Hamal hamala karşı!

Van’da, yıllardır pedal çevirerek üç tekerlekli araçlarla hamallık yapan ve geçimlerini bu şekilde sağlayan bazı vatandaşlar, araçlarını motorluya dönüştürüp daha kullanışlı hale getirince diğer hamallarla bir rekabet durumu yaş

VAN 29.12.2018 10:13:36 0
Hamal hamala karşı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da göçlerle birlikte ortaya çıkan nüfus artışı, istihdam alanları konusunda hazır olmayan kentte iş bulamayan bir kısım vatandaşı da üç tekerli ile taşımacılık yapmaya itti.
Bu nedenle de bu işe yönelen vatandaşlar, geçimini sağlayabilmek için eşya taşımada kullanılan üç tekerlekli bisiklet türü araçlar elde ederek, hamallık yapmaya başladı.

PEDAL ÇEVİRMEK ZOR GELDİ 
Hamallık işinde çalışanların çoğunluğununise, 50-70 yaş arası yaşlı kimselerden oluşması dikkat çekiyor.
Özellikle pedal çeviremez duruma gelen bazı hamalların bu nedenle, araçlarını şarjlı pil ile çalışan motorlu araçlara çevirdikleri belirtiliyor.

ENGELLİ HAMAL
Üç tekerlekli aracını şarjlı pil ile çalışan araçla değiştiren hamallardan biri de Şaban Çiftçi. 
Sağ ayağından engelli olduğunu belirten Çiftçi, “Sağ ayağımdan sakat olmama rağmen yıllarca pedal çevirerek eşya taşıdım, ama artık ayağım tümden zorlanınca şarjla çalışan bu aracı aldım. 8 bin TL’ye bana mal oldu. 55-60 kilometre kadar dayanıyor, daha fazla gidince şarjı bitiyor. O nedenle kısa mesafelere eşya taşıyorum” dedi.
7 nüfusa bakmak zorunda olduğunu anlatan Çiftçi, günde en fazla 30-40 TL kazandığını söyledi.

“İŞ YOK!”
Pedal çevirerek hamallığa devam eden Hadi Aslan isimli vatandaş ise, iş olmayışından yakındı. 
Günlerdir hamal arabasını sokakta park etiğini ancak henüz işe çıkmadığını belirten Aslan, “5 gündür buraya gelip gidiyorum, iş yok. Ama mecburum, belki bir iş çıkar diye her sabah buraya geliyorum, akşam da tekrar evime geri gidiyorum. 2 öğrencim var, 7 nüfusuz. Çalışacağım tabi, başka ne yapayım, başka iş de yok. 450 TL kira veriyorum, yakıtı var, suyu var, elektriği var…” diye konuştu.

“RAKİP DEĞİLİZ” 
Araçlarını motorluya dönüştüren diğer hamallarla rekabet yaşamadıklarını anlatan Çiftçi, “Öyle görünüyor ama öyle değil, biz rakip değiliz, müşteri kimi tercih ederse fark etmez bizim için, bu sokakta hepimiz de birbirimizi tanıyoruz. Akrabayız, arkadaşız, hısımız. Bizde fiyat farkı da yok, ben ne fiyata taşıyorsam o da öyle” dedi.

MOTORLAR DAHA GÜVENLİ
Bir esnaf ise, işyerine gelen müşterinin eşya taşımada daha çok motorlu olanlarını tercih ettiklerini söyledi.
Kaza risklerinin daha az olduğunu belirten esnaf, “Motorlular iyi diğerlerinin kaza riskleri var. Geçenlerde biri dikiş makinesini yükledi, ters dönünce kırıldı, bir sürü masrafa girdi” diye anlattı.  
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: