Gürpınar'da kadın değişimi

Eskiden sadece evlerde kadınlarla toplanabildiklerini belirten Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, son zamanlarda erkekler için kurulan taziye evlerine bile kadınların gidebildiğini söyledi.

VAN 16.04.2015 09:10:17 0
Gürpınar
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Feodal ilişkilerin en yoğun olduğu yerlerden biri olan Van'ın Gürpınar ilçesinde şaşırtıcı derecede bir kadın hareketliliği var. Daha önce evlerinden dışarı çıkmayan kadınları şimdi sokakta, işte, toplantıda, taziyede görmek mümkün.

DEĞİŞİMİN NEDENLERİ?

Daha önce bir firma tarafından ilçede açılan ve 80 dolayında kadının çalıştığı tekstil atölyesine, Belediye tarafından da 50 kadının çalıştığı 2 adet halı-kilim atölyesi eklendi. Belediye ayrıca sadece kadınların yararlandığı parklar da açtı. Bir de Kadın Yaşam Merkezi planlaması var.
Yeni belediye yönetiminin kadın çalışmalarına ağırlık vermesi de ilçedeki feodal görüntünün az da olsa kırılmasına ve kadınların kısmen hareketlenmesine yol açmış durumda.

İLK KEZ İLÇE DIŞINA ÇIKTILAR

Kadınlar ilk kez bu yıl ilçe dışına bir gezi düzenledi. 
İlçedeki kadın hareketliliğiyle ilgili gazetemize bilgi veren Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, kadınların ilk kez topluca ilçe dışına çıktıklarını söyledi.

Bunun bir gezi programı ile gerçekleştiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Kadınlar ilk defa topluca ilçenin dışına çıktı. Biz ilk başlarda kadılarla görüşmek için mahallerde toplantılar düzenliyorduk, o şekilde bir araya getirebiliyorduk. Ama ilk defa bu sene 25 Kasım kadına şiddet günü 8 Mart ve Newroz'da bir araya geldiler. İlk defa bir geziye çıktık. Akdamar Adası'na gezi düzenledik. Böyle bir planlama yaptığımızda herhalde birkaç tane kadın dışında kimse gelmez dedik, ama bize 2 tane deniz otobüs yetmedi. Büyükşehir belediyesinden bir tane büyük otobüs istemiştik, baktık 150 tane kadın geldi. Çok güzel bir gezi oldu, gelmeyenler de çok üzülüyormuş, neden gelemedik diye. Bazılarının da eşleri fırça atmış, siz de neden gitmediniz diye. Görkemli bir etkinlik oldu, inşallah bundan sora hep böyle devam eder."

ERKEKLERE AİT TAZİYE EVİNDE KADIN

İlçedeki ilginç bir kadın değişimi de kadınların daha önceleri önünden bile geçmediği erkeklere ait taziye evlerine şimdi gidip erkeklerle billikte oturabilmeleri.

Çetin, onu da şöyle açıkladı:
"Akpınar'da bir tane taziye evi var. Biz oraya ne kadar taziyeye gitsek bizi içeri almıyorlardı. Kadınlar için ayrı bir yer vardı, orayı bize gösterirlerdi, biz oraya giderdik. 
Geçenlerde ise bir taziye vardı, ona gittik, bu kez herkes bizi kapıda karşıladı ve 'buyurun' diyerek kadın arkadaşları erkeklerin kaldığı bölümde içeri davet ettiler. Kadınların kaldığı bölümü bu kez göstermediler. O zaman anladık ki, kadına yönelik çalışmalarımız meyvesini vermiş. Bugünkü toplantımızda da 84 kadın arkadaşımız gelmişti."