Görentaş: Teknokent, Van'a büyük katma değer katacak

YYÜ Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş, yaklaşık 5 milyon TL'ye mal olan Teknokent binasında, 27 firmaya ofis verileceğini, 16 firma ile sözleşme imzalandığını belirtti. Gazetemiz yetkililerinin kendisini ziyarette açı

VAN 25.08.2015 12:00:40 0
Görentaş: Teknokent, Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Gazetemiz yetkilileri Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampusunda yaklaşık 224 bin metrekarelik arsa üzerinde 3 bin 500 metrekare kapalı alanda kurulan Teknokent'i ziyaret ederek, YYÜ Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Yrd. Doç Dr. Necat Görentaş'ı ziyaret etti.
Görentaş, teknokent ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunarak, Teknokent'te firmalar için tahsis edilen ofislerde; medikal ve sağlık, tarım ve hayvancılık, kimya, yazılım - bilişim teknolojileri, gıda ve inşaat sektörleri gibi ilin ekonomik anlamda gelişmesine önemli katkılar sağlayan alanlarda girişimci ve şirketlerle sözleşmelerin imzalandığını ifade etti.
Hizmet binasının YYÜ bünyesinde 2012 yılında kurulduğunu anlatan Görentaş, 224 bin metrekarelik arazide, 3 bin 500 metrekarelik kapalı alana binayı yaptıklarını belirterek, söz konusu binanın yüzde yüze yakın parasının Sanayi Bakanlığı tarafından karşılandığını söyledi.  Görentaş, Teknokent'te, 6 hissedarın bulunduğunu ve bunların da; Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Büyükşehir Belediyesi, Organize Sanayi Bölgesi, Van TSO, VAN TB, VESOB ve İŞGEM olduğunu dile getirdi.
 
GÖRENTAŞ: "TEKNOKENT'TE 27 FİRMA BULUNACAK"
Teknokent'te yaklaşık 27 firma ile faaliyete geçeceklerini anlatan Necat Görentaş, "16 firma ile sözleşme imzaladık. Dört firmanın evrakları da beklemededir. Bu firmalarımızın yurt içi ve yurt dışı bağlantıları mevcut. Firmalarımızın yarısı KOBİ, yarısı akademisyenlerin olduğu firmalardan oluşuyor. Bunların buraya gelmesi ile birlikte Van'da sanayide önemli bir ilerleme olacak. İhracatta da önemli artışlar olmasını bekliyoruz" dedi.
Bazı firmalarla ilgili detayları anlatan Görentaş, "Örneğin İstanbul firmamız şu ana kadar yurt dışından ithal edilen laboratuar kitlerinin yapımını burada gerçekleştirecek, yani burada üretecek ve birçok yere de ihraç edecek. Ben tıp fakültesindeki doktorlarla da görüştüm, çok muazzam bir girdi olacağını söylediler. Yine Kocaeli'den bir firma burada endoskopi ile ilgili bir aleti burada üretip başka yerlere verecek. Yine dişçilik konusunda diş protezlerinin yapımı burada gerçekleşecek. Hem yurt içi, hem yurt dışına ihraç edilecek. Bunlar Van için büyük bir katma değer. Bunlar ayrıca istihdam alanı da oluşturacak. Firmalarımız aldıkları elemanların bir kısmını kurslara göndermişler. O elemanlar eğitildikten sonra bir-iki hafta içinde gelip burada işe başlayacaklar" diye konuştu.
 
"TEKNOKENT'İN ÖNEMİ YENİ YENİ BİLİNİYOR"
Görentaş, Türkiye'de teknokentin öneminin önceden tam bilinmediğini belirterek, "Yavaş yavaş bu önem bilinmeye başladı. Bilginin ticarileştiği bir alan olarak ortaya çıkmaya başladı. Hocalar nezdinde düşündüğümüzde, eğer sizin bilginiz varsa, sanayi ile birlikte bunu harekete geçirelim ve ticarileştirelim. Sanayici ile birlikte yapıldığında hocalar da ekonomik olarak kazanç elde etmiş oluyor. Üniversitedeki hocalar şirket kurabilir, para kazanabilir. Böyle olduğunda tüm kazanç hocaya kalmış oluyor. Döner sermayeye aktarılmadan, elde edilecek gelirlerin tamamı hocaya kalıyor. Burada ar-ge yapacak firmalar, hem ülkedeki büyük firmalarla, hem de uluslar arası firmalarla rekabet etme düzeyine gelecek. Bu firmalar teknolojide de en üst noktaya taşınmış olacak" şeklinde konuştu.
Teknokent'teki firmaara devlet katkısının büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Görentaş, "Devlet burada büyük katkılar sunuyor. Kurumlar vergisi, gelir vergisi muafiyetinin yanı sıra, SSK'da yüzde 50 indirim söz konusu. Yine KOSGEB'e başuran 6 firmamız yaklaşık 1,5 millyon TL'ye yakın destek almış olacaklar. Devlet teknokentteki firmalara büyük avantaj sağlıyor. Dünyada arzu edilen yere gelen firmaları araştırın, birçoğu teknokentler aracılığıyla büyüyor. Sanayi Bakanlığımız bunun üzerinde duruyor. Devlet kurumlarında ihale olduğunda, iki firma ihaleye katılmışsa, Teknokent'teki firmaya öncelik tanınıyor. Yani aynı şartlar söz konusu olduğunda Teknokent'teki firmanın daha iyi avantajı oluyor" diye konuştu.
 
GÖRENTAŞ: "VAN'IN BÜYÜK BİR ŞANSI VAR"
Yakın illerde Teknokent olmadığı için, Van'ın bu yönde şansı çok olduğunu anlatan Görentaş, "Van'ın bu anlamda büyük avantajı söz konusu. Ama huzurun tesis edilmesi ve güvenlik ortamının sağlanması şart. Teknokent için bize başvuran bazı firmaların güvenlik konusunda bazı tereddütleri vardı, biz onlarla konuşup onları ikna ettik. Ümitvar olmamız gerektiğini söyledik. Çünkü sermaye ürkektir. Huzurun ve güvenin olduğu yerlere sermayenin gelmesi daha kolay. Bize başvuran firmaların bir kısmının kirasını almaya başladık" dedi.
Firmalara ofisleri metrekare birim fiyatı ile kiraladıklarını anlatan Necat Görentaş, "Buradaki firmalara işyerlerini metrekare bazında veriyoruz. Metrekare birim fiyatını 8 + 12 TL arasında aylık kira ve ortak gider olarak belirlemiş durumdayız. 8 TL kira için, 4 TL de ortak gider için alıyoruz. Yani 12 TL metrekare birim fiyatı olarak alıyoruz. 30 metrekare ve 50 metrekare ofisler veriyoruz. İsteyene üç ofis veriyoruz. Örneğin İstanbul firmasına 3 ofis verdik. Arzu eden girişimcilere arsa da veriyoruz. Burada 110 parselimiz mevcuttur. Birer dönümlük parsellerden oluşuyor. İsteyene iki parsel de verebiliyoruz. Bizim bünyemizde çalışan bir hocamız patent aldığı ürünleri burada geliştirecek" şeklinde konuştu.
Görentaş, sözlerini şöyle noktaladı: "İnşallah Van'ımıza ve bölgemize büyük katma değer katacak, ihracat oranlarının artmasına vesile olacak gelişmeler yaşanacak"

Bölge: Fehmi Tekdur