Haşim Kılıç’ın saygın kararları!

Elif ÇAKIR

VAN 20.04.2014 08:31:02 0
Haşim Kılıç’ın saygın kararları!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Son günlerde...

Anayasa Mahkemesi’ne de dolayısıyla mahkemenin başkanı Haşim Kılıç’a da saygı duyan duyana!

Son günlerde...

Haşim Kılıç verdiği kararlar neticesinde ‘bağzı’ aydınlarımıza ve ‘bağzı’ siyasetçilerimize pek bir sevimli pek bir saygın gelmeye başladı.

Öyle ya CHP’li siyasetçilerin ve ülkemizin ‘kaynana sendromlu’ muhaliflerimizin övgüsüne mazhar olmak, onlar tarafından taltif edilmek her kişiye nasip olmaz.

Öyle görünüyor ki...

Sayın Haşim Kılıç da emekliliğine yedi ay kala yaşamış olduğu bu mutluluktan mesut ve bahtiyar olmalı ki ‘saygın kararlar’ verme yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Otomatiğe bağlanmış bir şekilde sürekli ‘saygı’ duyduklarını ifade ediyorlar.

Biliyorsunuz AYM son saygın kararını HSYK Kanunu üzerine verdi.

CHP mahkemeye başvurdu ve hükümetin şubat ayında çıkardığı HSYK Yasası’ndaki 42 maddenin iptalini istedi.

AYM de hukuk tarihimiz açısından oldukça önemli olduğunu düşündü ve HSYK Kanunu hakkında iptal kararı verdi...

AYM’nin HSYK Kanunu hakkında verdiği bu karar yine büyük bir coşkuyla karşılandı ve Haşim Kılıç’a yine büyük bir saygı duyuldu.

AYM’nin kısmi iptal kararından sonra HSYK Yasası ile görevden alınan 50’ye yakın hâkim ve savcı ‘hak ihlali’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu...

***

Memlekete bak!

Hadi CHP’nin hukukçu siyasetçilerini bir kenara bırakalım ancak günlerdir hukuk bilir aydınlarımızın yazdıklarına bakıyorum da...

Bir tanesi de çıkıp ‘Ey AYM, ey Haşim Kılıç senin görevin ve mahkemenin kuruluş amacı Anayasa’da yazılı temel hak ve özgürlükleri korumak ve TBMM tarafından çıkartılan yasaların başvuru üzerine Anayasa’ya uygun olup olmadığını denetlemektir’ uyarısında bulunmuyor...

Osman Can’ın da yazdığı gibi Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararı ve akabinde HSYK ile ilgili vermiş olduğu karar mahkemeyi yeniden vesayet tartışmalarının odağına yerleştirmiş durumda...

‘Bağzı’ aydınların, siyasetçilerin ve Gülen Cemaati’nin övgülerine mazhar olması Haşim Kılıç’ı Çankaya’ya taşır mı, bilemem... Bu konuda haksızlık da etmek istemem.

“Haşim Kılıç ne yapmaya çalışıyor” şaşkınlığına sebebiyet verecek Twitter ve HSYK Kanunu ile ilgili verdiği kararların arka planında Ankara kulislerini de kaynatan Başbakan Erdoğan’a kızgın oluşu olabilir mi?

***

Ankara’da parlamento kulislerini aşıp İstanbul’a kadar gelen bu ‘Haşim Kılıç’ın vakıf kurma talebinin geri çevrilme’ hadisesini AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’e de sordum.

Mehmet Ali Şahin “Evet son günlerde neredeyse her yerde bu hadise konuşuluyor’ diyerek Haşim Kılıç’ın kurmak istediği vakıf, vakıfla ilgili olarak hazırlayıp gönderdiği ancak halen TBMM’de bekleyen kanun tasarısı hadisesini anlattı.

Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan sonra başına geçmek istediği bir vakıf açmak istemiş ve bununla alakalı da bir kanun tasarısı hazırlayıp göndermiş. Kanun tasarısı Meclis’e sevk edilmiş ve Adalet Komisyonu’ndan da geçmiş.

Sayın Şahin ‘Bizim partimizin tüzüğüne göre hükümetin sevk ettiği kanun teklifleri aynı zamanda partimizin genel merkezinde Siyasi İşler Başkanlığı’na da gelir ve parti politikalarımıza uygunluğu açısından görüş bildiririz. Bu kanun tasarısı da geldi. Ben de red cevabı verdim. Zira biz daha öncesinde kamu vakıflarının kamu imkanlarından faydalanmasını engelleyen bir kanun çıkarttık. Haşim Kılıç’ın hazırlamış olduğu kanun tasarısı ise kuracağı vakfa inanılmaz imkanlar tanıyor tüm kamu imkanlarını önlerine seriyordu. Yani Anayasa Mahkemesi’nin bütçesinden vakfa kaynak aktarılıyor, bireysel başvuru harçlarının yüzde 30’u vakfa bağışlanıyordu. Karşı çıktık ve aramızda bundan dolayı bir kırgınlık olmuş olabilir. Ancak ben Haşim Kılıç’ın vakıf gerekçesiyle böylesi bir tavır içine girdiğini sanmıyorum” dedi.

Yorum yok...

Lakin AYM’nin HSYK Kanunu hakkında vermiş olduğu iptal kararıyla ilgili olarak sorulacak pek çok soru var.

Bunlardan en önemlisi HSYK Danıştay ve Yargıtay’a üye seçerken aramış olduğu 20 yıllık meslek tecrübesi kriterini bu düzenlemeyle birlikte HSYK için de getiriyordu. Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal etti. Akla AYM Paralel Yapılanma’nın genç hakim ve savcılarına yol açmak için mi bu maddeyi iptal etti sorusu gelirken, yıllardır liyakat liyakat diyenlerin bu konuda kalem oynatmamaları da ayrıca düşündürücü.

Bir diğer husus ise AYM’nin HSYK’ya üye seçim sisteminde her siyasi görüşten üyenin seçilmesini sağlayacak olan düzenlemeyi iptal etmiş olması.

Haşim Kılıç AYM’nin amaçlarını, yetkilerini bir kenara itmiş habire iptal kararları veriyor...

Ne gam! Kılıç için önemli olan sanırım birilerinin saygısını kazanmış olmak!