Haşimi: O Müslüman kahraman Erdoğan olabilir!

Irak Eski Cumhurbaşkanı Tarık-el Haşimi'den Başbakan Erdoğan ve IŞİD ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

VAN 15.06.2014 11:03:10 0
Haşimi: O Müslüman kahraman Erdoğan olabilir!
Tarih: 01.01.0001 00:00

A Haber'de ekranlara gelen ‘Yaz Boz’ programı Irak Eski Cumhurbaşkanı Tarık-el Haşimi’yle çok özel bir röportaj yaptı. Ergün Diler'in sorularını yanıtlayan Haşimi, 'IŞİD'in Esad rejimiyle bağlantısının olduğunu' iddia etti. Haşimi ayrıca 'Irak halkının demokrasiye olan inancını kaybettiğini, halkın büyük bir trajedi yaşadığını' belirtti.

Haşimi, çözüm olarak 'Müslüman ülkelerin mutlaka birlikte hareket etmeleri gerektiği' önerisini sundu. Müslümanların sorunlarının çözümünde öncü ülke olarak Türkiye'yi öneren Haşimi, 'Bir Müslüman kahramanın çıkıp bu trajediye son vermesi lâzım, bu kahraman Recep Tayyip Erdoğan olabilir' dedi.

"IŞİD TERÖRÜNÜ KINIYORUM"

Işid'i Türk Konsolosluğuna yaptığı baskından dolayı kınıyorum. Bu terörizm faaliyetini kınıyorum. Bu olayda da adil bir şekilde ilgilenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Dün bana aracılık yapmam için bir talep geldi Musul'dan. Bunun bir parçası olmayı reddettim. Tek bir şart koştum onlara: öncelikle 25 şoförün ve konsolosla birlikte çalışanların serbest bırakılmasını istedim. Ama eğer bunun dışında bir mesaj vereceklerse Türkiye'ye aracılık yapabilirim.

"MALİKİ'NİN HALEN IRAK'IN BAŞINDA OLMASI TALİHSİZLİK"

Maliki hala Irak'ın Başbakanı konunumda maalesef. Aynı zamanda silahlı kuvvetlerin de başında. Giderek durum kötüleşmekte. Ancak kendisi hala ısrar etmekte. Üçüncü dönem de aday olmak için kendisini öne çıkardı. Bütün siyasi unsurlar bunun karşısında. Çok talihsiz bir durum aslında. Bu kötü siciline rağmen, ayrımcılığa, ülkenin durumuna rağmen kendisinin felaket tarzındaki yönetimine rağmen hala ülkenin başında olması tam anlamıyla bir talihsizlik. Kendisini yıllar önce uyardım. Ona dedim ki: Eğer bu politikayı yürütmeye devam edersen, nihai tahlilde Irak'ı bir felakete sürükleyeceksin. Dikkat et dedim." Ama hiç kimseyi dinlemedi. Bu da adaletsizliğin sonucu oldu.

"IRAK'TA SÜNNİ OLMAK, SUÇLU OLMAK DEMEK"

Özellikle Sünni toplumuna karşı doğrudan bir ayrımcılık yaptı Maliki. Bunun sonucunda da halk demokrasiye olan inancını kaybetti. Siyasi sürece olan inancını kaybetti. Halkın trajedisine bir bakın. Artık uluslar arası toplumun gösterdiği tepkiye bakın. Hiçbir hareket yok. Irak'ta Sünni olmak demek sizin bir suçlu insan olmanız anlamına geliyor.

"IŞİD ESAD'LA HİÇBİR ZAMAN SAVAŞMADI"

IŞİD ile Esad rejimi arasında ilişki mevcut. Bu örgüt asla Esad ordusuna karşı savaşmadı. Bu da zaten buradaki bulanık, sisli alanlardan biri. Bu da örgütün sadakatine soru işaretiyle yaklaşmamızın sebeplerinden biri. Maksatları özgürlük olsaydı rejime karşı savaşıyor olurlardı.

"O MÜSLÜMAN KAHRAMAN ERDOĞAN OLABİLİR"

Biz Müslüman ülkeler olarak ortak bir çıkara sahibiz ve güçlerimizi birleştirmeliyiz, yakınlaşmalıyız. Ancak bir ülkenin bunun dışında tutulması lazım. Bu ülkenin de buna girişimde öncülük yapması lazım. Bu ülke Türkiye olabilir. Bu kişi Erdoğan olabilir. Bir ülkenin yol açması gerekiyor, bir kahraman gerekiyor. Bir Müslüman kahramanın çıkıp bu İslam trajedisine son vermesi gerekiyor. Bu kişi Erdoğan olabilir!