Görentaş, 'Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var' projesinde son durumu açıkladı; 'Üreticilerimizin başvuru yapmasını bekliyoruz'

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, 'Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var' projesi kapsamında hedeflerinin yılda 2 yüz bin küçükbaş hayvan yetiştiriciliği olduğunu belirterek, çeşitli nedenlerden dolay?

VAN 20.08.2021 10:30:14 0
Görentaş, 'Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var' projesinde son durumu açıkladı; 'Üreticilerimizin başvuru yapmasını bekliyoruz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Geçen yıl Ekim ayında, Van Valiliği öncülüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Van Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Bankasının ortak çalışmalarıyla "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var'' projesinin protokol imza töreni gerçekleştirilmişti. Proje kapsamında köylerinden göç eden insanların köylerine tekrar geri dönüş yapmaları ve hayvancılıkla uğraşmalarını sağlamak ve bölgede hayvan varlığının çoğaltılması amaçlanmıştı. Proje kapsamında, başvuru şartları uyan üreticilere 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi kullanma imkanı, 50 bin TL'ye kadar da ilave ek faizsiz kredi kullanma imkanı sunuluyor.
Bu yıl içinde hedeflerine ulaşamadıklarını, ancak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kalan 4 yıllık süre içerisinde hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını belirten Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş: “Bu projemizden tüm vatandaşlarımızın belirtilen süre içerisinde yani önümüzdeki dört yıllık süre içerisinde başvurmalarını ve faydalanmalarını istiyoruz. Çünkü faizsiz, bir yıl ödemesiz ve yedi yıl vadeli bir kredi söz konusu. Bölgemiz koyunculuk için uygun bir bölge. Bu sene hem yerel koyun ırkları, hem de keçi dahil oldu. Dolayısı ile vatandaşlarımızın bu projeden faydalanmalarını istiyoruz” çağrısında bulundu.

“HEDEFLERİMİZİ TUTTURMAYI PLANLIYORUZ”

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, şunları söyledi; “Geçen sene 12 Ekim 2020 tarihinde valimiz ile ziraat bankası arasında “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesinin protokolü imzalandı. Bu protokol kapsamında, iş ve işlemler ve sistemin oturması ile beraber fiilen müracaat alma işlemimiz Ocak ayında başladı. Ocak ayı itibari ile şuana kadar 1200’ün üzerinde başvuru oldu, bu sayıdan da şuana kadar 70 başvurumuz fiilen uygulandı, hem kredisi çıktı hem de hayvanını aldı. 140’a yakın işletmenin de başvurusu banka tarafından onaylanmış, şuanda hayvan temini aşamasındadır. Proje kapsamında kişi başı 100 bin lira destek ile, 70 kişiye toplamda 7 milyon liralık bir kredi finansmanı sağlandı şuana kadar. 140 kişinin de banka tarafından kredilerinin onaylanmasından dolayı bu 140 kişiye de 100 bin liradan hesapladığımız zaman 14 milyon, toplamda ise, 21 milyonluk bir kredi kullandırılması söz konusudur. Asıl amacımız yıllık 2 yüz binden 5 yılda 1 milyon koyun yetiştirme hedefini tutturmaktı. Tabi hem ilk sene olması, hem kuraklık ve diğer sebeplerden dolayı bu hedefi tutturamadık. Bir miktar da hayvan fiyatlarının taleple beraber artması neticesinde başvurular ve hayvan temini noktasında biraz yavaşlama söz konusu oldu. Ama inanıyorum ki sonbahar ve önümüzde ki yıl daha yoğun başvurular alarak hedeflerimizi tutturmayı planlıyoruz.”

“BAŞVURLAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR”

“Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesinin başvurularının devam ettiğini hatırlatan Görentaş, şöyle devam etti: “Söz konusu proje için başvurular aralıksız devam ediyor. Başvurular ilçe tarım müdürlüklerine yapılıp, ilçe tarım müdürlüklerindeki incelemeler neticesinde bize geliyor, biz de inceledikten sonra valilik onayına gidiyor. Daha sonra proje yürütme birimi onayı çıktıktan sonra bankaya listeler gidiyor, banka burada kişinin krediye uygun olup olmadığını araştırıp daha sonra kişi krediye ehil bulunduktan sonra kredi ile ilgili işlemleri başlatılıp, hak sahibine 'hayvan temin et' diye bildirimde bulunuyor. Kredi almaya hak kazanan kişi de gidip hayvanlarını buluyor ve bulduktan sonra da gerekli işlemler yapılarak hayvan temini sağlanıyor. Ziraat bankası da kişinin ahırını birebir takip ediyor, bizim de bu konuda denetimlerimiz aralıksız devam ediyor.”

PROJEDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Projeden faydalanmanın birinci şartının, başvuru yapan kişinin başvuru yaptığı köyde ikametgahının olması gerektiği olduğunu dile getiren Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş: “Mesela işletmesi eski tarihli olup faal olmayanlar var, adli sicil kaydı istendiğinde krediye ehil olma anlamında adli sicil kaydına takılanlar var, bu durumdakiler projeden faydalanamıyor. Krediye uygunluk için birinci şart hayvancılık yapıyor olmak, başvuru yaptığı köyde ikamet ediyor olmak, ona uygun ahırı olmak ve yine en az belli bir miktarda ÇKS'ye kayıtlı arazisi olan herkes bundan faydalanabiliyor. Projemiz 5 yıllık bir proje, bu süre içerisinde vatandaşlarımız ilçe müdürlüklerimize başvuru yapabilirler” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIMIZIN PROJEDEN FAYDALANMALARINI İSTİYORUZ”

“Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesinin bölge için çok önemli olduğuna vurgu yapan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş: “Uygulanabilinir ve ayağı yere basan bir projemizdir bu. Bu projemizden tüm vatandaşlarımızın belirtilen süre içerisinde yani önümüzdeki dört yıllık süre içerisinde başvurmalarını ve faydalanmalarını istiyoruz. Çünkü faizsiz, bir yıl ödemesiz ve yedi yıl vadeli bir kredi söz konusu. Bölgemiz koyunculuk için uygun bir bölge. Bu sene hem yerel koyun ırkları, hem de keçi de dahil oldu, dolayısı ile vatandaşlarımızın bu projeden faydalanmalarını istiyoruz” dedi.
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi