Hastalara 'emar' sürprizi!

Tedavi edilmeden gönderiliyorlar

VAN 7.01.2014 09:53:32 0
Hastalara
Tarih: 01.01.0001 00:00
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde emar cihazının arızalı olduğu öğrenildi. Bölgenin en iyi hastanelerinden biri olma konusunda iddialı olan ancak hizmet konusunda ciddi eksikleri bulunan YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde bir süredir arızalı olan emar cihazı nedeniyle hastalar mağdur ediliyor.






Haber: Umut TARHAN
Yaklaşık 2 haftadır bozulan tek emar cihazı nedeniyle hastane yönetimi de zor durumda. Hastaneye tedavi için gelen hastaların bir kısmı emar cihazının arızalı olması nedeniyle tedavi edilmeden geri gönderiliyor. Bu kötü sürpriz karşısında neye uğradığını şaşıran vatandaşlar, olup bitene anlam veremiyor!

HASTALAR NEYE UĞRADIĞINI ŞAŞIRIYOR
Tedavi olabilmek için günler öncesinden randevu alan ya da sabahın erken saatlerinde gelerek sırada bekleyen hastalar muayene saatleri geldiği zaman içeri alınıyor. Emar gerektirmeyen hastalar için gerekli tetkik ve tedaviler uygulandıktan sonra hastalar gönderiliyor. Ancak söz konusu hastanın şikayetine bağlı olarak emar çekilmesi gerekli görüldüğü zaman ise doktorlar çaresiz kalıyor. Hastalara emar cihazının arızalı olduğunu söyleyen ve kendilerine başka bir hastanede emar çekmeleri gerektiğini bildiren doktorlar, emar sonucunu görmeden teşhis ve tedavi konusunda yardımcı olamayacaklarını belirtiyorlar. Zaman zaman hastaların tepkisi ile de karşılaşan doktorlar ellerinden birşey gelmediğini söylerken, bu durum üzerine hastalar adeta şok yaşıyor.
Kimisi il dışından gelen, kimisinin özel hastanede emar çektirme gücü olmayan hastalar; "Bu nasıl bir durumdur? Bir yandan en iyi hastane olma konusunda dem vuracaksınız, öbür taraftan da hastaları tedavi dahi edemeyeceksiniz. Bu mudur iyi hastane olmak? İl dışından gelenlerimiz var ya da cebinde 5 kuruşu olmayanlar var. Bitlis´ten, Muş´tan, Ağrı´dan gelen hastalar var. Bunlara ´kusura bakmayın emar cihazımız bozuk, size bakamayacağız´ demek ne kadar doğru? Onca eziyet çekerek bir ümitle tedavi olmaya geliyoruz ancak gördüğümüz manzara karşısında adeta şaşırıyoruz" diyorlar.

´İYİ HASTANEYİZ´ SADECE LAFTA
Hastanenin birçok branşında da çeşitli sıkıntıların yaşandığını, hizmet konusunda hastanenin yetersiz kaldığını belirten hastalar, "Eğer iyi hastane olmak fiziki anlamda ise bu belki kısmen doğru. Zaten başka da bişey yok. Bir taraftan ´bölgenin en iyi hastanesi olma´ iddiaları atılacak ortaya, diğer tarafta Van´ın sağlık turizmine katkılarından söz edilecek hastanenin, ancak öbür taraftan da tedaviye gelen hastalara ´kusura bakmayın´ denilip geri gönderilecekler. Bu nasıl bir tezat?" diyerek adeta isyan ediyorlar.

BAŞHEKİM ÇANKAYA: EMAR CİHAZINA SUİKAST DÜZENLENDİ!
Emar cihazının bir süredir çalışmadığını doğrulayan YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, emar cihazına bir hasta yakını tarafından adeta suikast düzenlendiğini söyledi. Kapıdaki tüm uyarılara rağmen, bir hasta yakınının elindeki oksijen tüpü ile emar odasına girdiğini ve bunun da cihazda çok ciddi sıkıntılara sebep verdiğini anlatan Başhekim Prof. Dr. Çankaya; "Maalesef görevlimizin arkasını döndüğü bir esnada hasta yakını elindeki oksijen tüpü ile birlikte hastadan önce içeri giriyor. Fark edilinceye kadar da zaten olan oluyor. Emar cihazları çok güçlü mıknatısları ihtiva ediyor. Kesinlikle metal birşeyle emar odasına girmemek gerekiyor. Fakat hasta yakınımız biraz aceleci davranıp, uyarıları da dikkate almayınca böyle büyük bir mağduriyet söz konusu oldu" dedi.

SORUŞTURMA AÇILDI
Konuya ilişkin soruşturma açıldığını ve soruşturmanın devam ettiğini belirten Prof. Dr. Çankaya, cihazın tamiri için de ilgili firma ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Emar cihazında çok ciddi arızaların meydana geldiğini ve gerekli parçaların da yurt dışından istendiğini belirten Prof. Dr. Çankaya, emar cihazının ne zaman yeniden kullanılabileceği konusunun ise henüz belli olmadığını dile getirdi.

YEDEĞİNİ ALMAK İÇİN GİRİŞİMLER VAR
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, arızalanan emar cihazını yaptırmanın yanında, yedeğini almak için de girişimlerin olduğunu ifade etti. Yakın zamanda bu sorunu çözmek için gayret gösterdiklerini belirten Çankaya, hastalara ve yakınlarına da çağrıda bulundu.

PROF. DR: ÇANKAYA: HASTALARDAN RİCAM VAR
Hastanenin tek emar cihazının hasta yakınının bilinçsizliğinden kullanılamaz duruma geldiğini   belirten Başhekim Prof. Dr. Hakan Çankaya, önemli uyarılarda bulundu. Hastalara ve yakınlarına çağrıda bulunmak istediğini belirten Prof. Dr. Çankaya; "Lütfen ama lütfen hastalarımız ve yakınları uyarıları dikkate alsınlar. Bir odaya girilmeyeceği ya da nasıl girileceği söyleniyorsa bu bir zorunluluktan kaynaklanıyor demektir ve lütfen buna uyulsun. Bizler kendimizi her daim hastaların ve yakınlarının yerine koyup, empati yaparak hareket ediyoruz. Bizim de hastamız olsa yalnız bırakmak istemeyiz. Bu yüzden kendilerini anlıyoruz ancak halkımızın da bizleri anlamasını arzu ediyoruz. Nihayetinde bilinçsizlikten ve ısrarla yapılan uyarılara aldırış etmemekten kaynaklanan bir durumun nasıl yüzlerce insanı, koca bir hastaneyi mağdur ettiğini görebiliyoruz. Bu yüzden tüm hasta ve hasta yakınlarından rica ediyorum ki uyarıları dikkate alsınlar" şeklinde konuştu.