Hasarlı binanın dibinde başlatılan kazı korkutuyor

Van`ın Şerefiye Mahallesi`nde birkaç gün önce başlatılan temel kazısı, yan taraftaki apartman sakinlerini tedirgin etti. Depremlerin devam ettiğini hatırlatan bina sakinleri, `bunlar binayı başımıza yıkacaklar` diyerek olaya tepki göst

VAN 29.03.2013 11:12:12 0
Hasarlı binanın dibinde başlatılan kazı korkutuyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Şerefiye Mahallesi milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan üç katlı apartman sakinleri apartmanlarının kanalizasyon borularının patlatıldığını ve kazının bina temelinin sıfırında yapıldığını belirterek, depremlerin hala devam ettiğini ve bu durumdan tedirgin olduklarını söylediler.

 

Temel kazısının apartmanlarının sıfırında yapıldığını hatırlatarak apartmanın yıkılma ihtimalinin olduğunu savundu.

 

"Binanın dibinde kazı yapma hakkına sahip değiller"
Konu ile ilgili olarak belediyeyi aradıklarını ancak gelen zabıtaların kazı izni alındığı gerekçesiyle olaya müdahale etmediklerini ifade eden Ergin Can, "Bunlar nasıl böyle bir izin alıyorlar ki kazı izni almış olabilirler. Ancak böyle apartmanımızın dibinden kazı yapma hakkına sahip değiller. Allah muhafaza bu bina yıkılırsa ne olacak. 6 daire var burada ve oldukçada kalabalık bir binadır. Yetkililerden bu olaya bir an önce el atmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

 

"Bir taraftan deprem sallıyor bir tarafta bunlar sallıyor"
Apartman sakinlerinden Fatma Menduh da, depremlerin hala devam ettiğini belirterek, "Bizler tedirgin olduk apartmanın tam dibini kazıyorlar. Daha dün 3,5 şiddetinde bir deprem oldu. Bunlar neye dayanarak böyle bir izin veriyorlar anlayamadık. Sizlerin de şahit olduğu gibi kazı çalışması sırasında adeta bina adeta sarsılıyor. Bir taraftan deprem sallıyor bir tarafta bunlar sallıyor. Yetkililerden iş işten geçmeden bir tedbir almalarını istiyoruz. Neticede burada insanlar yaşıyor ve insan hayatı söz konusudur. Bunlar adeta binanın yıkımına zemin hazırlıyorlar" diyerek olaya tepki gösterdi.

 

Ayrıca apartman sakinleri yıkım çalışmalarının yürütüldüğü alandaki iki bina için kuruyucu önlem alınmasını isteyerek, kendilerine binanın durumu ile ilgili bir tebligat verilmesini istediler.

 

Bu arada çalışmaları yürüten İnşaat firması yetkilileri ise gerekli izinleri aldıklarını ve Yapı Denetim Firması tarafından gerekli denetimlerin yapıldığını iddia ederek, apartmanın hemen dibinden kazı yapma sebeplerinin ise apartman sahibinin diğer arsaya girmesinden kaynaklandığını söylediler.

 

Öte yandan kentte imar durumundan dolayı yapı izinleri olmamasına rağmen söz konusu firmanın yapı için kimlerden ve nasıl izin aldığı ise merak ediliyor.
Ayrıca söz konusu apartmanın 2011`de yaşanan depremlerde az hasarlı olduğu öğrenildi. (Murat Dalgın - İLKHA)