Gün: Kırmızı ve sarı etiketli asansörlerden bakım ücreti talep edilemez!

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, yeni yürürlüğe giren Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği’nin getirdiği yenilikler hususunda yapılan bilgilendirme toplantısında konuştu. Gün, kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen as

VAN 24.05.2019 14:24:42 0
Gün: Kırmızı ve sarı etiketli asansörlerden bakım ücreti talep edilemez!
Tarih: 01.01.0001 00:00

        Van Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve TSE Müdürlüğü İşbirliği ile, Van’daki ve Bitlis’ten gelen asansör bakım firmalarının katılımıyla yeni yürürlüğe giren Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği’nin getirdiği yenilikler hususunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Van Ticaret Sanayi ve Odasında Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği 06/04/2019 tarihli ve 30737 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan söz konusu yönetmeliğin getirdiği yenilikler hususundaki toplantının açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün yaptı.


          Gün, “Bu yönetmelikle Periyodik veya takip kontrol neticesinde güvensiz olarak tanımlanan ve kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansöre; kusurlu, hafif kusurlu veya kusursuz hale getirilinceye kadar bakım hizmeti sunulamaz ve bu süre zarfında bakım ücreti talep edilemez. Ayrıca Asansör monte eden veya onun yetkili servisi, takip kontrol sonucunda kusurlu duruma (sarı etiket) geçen ve periyodik kontrol tarihinden itibaren yüz yirmi gün içerisinde hafif kusurlu veya kusursuz hale getirilmeyen asansöre bakım hizmeti sunamaz ve aylık bakım ücreti talebinde bulunamaz” dedi.


           Yönetmelikte meydana gelen değişiklere ilişkin sunum yapan Van Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü personeli Mühendis Muhammed Zeki İnanç ise,  “Bakım firması, bina sorumlusunun belirleyeceği sayıda kişiye acil durumlarda kurtarma çalışması konusunda yılda en az bir defa eğitim verir. Verilen bu eğitim yetkili servis teknik sorumlusu ve eğitimi veren kişi tarafından imzalanan bir tutanakla kayıt altına alınır ve tutanağın bir sureti bina sorumlusuna iletilir”  hususuna değinerek ayrıca “06/04/2020 tarihinden itibaren de üçüncü şahıslara tarafından mesleki hatalar ve ihmal nedeniyle zarar ve ziyan taleplerinin karşılamak üzere Yetkili Servislerin en az 2020 birim değeri ile 500.000 Türk Lirası tutarında mesleki sorumluluk sigortasını yaptırır.  Bu miktar Vergi Usul Kanunu’na göre her yıl artırtılır” ifadelerini kullandı.
Söz konusu toplantı, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün ve TSE Belgelendirme Müdürü Esma Yörük’ün kapanış konuşmalarıyla sona erdi.