Gürpınar’da Hamurkesen Mahallesi’nin ismi değişti

Van'ın Gürpınar ilçesindeki Hamurkesen Mahallesi'nin ismi "Zernek" olarak değiştirildi.

VAN 10.03.2022 11:30:39 0
Gürpınar’da Hamurkesen Mahallesi’nin ismi değişti
Tarih: 01.01.0001 00:00

Belediye Başkanı Hayrullah Tanış başkanlığındaki belediye meclisinin aldığı kararla, 127 nüfuslu Hamurkesen Mahallesi'nin isminin "Zernek" olarak değiştirilmesine karar verildi.

Osmanlı döneminde yerel beyliklerin yönetim merkezliğine ev sahipliği yapan mahallede 1710 yılında inşa edilen tek kubbeli cami, kale, kervansaray, köprü ve 72 evliyanın kabri bulunuyor.

1915 olayları sırasında Ermeni çetelerince tahrip edilen mahallenin ismi 1954 yılında Hamurkesen olarak değiştirilmişti.

Belediye meclisinin aldığı karar, Mülki İdare Amirinin uygun görüşü ve Van Valiliğinin onaylaması neticesinde mahallenin ismi, altın toprak anlamına gelen ve 1954 yılına kadar kullanılan “Zernek” mahallesi olarak değiştirildi.

Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, tarihi ve tescilli yapılarıyla her yıl yüzlerce turiste ev sahipliği yapan Zernek Mahallesi’nin isminin aslına uygun olarak değiştirdiklerini belirtti.

Yeni ismin hayırlı olmasını temenni eden Tanış, şöyle konuştu:

"İlçemiz, tarihi ve tescilli yapılarıyla, inanç mabetlerinin zenginliği ve doğal güzelliğiyle adeta hazine sandığı gibidir. 800 yıllık geçmişi ile açık hava müzesi konumunda olan Zernek Mahallemizde bu sandıklardan biridir. Geçmişte tasavvufi geleneğin önemli bir merkezi de olan bu mahallemizin ismini aslına uygun şekilde değiştirdik. Geçtiğimiz yıl aynı kararı Hoşab Mahallemiz için de hayata geçirmiştik. İlçemizde mahalle ve yerleşim alanlarının isminin aslına uygun olarak değiştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam edecektir. Belediye Meclisimizin aldığı bu kararı onaylayan Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez'e, ilçemiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Zernek ismi mahallemize ve ilçemize hayırlı olsun.”