Görevden alınanlara 'paralel' maaş!

Görevden alınan polislerin İstanbul Emniyeti'nde başmüfettişlere verdiği ifadelere göre paralel yapı, hükümete karşı operasyon emri verdiği polislere, açığa alınmaları sonrası 'himmet kasasından rütbeye göre' maaş bağladı.

VAN 26.04.2014 17:24:23 0
Görevden alınanlara
Tarih: 01.01.0001 00:00

İçişleri Bakanı Efkan Ala geçtiğimiz günlerde, ülke genelinde yasadışı dinlemelerle ilgili 180 soruşturma olduğunu, 150'den fazla polisin de görevden uzaklaştırıldığını açıklamıştı. Soruşturmaların 50'den fazlasının yürütüldüğü İstanbul Emniyeti'nde inceleme başlatan polis başmüfettişlerinin çalışmaları doğrultusunda yasadışı dinlemelerle birlikte, 'yasadışı arşiv oluşturma', 'operasyonel verilere yetkisiz erişim ve usûlsüz veri transferi' gibi suçlardan 30'a yakın polis tek soruşturmada açığa alındı. Bu süreçte müfettişlerine ifade veren ve bir kısmı 'itirafçı' olan çok sayıda polisin verdiği bilgiler adeta dudak uçuklattı. Polislerin ifadelerindeki ortak nokta, 'Bize bazı vaatlerde bulunuldu, biz de o vaatler doğrultusunda hareket ettik' beyanı oldu.

PLAN 1: 17 ARALIK OPERASYONU

Polislerin ifadeleriyle, 17 Aralık baskınlarına nasıl hazırlanıldığı ortaya çıktı. Operasyonda görev alan çok sayıda polisin, 'büyük vakte' sayılı günler kala bu operasyonda görev almak istemediklerini bildirdi. Ancak kendi içlerindeki hiyerarşide üstlerinde yeralanların zorlamasıyla gözaltı işlemlerinde etkin görev almaya ikna edildiler. Böylece yaklaşık 90 ismin gözaltına alındığı 17 Aralık baskınları gerçekleşti.

PLAN 2: 25 ARALIK OPERASYONU

17 Aralık operasyonunun hemen ertesinde emniyet içinde başlayan görev değişikliklerinden sonra polislerden bir kısmı bu kez de, hazırlıkları son aşamaya gelen 25 Aralık soruşturmasında görev almak istemedi. Polisler bu defa da, 'Operasyondan sonra hükümet düşecek' vaadiyle motive edildi. Tüm bunlardan netice alınamayıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere ülke genelinde soruşturmalar ve açığa almalar başlayınca paralel yapıya bağlı 'abi'ler, 'Pes etmeyin. Seçimden sonra daha iyi yerlere geleceksiniz' vaadiyle polislerin motivasyonlarını yüksek tutmaya çalıştı.

RÜTBEYE GÖRE MAAŞ

Paralel yapının, açığa alınan polislerin göreve geri dönme ihtimallerini göz önünde bulundurdukları ve güç kaybetmemek amacıyla bu polislere maaş bağladıkları da yine itirafçı ifadeleriyle ortaya çıktı. İlk aşamada polislerin kredi kartı ve taksitli borçlarının ödendiği, daha sonra ise rütbelerine göre maaşa bağlandıkları öğrenildi. Maaşlar, belirlenen isimler tarafından elden ödenirken, maaşın kaynağının 'himmet' adı verilen paralar olduğu ortaya çıktı. Alınan bilgiye göre şebeke, açığa alınan polislerden rütbesi düşük olanlara aylık 3 bin - 3 bin 500 lira arası ödeme yaparken, bu rakam komiser seviyesindeki paralel yapı mensupları için 4 bin - 4 bin 500 arasında oldu. (Yeni Şafak)