Hacc bir bilinçlilik halidir

Ejder Aşit

VAN 16.08.2017 10:08:05 0
Hacc bir bilinçlilik halidir
Tarih: 01.01.0001 00:00
 "İnsanlara Hacc’ı duyur; gerek yaya, gerekse uzak yollardan (derin vadilerden) yorgun düşmüş develer üstünde sana gelsinler."Hac-27

 

“…Ona bir yol bulup hac edilmesi Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır.” Ali İmran-97

 

“Hacc, bilinen aylardır, her kim -ki o aylarda hacc farizasını yerine getiriyorsa, cinsel ilişkiye girmekten kaçınsın, günah sayılacak davranışlardan uzak dursun ve kimseyle kavga etmesin. Hayır adına ne yapar ve onu çoğaltırsanız Allah bilir. Şüphesiz en hayırlı azık takvadır(Sorumluluk bilinci içinde olmadır). Ey Akıl sahipleri, bana karşı duyarlı olun.” Bakara-197

 

Rahmet aylarının ardından ilahi davete icabet edenler kafile kafile Mekke’ye koşuyor. Gönül isterdi ki, hacılar için kota konulmamış olup yaşlı-genç kadın-erkek, çoluk-çocuk herkes yollara düşseydi.

 

Gönül isterdi ki, Hacc’a giden topraklar üzerinde savaş olmasaydı, hacılara dokunulmasaydı, işaretlenmiş kurbanlıklar yerine ulaşsaydı, özgür kalplerin sılası Kâbe’de hiçbir devletin tahakkümü altında olmasaydı, Kabe emniyet yurdu, secde ve rükû edenlerin has mekânı olsaydı, yol bulabilenler çıplak ayaklarla, klimasız araçlarla, otostop çekip sınırsızlık özlemiyle dere, vadi, dağları aşıp insanlık tarihinde Allah için ibadete tahsis edilmiş ilk ev Beytil Atik’e gelebilseydi. 

 

Gönül isterdi ki, Zemzem Towers’lar Allah’ın evi karşısında Ebrehe’nin Kuleys’i gibi dikilmeseydi ve müslümanlar o odalarda kalmak için yarışmasaydı. Evlerinde çıkarlarken açların halinden haberdar olup yetim ve fakirlerin hallerini bilselerdi.

 

Hacc bir bilinçlilik halidir. İlahi devinime aile hayatıyla, sosyal yaşamıyla, düşüncesiyle, ticaretiyle ibadetiyle, sözleriyle ve infakıyla katılma, gereği gibi kul olmaya erişme halidir. Hayattaki her eyleme karşılık gelen bir sembol vardır ve eğitim bu semboller üzerinden verilir. Haccın hac yolcusuna mesajları açıktır:

 

 Eğer sınırlarınız (Mikatınız) Allah’ın belirlediği sınırlar değilse hayatınızda sizi sınırlayacak bir değeriniz yoktur. Değersizlikler değeriniz olmuştur. Bugün övgünüz olan yarın sövgünüz olabilir, bugün sövgünüz olan yarın övgünüz olabilir. Çünkü sınırınız yoktur.

 

İhram sınıfsızlıktır. Irkların ırklara üstünlüğüne inanıyorsanız, erkeği kadından üstün görüyorsanız ihram’ınız yoktur. Beyazlar içinde olsanız bile siyahlarla sarmaş dolaşsınız.

 Sözlerinizle başkalarını yüceltiyor, başkalarından emir bekliyorsanız ‘Lebbeyk’ demeniz de anlamsızdır. Lebbeyk çağrıya uyma, davete icabettir. Rabbe adanışın dil ile haykırması, dışavurumudur.

 

Hayatınızdaki Tavaf, Kur’an’ın çevresinde değilse Kâbe’nin etrafında dönmeniz önemsizdir. İnsanlara kolayca iftira atıp doğru yanlış demeden hocalarınızın izinde gözü kapalı gidiyor, o yaptı diye yapıyorsanız Muzdelife’de mahşeri bekleme ile durakta şehiriçi otobüs bekleme arasında fark yoktur.

 

 Mina’da putlarınızı taşlamıyorsanız, tahrip gücü yüksek bombalarla şeytanlara saldırmanız dahi ona etki etmez. Kestiğiniz Hayvanlar kurbiyet (yakınlaşma) taşımıyorsa, dönüşünüz de gidişiniz gibiyse güzel pahalı bir dinsel tatil yaşadınız demektir.

Öyleyse;

 

Ey yolcu! Gittiğin yolun bir değişim, dönüşüm yolu olduğunu bil. Farkında ol, sorumluluk bilinciyle yolculuğunu tamamla. Allah’ın belirlediği sınırları sınırın olarak kabul et. Onların dışına çıkma, Allah’ın ipine sımsıkı sarıl, onun boyasıyla boyanarak memleketine dön.

 

Ey yolcusu! Gittiğin topraklarda peygamberin izini ara. Ki geldiğinde o iz üzerinde kalabilesin. Heybeni sembollerle doldur. Çarşı-Pazar’da malayani inci-boncuk, takke-tesbih peşinde koşma. Sel gibi akan su’da bir damla ol…

 

Ey Yolcu! Bugün senin için büyük bir gündür. Ahirette şahidin olacak. Dünya Müslümanlarıyla tanış, dertleş, imanın hazzına var… 

 

Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın (Bakara-196) İyilik ve takva konusunda yardımlaşın, günah ve haddi aşmada yardımlaşmayın ve Allah'tan korkup-sakının. Gerçekten Allah (ceza ile) sonuçlandırması pek şiddetli olandır. Maide-2