Hasarlı okullarda eğitim veriliyor!

Eğitim^Sen Van Şubesi tarafından hazırlanan raporda, 'Bazı okulların aletsel incelemeden geçirilmeden gözlemlere dayanılarak raporların verilmiş olması geride kalan diğer okullara yönelik tereddütlerimizi arttırmaktadır.

VAN 16.05.2013 10:28:55 0
Hasarlı okullarda eğitim veriliyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün burada yapması gereken bizce, tüm okulların vakit geçirilmeden aletsel incelemeden geçirilmesidir. Her gün binlerce öğrencinin eğitim gördüğü okullarımızın güvenliğini en üst düzeyde tutmak birinci öncelik olmalıdır." denildi.
2011 yılında meydana gelen büyük depremlerde sadece Van merkezde 43 okul ağır hasar aldı. Bu okulların bir çoğu yıkılarak yerine yeni okullar yapılırken, bazı okulların inşaatları halen tamamlanmadı. Bazı okulların ihaleleri ise yeni yeni tamamlanıyor, ya da yapılıyor. Özellikle inşaat sezonu olarak bilinen yaz mevsiminde yapılmayan inşaat çalışmaları Ekim ya da Kasım ayına sarkınca buda eğitim öğretimin aksamasına neden oluyor. Yapılan ihalelerin yüzde 50-60 kırımla yapıldığı iddiaları da  ´okullar acaba sağlam yapılıyor mu?´ sorularını akıllara getiriyor. Depremin üzerinden 19 ay geçmesine rağmen Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri hala konteynırda eğitim görürken, Vali Haydar Bey Lisesi hala eğitim hizmeti veremiyor. Depremde hasar gören ve yıkılan okulların yerine yapılan yeni okul binalarının bir kısmını da hayırsever işadamları yaptı. Van´da eğitim alanında yaşanan sıkıntılara ilişkin bir rapor hazırlayan Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Selami Özyaşar, bir çok okulun hasarlı bir biçimde faaliyet yürütmeye devam ettiğini iddia etti.

"OKULLAR SAĞLAM
YAPILMIYOR"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Selami Özyaşar, depremler sonucunda Van merkezde 43 okulun hasar gördüğü için eğitim-öğretim yapamaz raporu aldığını belirterek, "Eğitim-öğretim yapılabilir denilen okulların dahi güvenli olduklarına yönelik ciddi tereddütler söz konusudur. Örnek verecek olursak ilk etapta sağlam raporu alan okullardan biri olan Hürriyet İlköğretim Okulu’nun yapılan itirazlar sonucu ağır hasarlı olduğu ortaya çıktı ve okul boşaltıldı. Yine benzer durumda Kerim Tuncer İlköğretim Okulu sağlam raporu alıp üç hafta eğitim- öğretim yaptıktan sonra hasarlı olduğu ortaya çıkmış ve boşaltılmasına karar verilmiştir. Verilen raporların örneklerde görüldüğü gibi sağlıksız şekilde yazılmış olması, hiçbir okulun aletsel incelemeden geçirilmeden gözlemlere dayanılarak raporların verilmiş olması geride kalan diğer okullara yönelik tereddütlerimizi arttırmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüğünün burada yapması gereken bizce, tüm okulların daha fazla vakit geçirilmeden aletsel incelemeden geçirilmesidir. Her gün binlerce öğrencinin eğitim gördüğü okullarımızın güvenliğini en üst düzeyde tutmak birinci öncelik olmalıdır." şeklinde konuştu.

"ELEKTRİĞİ, SUYU OLMAYAN OKULARIMIZ VAR"
 Okulların sağlamlık konusunun yanında eksiklik arz eden çok sayıda sıkıntısının bulunduğunu kaydeden Özyaşar, "Okullarımızdan gelen raporlar doğrultusunda özellikle su, derslik yetersizliği gibi konularda ciddi eksiklikler yaşandığı ortaya çıkmaktadır. Memursen İlköğretim Okulunda su olmadığı için kış boyu ısınma sorunu yaşanırken, ayrıca yine su yokluğundan dolayı hijyen koşullarından yoksun bir şekilde eğitim-öğretime devam etmektedir. Hacıbekir İlköğretim Okulunda derslik sıkıntısı yaşanmaktadır. Yine Aşik Köyü İlköğretim Okulunda elektrikler kesik(elektrik bağlantısı yok, şebeke döşenmemiş, suyu yok) olduğu için ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu saydığımız okullar sadece verdiğimiz birkaç örnektir. Bunun dışında benzer şartlarda eğitim-öğretim yapan çok sayıda okulun olduğunu biliyoruz. Bunun tespitini yapmak ve gerekli önlemleri almak Milli Eğitim Müdürlüğünün en temel görevidir." dedi.

"OKUL İNŞAATLARI EĞİTİM YILI ÖNCESİ BİTİRİLMELİDİR"
2013-2014 Eğitim-Öğretim sezonuna tüm bu sıkıntıların giderilerek girilmesinin önemine değinen Özyaşar, ancak yeni eğitim-öğretim yılına da benzer sıkıntılarla girilmesinden kaygılandıklarını belirterek, "Okulların yeniden güçlendirilmesi, ya da yeniden yapımına ilişkin ihaleler yapılıyor. Ancak bu ihaleler daha çok yandaş şirketlere peşkeş çekiliyor. İhaleyi alan şirket ise işi taşerona bırakıyor. Bu da maliyeti arttırıyor ve aynı zamanda okul inşaatlarının zamanında bitmesini engelliyor. Bazı okulların inşaatı 2. dönemin başına kadar sürüyor. Yapılan okul binaları sağlam yapılmıyor. Çok ciddi sıkıntılar var. Eğitim-Öğretim yılı başladıktan sonra okulların güçlendirilmesi yada yıkılması kararı veriliyor. Koca yaz tatilinde birşey yapılmıyor ve inşaatlar Kasım ayında başlıyor. Bunlar da eğitim-öğretim açısından olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu konu çok önemli ve okul inşaatların eğitim-öğretim yılı öncesi bitirilmesi gerekiyor. Daha önceki senelerde bu konularda birçok sıkıntı yaşanmıştır. Özellikle eğitim - öğretim sezonu başlarken inşaatı devam eden okullar olmuştur. Bir yanda inşaat diğer yanda eğitim şeklinde birçok kez karşılaşılan manzaralar hala hafızalardadır. Gelecek eğitim - öğretim sezonunda da aynı sıkıntıların yaşanmaması için gereken tüm tedbirlerin şimdiden alınması ve inşaatlara da derhal başlanarak okulların eğitim - öğretim sezonuna hazır hale getirmesi gerekmektedir." diye konuştu.
Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Van İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına ise, Van Valiliğinin talimatı doğrultusunda basına beyanatta bulunamadıklarını belirterek bilgi vermedi.
Haber : Oktay CANDEMİR