Gürpınar Belediyesi'nden 150 dönümlük açık sera alanı…

Gürpınar Belediyesi'nin 150 bin metrekare üzerinde kurduğu açık sera alanı, ilçe halkına ilham kaynağı oldu. Yakın mahallelerden gelip serada çalışan yurttaşlar bu durumdan oldukça memnun. Sera alında çalışan kadınlar ise, çalışa

VAN 20.08.2015 17:50:40 0
Gürpınar Belediyesi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'ın (Payizava) Gürpınar Belediyesi'nin ilçenin en temel sorunlarından olan istihdam sorununa çözüm üretmek amacıyla 150 bin metrekarelik alan üzerinde kurduğu açık sera alanında ekilen domatesler olgunlaşmaya başladı.
Açık sera alanını ziyaret eden belediye eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundular. Eş başkan yıldız Çetin yaptığı açıklamalarda, ekolojik belediyeciliğin gereği olarak hem ilçedeki istihdam sorununa çözüm üretmek, hem de organik üretimin önünü açmayı hedeflediklerini belirtti.
Bu yıl deneme amaçlı sadece bir bölgede seracılığı geliştirdiklerini söyleyen Çetin, "Gelecek yıl hem Hoşap, hem de Norduz tarafında bu çalışmanın bir benzerini hayata geçirmeyi, halkı tarım ve hayvancılığa teşvik etmeyi hedefliyoruz" dedi. Alışılagelmiş belediyeciliğin ötesine geçmenin kendileri açısından çok önemli olduğunun altını çizen Çetin, "biz her şeyi belediyede merkezileştirmeyi hedeflemiyoruz. Bu çalışmalarımızı, kuracağımız Tarım kooperatifleri ile halka devretmeyi, halka mal etmeyi hedefliyoruz" dedi.
 
'Kent bahçesini oluşturduk'
Eş Başkan Zeki Yıldız ise, açık sera alanı ile kent bahçesini oluşturduklarını söyleyerek, "asıl amacımız halkı teşvik etmektir. Şuan bir tarım kooperatifi kurma çalışmamız da var. Kuracağımız tarım Kooperatifi ile bu çalışmamızı kooperatife devredecek, bunu tamamen halka bırakacağız. Böylece halk kendisi üretecek ve kendisi kazanacak. Halk ürettikçe, kazandıkça ilçemiz, kentimiz kazanacak ve kalkınacaktır" dedi. Her yıl ilçe gençlerinin batı illerine giderek çok kötü şartlarda çeşitli işlerde, özellikle inşaat işlerinde çalıştıklarını hatırlatan Yıldız, "her yıl birçok gencimiz inşaatlardan düşerek ya sakat kalıyor, ya da yaşamını yitiriyor. İnanıyorum ki bu örnek çalışmamız ile artık insanlarımız batı illerine gitmek zorunda kalmayacaklar" dedi.
 
'Kapalı seracılığı hedefliyoruz'
Bu yıl açık seracılığı geliştirdiklerini, bunun aynı zamanda bir deneme ve işi öğrenme amacı taşıdığını belirten Yıldız, "gelecek yıllarda kapalı seracılığı da hedefliyoruz. Biz bu işi çok ciddiye alıyoruz. Çünkü bizim ilçemizde koşullar çok uygun. Arazimiz çok uygun, suyumuz bol. İnsan emeği denilirse zaten var. En önemlisi de ilçe ekonomisinin geliştirilmesine ve istihdam olanaklarının yaratılmasına ihtiyaç var. Bundan dolayı da tarım ve hayvancılık eksenli projelerimizi çok önemsiyoruz" dedi. İstihdam olanaklarının yetersiz olmasından kaynaklı ilçenin göç verdiğini de hatırlatan Yıldız, "böylelikle göçü de engellemiş olacağız. Birkaç gün sonra domateslerimiz yetişecek. Lahanalarımız ise 20 gün sonra tüketime hazır hale gelecek. Biz ürünlerimizi mümkün mertebe toptancılara vermeden, perakende satarak tüketmeyi hedefliyoruz. Çünkü alım gücü düşük olan insanların da bundan faydalanmasını istiyoruz. Bunun için de fiyatını piyasanın biraz altında tutma gibi bir düşüncemiz var. Hatta alım gücü olmayan ailelere ücretsiz de verebiliriz" dedi.
Yaptıkları işe ilkin ilçe halkının mesafeli durduğunu söyleyen Eş Başkan Zeki Yıldız, "Bunun sonucu olacak ki tarlada çalışmak için ilk başlarda gidip Gevaş'tan çalışan getirdik. Verilen ücret de az bir ücret değildi. Ancak ilçedeki insanlarımız gelip çalışmıyorlardı. Sonradan kendileri gelip bize başvuruda bulundular. Şimdi toplamda 45 kişi çalışıyor" dedi.
Yapılan açıklamalardan sonra belediye eş başkanları sera alanında incelemelerde bulunarak işçilerden yapılan iş pakında bilgi aldılar.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi