GÖÇLER DURDU

Van'ın Saray ilçe belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarla ilçedeki eksikler giderilmeye çalışılıyor. Belediye, dağınık durumdaki ilçenin hayat bulması için altyapıdan, ekmek fırınına kadar bir dizi projeyi gündemine almış

VAN 22.04.2015 09:20:36 0
GÖÇLER DURDU
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Heber: Adil Harmancı

Çalışkan, gündemlerindeki projeleri şu başlıklar altında açıkladı:

HAYVAN PAZARI
"Burada bir hayvan pazarı yaptık. Biz bunu ihaleyle yapmaya çalıştık. Yaklaşık maliyetini araştırdık, her gelen müteahhit 500-600 bin lira çıkardı. Ama biz 160 bine yaptırdık. İçinde de bir tane kesimhane var. Bin tane koyunu alabilecek kapalı alan ile bir de sacla kaplı bir kapalı alanda 250 metrekare olmak üzere 5 bin dönüm arazi üzerine yapıldı burası. Şu anda hazır bekliyor."

PASAJ PROJESİ
"Ayrıca bir pasaja başladık. Diyarbakır'daki Hasanpaşa Hanı'nı örnek aldık. O hanın aynısını biz ilçemize yapıyoruz. Biz bunu da doğrudan teminle yaptığımız için çok kârlıyız. Doğudan temin şudur: Mesela betonu birine veriyoruz, kalıbı birine veriyoruz, duvarı birine, birinci katı başkasına, sıvayı bir başkasına, bu şekilde kısım kısım yani. Bunu inşallah bu sene tamamlıyoruz, bitiriyoruz."

HALK EKMEK FIRINI
"Bir tane büyük halk ekmeği fırını yaptık, bir haftadır da satış yapıyor. Daha önce belediyenin dükkânları işgal edilmişti. Biz bunlardan birini onardık, temizledik, çok güzel bir hale getirdik. Fırın yaptık. Şu anda ekmek çıkarıyor, çalışıyor."

İMAR ÇALIŞMASI 
"İlçemizde yerin çoğu hazine ve meradır. Meralar bize çok büyük sıkıntı çıkarıyor. Şimdi burada evlerin yüzde 74'ü tapusuzdur. Araziler de öyle. İmar girince artık mera özelliğini kaybediyor. Biz bunun için parselasyon için harita mühendisleri tuttuk. Onun çalışmasını yapıyorlar. Şimdi bu iş için valilik bünyesinde Mera Komisyonu var. Özellikle DBP'li belediyelere sıkıntı çıkarıyorlar. Oysaki imara alınmıştır, mera özelliğini kaybetmiştir. Bundan çok farklı bir para istiyorlar. Önce gidip o arazinin bedelini yatırıyorsunuz, tapusuz olan araziyi hazine arazisine çeviriyorsunuz. Hazineye bunu parselleyip satacağımız zaman, hazine hiçbir şeye, suya sabuna dokunmadan yüzde 60'ını alacak, masrafını da belediye karşılayacak. Peki, belediye buna mecbur mudur, evet, bana göre mecburdur, çünkü halk çok mağdurdur."

ALT YAPI
"Şu anda en büyük sıkıntımız altyapıdır. Onun da projesini yaptık. İhaleye çıkaracağız. Şimdi devrede bir de VASKİ var. Bürokratik işlemler olmasa bu işimizi daha çabuk bitirebiliriz. Şu anda kanalizasyon hiç yok. Hangi evin etrafına bakarsanız bakın bir tane fosseptik var. Derme çatma tuvaletler. Çoğu zaman da içine ya hayvan düşer ya insan düşer… Bu konuda Büyükşehir bize kefil olmuş, İller Bankası bir kısmı hibe yoluyla 11 milyon lira bir aktarım yapacak. Geçen gün gittik, bize arıtma için bu yıl çıkmayacağını, deşarj bedeli verileceğini, önümüzdeki sene de arıtma için verileceğini söylediler."

GÖÇLER DURDU
Yürüttükleri çalışmalar nedeniyle halka bir güven geldiğini bu nedenle ilçedeki göçün durduğunu da anlatan Çalışkan, şunları kaydetti:
"Biz geldikten sonra sadece 7 aile göç etti. O da yakınlarının evleri var Adana'da, Mersin'de, onun için gittiler. Ama 2013 yılına baktığımızda yüzün üzerinde aile göç etmiş. Şimdi bunun nedeni, biz bunlara bir şey mi dayattık, hayır, neden o zaman, çünkü çok ümitliler. Biz bu sene kış boyunca hiçbir köyümüzün yolunu bir gün bile kapalı bırakmadık. Biz demedik, büyük şehir, küçük şehir… 
Kendi elimizdeki araçlarla imkânlarımızı zorladık ve o yolları hep açık tuttuk. Yaptığımız çalışmalar halk tarafından takdir ediliyor. Bize oy vermeyenler de çalışmalarımızı beğeniyor. Bu da insanlara umut veriyor. Dolayısıyla göçün önünü de kapatıyor bu durum."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı