Gürpınar Belediyesi çalıştay talebinde bulundu

UCLG-MEWA’yı ziyaret eden Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, belediyenin ve Xavesor Kadın Kooperatifinin yürütmüş olduğu kadın çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Yapılan sonumun ardından diğer üye belediyelerde o

VAN 17.10.2016 11:27:33 0
Gürpınar Belediyesi çalıştay talebinde bulundu
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Yürüttüğü çalışmalarla dikkatleri üzerine çeten Gürpınar Belediyesi, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler’i (UCLG-MEWA) bir kez daha ziyaret etti.

   Bu kez belediye bünyesinde yürütülen kadın çalışmaları hakkında bir sunum yapıldı. Yapılan ziyarete Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin ve beraberindeki heyet katıldı. Oldukça sıcak bir ortamda geçen ziyarette Eş Başkan Çetin yürütülen kadın çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

  Yerel yönetimlerin toplumsal yaşamda sahip olduğu rolün farkında olduklarını söyleyen Çetin, “bundandır ki daha başından beri biz, alışılagelmiş belediyecilik anlayışının dışına çıkma çabası içerisinde olduk” dedi. Belediyeciliğin toplumsal yaşamda değişimin motor gücü olduğunu, bunun için kendilerinin tüm toplumsal sorunlarla muhatap olduğunu sözlerine ekleyen Çetin, “Zaten toplumda tüm sorunlarını size getiriyor. Bunun için ister istemez toplumsal tüm sorunlara çözüm üretmek zorundasınız. Belediye olarak daha başından beri farklı olmayı hedef olarak önümüze koyduk. Yürüttüğümüz çalışmalar içerisinden kadın çalışmaları önemli bir yer tuttu” dedi.

 

   ‘Kadın kooperatifi kurulmasına öncülük ettik’

   Kadınların toplumda en fazla ezilen ötelenen kesim olduğunu da dikkat çeken Çetin, “bunun için kadın çalışmalarını planlı programlı bir şekilde yürütmek bizim için oldukça önemliydi. Sağlıklı bir kadın çalışması yürütebilmemiz için de ilçemiz kadınlarının profilini bilmemiz, ilçemizde yaşayan kadınlar hakkında asgari ölçeklerde de olsa bilgi sahibi olmamız gerekiyordu. Bunun için de kapsamlı bir anket ve saha çalışması yürüttük. Bunula hem kadın profilini açığa çıkarttık, hem kadınların sorunlarını açığa çıkarttık, hem de kadınların önceliklerini belirledik” dedi. Sonrasında çalışmaya koyulduklarını aktaran Çetin, “kadınların taleplerinden bir tanesi de istihdam amaçlı bir takım çalışmaların yürütülmesi idi. Biz de düşündük ve Kadın Kooperatifinin kurulmasına öncülük etmeye karar verdik. Geldiğimiz noktada kadın kooperatifi kapsamında çok güzel çalışmalar yürütüyoruz. Deterjan üretimi, yufka ve erişte üretimi, lokanta, sera, yaş sebzecilik, nohut ekimi vb. birçok üretime imza attık. Belki tam olarak istenilen düzeyde bir kurumsallaşma yoktur, ancak ileriye dönük oldukça umutluyuz” dedi.

   Tanıtım ve pazarlama konusunda belli bazı sıkıntıları olduğunu da hatırlatan Çetin, “Bu konuya sizlerle tartışmak istiyoruz” dedi.

   Cinsiyet Eşitliği Komitesi Proje Koordinasyonunda Gökçe Yanık ise Gürpınar Belediyesinin yürütmüş olduğu kadın çalışmalarının memnuniyet verici olduğunu söyleyerek, “pazarlama konusunda bizi kurumsal anlamda bir şey yapamayız ancak tanıtım konusunda üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız. Ayrıca sizlerin, bu gibi çalışmaları yürüten diğer üyelerimiz ile tanışmanızı sağlayabilir, bu konuda ortaklaşmanıza öncülük edebiliriz” dedi.

   Toplantının sonunda, ilçede yürütülen kadın çalışmalarının belli bir eylem planı çerçevesinde yürütülmesi kararlaştırılırken, Yerelde Kadın Kooperatifçiliği kapsamlı bir çalıştayın düzenlenmesi için UCLG-MEWA kuruluna öneri sunulmasına da karar verildi. Bunun için Gürpınar Belediyesi talebini kurula yazılı olarak bildirecek. Eş Başkan Çetin, taleplerinin kabul edilmesi halinde böylesi bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi