Gündemden notlar (2)

Ahmet Varol

VAN 7.10.2016 11:17:30 0
Gündemden notlar (2)
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

* Siyonist işgal rejimi Gazze’ye uygulanan ablukayı yarmak için harekete geçen bayanları taşıyan Zeytune gemisinin Gazze limanına yanaşmasını engelledi. Mavi Marmara’ya karşı başvurduğu yöntemin bir benzerini Gazze’ye yanaşma ve bu bölgeye on yıldan fazla zamandır uygulanan ablukayı yarma girişiminde bulunan Zeytune gemisine de uyguladı. Çarşamba akşamı yayınlanan haberlerde işgalcilere ait askeri gemilerin Zeytune gemisini kuşatmaya alarak Asdut (Aşdod) limanına doğru çektiği belirtildi. Bu uygulama aslında işgal rejiminin Gazze konusunda tüm insanlığa kafa tuttuğunu gösteriyor. Buna cüret edebilmesi de tabii ki küresel emperyalizmin onun arkasında durmasından kaynaklanıyor. 

Gazze Ablukasını Kaldırmak İçin Avrupa Girişimi’nin başkanı Mazin Kahil gelişmeler hakkında Paris’te yaptığı açıklamada, bunun işgal rejiminin yeni bir korsanlığı olduğuna dikkat çekerek bu korsanlığın önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Ama ne yazık ki işgal rejimi bu korsanlığı yapabilme cesaretini zaten ABD’nin ve Avrupa’nın verdiği destekten alıyor. 

* Rus işgal güçlerinin ve onların himayesi altında varlığını sürdüren Baas rejiminin Halep’e yönelik saldırıları ve gündelik katliamları devam ediyor. Saldırgan güçler çoğunlukla sivil hedefleri ve özellikle de sağlık hizmetleri veren, yaralıları tedavi etmeye çalışan merkezleri belirleyerek oraları öncelikli hedef olarak seçmeye devam ediyor. Bu uygulamanın amacı ise insanları perişan halde kendine teslim olmaya zorlamak. Bu amacını gerçekleştirebilmek için de bir yandan direnişçileri Halep’i terk etmeye zorlarken diğer yandan silahsız, sivil kalabalıkları kendilerine şartsız teslim olmaya mecbur etmek istiyor. Sivil kalabalıkların Baas canavarlarına ve onlara sahip çıkan işgalcilere şartsız teslim olmaları ise kendilerini ölüme teslim etmelerinden başka bir anlam taşımıyor. 

* Suriye’de işgal güçleri bulunduran ve saldırılarını devam ettiren Rusya’nın Tartus’taki deniz üssüne S300 füze sistemleri ve füze rampaları yerleştirdiği haber verildi. İddiaya göre bu sistemler söz konusu deniz üssünü korumayı amaçlıyor. Oysa S300 füzelerinin uzun menzilli füzeler olduğu, Tartus’taki deniz üssünün savunulmasıyla bir ilgisinin olmadığı, aksine Suriye’nin bütün bölgelerine füze saldırısı gerçekleştirme amacıyla bu sistemlerin yerleştirildiği tahmin edilebilir. 

* Suriye’de görünüşte Rusya’yla ihtilaf halinde olduğu imajı veren ABD askerî seçenekler üzerinde durduğu açıklamaları yaparak bazı taktikler ortaya koymaya çalışıyor. Oysa bu yöndeki açıklamaların ve göstermelik ihtilafların sadece bir oyun olduğu, katil Baas rejiminin geleceğinin sağlama alınması konusunda ise hesapların ortak olduğu biliniyor. Eğer ki bu konuda hesaplar ve planlar birleşiyor olmasaydı Esed rejiminin kendini sağlama alması ve bu derece cüretkâr saldırılarını sürdürmesi kolay olmazdı. 

* Mısır cuntası Müslüman Kardeşler’in siyasi liderlerinden Muhammed Kemal ve Yasir Şehate’yi haince bir saldırıyla şehit etti. Katil cunta rejimi bu iki kişinin, İhvan’ın askerî kanadının liderleri olduğunu ve Kahire’nin doğusunda bir yere düzenlenen baskında çıkan çatışmada öldürüldüklerini iddia etti. İhvan’ın açıklamasında ise cuntanın iddialarının tamamen yalan ve çelişkilerle dolu olduğuna dikkat çekilerek söz konusu iki liderin çatışmalarda değil gözaltına alındıktan yaklaşık yedi saat sonra kasıtlı saldırıyla şehit edildikleri vurgulandı. İhvan’ın açıklamasında cuntanın bu tarz cinayetleri ilk kez işlemediği, daha önce de birçok kişiyi gözaltına aldıktan sonra bilinmeyen bir yere götürüp yargısız idam ettiği, sonra da çatışmada öldürüldükleri iddiasına başvurduğu belirtildi. 

Şehit edilen Muhammed Kemal ile Yasir Şehate’nin İhvan’ın askerî kanadının lideri oldukları iddiasının her şeyden önce saçma ve tutarsız olduğu çünkü İhvan’ın böyle bir askerî kanadının bulunmadığı, baskınla gözaltına alınan iki liderin de kesinlikle herhangi bir silahlı çatışmaya girmedikleri, insanların gözleri önünde tutuklanıp alındıkları ve tutuklamadan yedi saat sonra haklarında “çatışmada öldürüldükleri” haberinin yayıldığı vurgulandı. 

Cuntanın iddiası bağımsız yorumcular tarafından da yalanlandı ve iki liderin insanların gözleri önünde tutuklandıklarına dair kesin bilgiler bulunduğu açıklamalarda dile getirildi. 

 

YENİ AKİT