Halk etin ambalaja girmesinden memnun

Et ve et ürünleri ile ilgili son değişiklikle artık esnaf eti açıktan satamayacak. Esnafın bir kısmı uygulamaya tepki gösterirken halkın uygulamadan memnun olduğu görüldü.

VAN 17.03.2015 19:20:47 0
Halk etin ambalaja girmesinden memnun
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği kapsamında perakende işletmelerde dökme çiğ kanatlı et satışı yapılamayacak, ürünler ambalajlı olarak satılacak ve hazır kıyma bulunduramayacak.

Esnafın bir kısmı uygulamaya tepki gösterirken bir kısmı da uygulamanın olması gereken gecikmiş bir karar olduğunu dile getirdi. Karara tepki gösteren esnaf, söz konusu kararın ülkenin bölgelerine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğine ve bu kararın işlerini olumsuz etkileyeceğini belirttiler.

Perakendeci esnaf, hijyenin her zaman önemsenmesi gerektiğini ancak bölge halkının açıkta satılan ete daha çok rağbet ettiğini belirttiler.

Et ve et ürünleri satıcılarından Cevdet Salman karara tepkisini şöyle ifade etti: “Tavuk etini ambalajladığımız zaman satılmaz. Çünkü bölgemiz diğer bölgelerden farklıdır. Dolayısıyla bölge insanımız et almak istediği zaman onu iyice inceler ve o etin güzel olduğuna kanaat getirince onu alır. Özetle belirtmek gerekirse tavuğun otopsisini yapmadan almıyor ve müşterinin geneli böyledir. Biz tavuk etini ambalajlayıp tezgâha koyduğumuz zaman insanlarımız yine de açık olanı tercih ediyor. Ambalajlı et günlerce tezgâhta kalıyor ve ambalaj içinde kokmaya başlıyor. Dolayısıyla uygulama bölge şartları göz önüne alınıp öyle uygulanmalıdır. Şunu da belirtmek gerekirse bizler her zaman hijyenden yanayız.” dedi.

Vatandaşlar ise uygulamadan memnun
Görüşlerine başvurduğumuz vatandaşlar ise kararın olumlu bir adım olduğuna vurgu yaptılar. Görüştüklerimizden Ahmet Sever, "Çoğu zaman hayvanlar hijyen olmayan yerlerde kesiliyor. Bu da çevredeki olumsuz bakterilerden etkilenmesi anlamına geliyor. Her ne kadar eti pişirsek de o açıktan satılan etin nerden geldiğini bilmiyoruz. Onun için de böyle olması tercihimizdir." diye konuştu.

Vatandaşlardan Ali Aslan ise, ambalajlı etler denetimden geçerek marketlere gelmektedir. Ancak açıktan satılan böyle bir kontrol mekanizmasından uzaktır. O aldığımız et hastalıklı mıdır, hastalıktan ölmüş de mi oraya getirilmiş bilmiyoruz. Kişisel tercihim etin açıktan satılmamasıdır.

Açıktan satılan tavuk etine ilişkin geçmiş dönemlerde uygulanan cezaların caydırıcı olup olmayacağı ise merak konusu.  (Sedat Karatay - İLKHA)