev toplantıları gerçekleştiren Eş Başkan adayları son olarak Kalecik Ford Türkcell evlerinde ikamet eden öğretmenler ile bir araya gelerek destek istedi.




Abdurahman Gazi mahallesinde düzenlenen ev toplantısında konuşan ev sahibi Abdullah Erkeker evinin BDP’nin evi olduğunu söyleyerek tüm ailesi ile beraber seçimlerde partisini ve adaylarını destekleyeceğini söyledi. Erkeker’in konuşmasının ardından söz alan Van Büyükşehir Eş Başkan adayı Hatice Çoban, “ Bizler barış için sadece elimizi değil bedenimizi de taşın altına koyuyoruz. Bize oy vereninde vermeyeninde seçilmişi olacağız” dedi.


Abdurrahman Gazi Mahallesi’nden Beyüzümü Mahallesine geçen Eş Başkan adayları burada düzenlenen halk toplantısında seçime ve son siyasi sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İlk olarak söz alan Tuşba Eş Başkan adayı Öner Yiğit, seçimlerde 14’te 14 yapacaklarına inandıklarını ve halkın duruşunda ve gözlerinde de bunu gördüklerini kaydetti. Tuşba Belediyesi’ni halk ile birlikte kuracaklarını kaydeden Yiğit, “ Halkımıza layık bir belediyeyi inşa etmenin telaşı içindeyiz. Çevre ve şehircilik bakanlığının yaptığı imar planı doğru bir imar değildir. İmarın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. İmar ve alt yapı yapılmadan yapılacak her şey ileride büyük sorunlara yol açar.” Şeklinde konuştu.


“MÜZAKERE AKP İLE DEĞİL DEVLET İLE YAPILIYOR”


Yiğit’ten sonra konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Hatice Çoban ise, normal şartlarda ve normal ülkelerde seçim zamanı halka gidip vaatlerde bulunulduğunu fakat Türkiye’de şartların farklı olduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan’ın içinde bulunduğu durum nedeniyle kendisini kurtarma derdinde olduğunu ifade eden Çoban, en büyük depremin 30 Marttan sonra yaşanacağını belirterek,“Müzakere devletlerle yapılır, hükümetlerle değil. Devlet isterse aktörünü değiştirir. Devlet Bahçeli zamanında idam rafa kaldırıldı. Bizim kararımız barış kararıdır. Bu seçimde bu yüzden bizim için çok önemlidir. Bu açıdan serhatta kazanacağımız her belediye barışın inşası için önemli bir adım olacaktır. 30 Mart” a kadar BDP’liyiz ama 1 Nisanda bütün Van’ın belediyesiyiz. Biz sadece oy aldığımız yüzde 70’i değil, yüzde yüzü temsil ediyoruz. Bütün kısıtlamalara rağmen yüzde 70–75 arasında hizmet yaptık ama bu yeterli değil” Diye konuştu.



“ÇÖZÜM SÜRECİ YASAL ZEMİNE KAVUŞTURULMALI”


Eş Başkan adayları seçim çalışmalarına Kalecik TOKİ’de ikamet eden öğretmenlerle bir araya gelerek sürdürdü. Burada öğretmenlere hitaben bir konuşma yapan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Hatice Çoban, BDP olarak bu sürece referandum dediklerini belirterek, Kürtlerin dünyada dil, kimlik, kültür sorunu yaşayan tek halk olduğunu ve bu sorunun hala devam ettiğine dikkat çekti. Bunun nedeninin de sorunun çözüme kavuşturulmamış olmasından kaynaklandığını söyleyen Çoban : “ Oy oranını artırabilirsek barış sürecine çok ciddi katkılar sağlayacağına inanarak yapmamız gerekenden fazlasını yapıyoruz. Çok büyük bir teveccühle karşılaşıyoruz. Umuyoruz ki 30 Martta bunun sonucunu alacağız. Bu ülkenin insanları olarak olarak hiçbir şeyden eşit faydalanamıyoruz. Hele Kürt olarak hiç faydalanamıyoruz. Dünya yurttaşlarının istediği haklardan fazlasını istemiyoruz. Propagandası yapılan TRT 6 var. Bunun oluşması ağır bedeller sonucu olmuştur ama bu kanal hala yasal değildir. Gelişme olarak gösterilen bazı şeylerin yasal güvencesi yoksa yarını da olmayabilir. Bu süreç içinde geçerlidir. Yürütülen görüşmeler yasal güvenceye kavuşturulmadığı sürece güven vermez.” Dedi.



“ BAŞBAKAN BESMELE İLE BAŞLIYOR, SONRA KÜFÜRLER YAĞDIRIYOR”


Tuşba Eş Başkan adayı Öner Yiğit ise yaptığı konuşmada şunları söyledi : “ Çocuklarımıza anadilimizi nasıl öğretebileceğimizin arayışına girerken hükümet bize ‘dilinizi özel okullarda öğrenin’ diyor. Başbakan konuşmasına besmeleyle başlıyor, küfürler yağdırıyor ve bitirirken de ‘Allah’ a emanet olun diyor. Bu nasıl bir çelişkidir? Tuşba ilçemize ilişkin projelerimizi de Newroz’da açıklayacağız.”






“BARIŞI İNŞA ETMEK ZİHİNSEL BİR OLGUDUR”


Eş Başkan adayları Abdurrahman Gazi, Altıntepe ve İskele seçim bürosunda kadınların düzenlediği Newroz şölenlerine katılarak kadınlarla halay çektikten sonra, Şemsibey Mahallesinde düzenlenen kadın toplantısına katıldı. Burada konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Hatice Çoban, kültür meselesinin bir beyin meselesi olduğunu, barışı inşa etmenin zihinsel bir olguolduğunu belirterek, “ Kürdistan kazansın diye çok çalışıyoruz . Çok çalışıyoruz ki Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşsun. En büyük sözü Newroz”da vereceğim. Size söz veriyorum asla arkamı dönmeyeceğim hep sizin yanınızda olacağım” Şeklinde konuştu.