Görentaş; Van’da 2 bin ton bal üretiliyor

Van Arıcılık konusunda iyi bir konuma sahip. Yüz ölücümü bakımından geniş bir alana sahip il birçok bitki çeşidine de ev sahipliği yapıyor.

VAN 17.09.2021 18:46:34 0
Görentaş; Van’da 2 bin ton bal üretiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Van Arıcılık konusunda iyi bir konuma sahip. Yüz ölücümü bakımından geniş bir alana sahip il birçok bitki çeşidine de ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Van’ın dört bir tarafından özellikle kırsal kesimlerinde arıcık yapanlarla sık sık karşılaşılabilir.

“ARICILIKTA İYİ BİR POTANSİYELİMİZ VAR”

Arıcılığın Van’daki durumu, arıcılık yapan kişilere hangi desteklerin verildiği hakkında Vangölü TV muhabirine konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, “İlimiz arıcılık noktasında potansiyeli son derece yüksek. Bu potansiyelimizin tam karşılığı yok ama buna rağmen Türkiye’de bal üretiminin yüzde 2’sini ilimiz karşılamaktadır.” Dedi.

Arıcılıkla uğraşan işçi sayımız 750 civarındadır diyen Görentaş, “145 bin kovanımız var yıllık 2 bin tona yakın da bal üretimimiz oluyor. Ballarımız çiçek balı olduğu için rağbet görüyor ve Türkiye’nin çeşitli illerine gönderiliyor. Balların markalaşması ve başka yerlere gitmesi anlamında hem de coğrafi işaret alması noktasında hem de kara kovan balının yaygınlaşması anlamında bizim çeşitli çalışmalarımız var. Bu anlamda da arıcılığı en üst seviyeye çıkartmak için büyük potansiyelimiz var.” Şeklinde konuştu.

“ARICILIĞA YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ VAR”

Görentaş, sözlerini şöyle tamamladı; Arıcılık noktasında istenilen hedeflere ulaşabilecek olan bir kent noktasındayız. Bakanlığın arıcılık için verdiği yüzde 50 hibeli kovan ve arıcılık malzemeleri desteği söz konusu. Bu destek bu yıl uygulanmaya başlandı. Önümüzdeki yıllarda da bu proje uygulamaya geçirilecek ve devam ettirilecektir. Ayrıca arıların uygun konaklama yerleri tespit edilerek gezginci arıcılık ve bizim arıcıların konaklayabileceği yerlerle ilgili yürüttüğümüz çalışmalarda var. ,

Kaynak: VanGölü TV