Gizli tanık 'Ahmet Su' buharlaştı mı?

Van’da aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu Kürt siyasetçilerin yargılandığı davada varlığı tartışmalı olan ve dinlenmesi için önceki duruşmada mahkemeye getirilmesi karar altına alınan gizli tanık Ahmet S

VAN 20.02.2013 20:44:39 0
Gizli tanık
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van’da aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu Kürt siyasetçilerin yargılandığı davada varlığı tartışmalı olan ve dinlenmesi için önceki duruşmada mahkemeye getirilmesi karar altına alınan gizli tanık Ahmet Su'nun mahkemeye gelmeyeceğini belirtmesi üzerine, mahkeme heyeti gizli tanığın dinlenmesinden vazgeçti. Dosyanın ana gövdesinin gizli tanığın beyanlarından oluştuğunu belirten Van Baro Başkanı Murat Timur, dosyanın artık düştüğünü belirterek müvekkillerin tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Van merkez ve ilçelerinde 7 Haziran'da "KCK" adı altında yapılan operasyon kapsamında; Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Asrın Hukuk Bürosu avukatı Cüneyt Caniş, Başkale eski Belediye Başkanı İhsan Güler, Muradiye İlçe Başkanı Mehmet Şirin Yıldız, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, BDP Başkale eski İlçe Başkanı ve DTK üyesi Derviş Polat, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adugit, BDP Erciş eski İlçe Başkanı Veli Avcı ve BDP Van Merkez İlçe Başkanı Halis Çakır gözaltına alınarak tutuklanmıştı. 22 Ocak’ta görülen ilk duruşmada Kürt siyasetçileri, yargılamanın siyasi olduğunu belirterek, ifade vermedikleri gibi iddianamenin okunmasına dahi izin vermemişti. Kürt siyasetçilerin gösterdiği duruş kamuoyunda uzun tartışmalara neden olurken, yargılama sonrası Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ile Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz tahliye edilerek duruşma 22 Şubat’a ertelenmişti. Mahkeme heyeti avukatların talebi üzerine erteleme kararında dosyanın ana gövdesini oluşturulan ve Kürt siyasetçileri üzerinde uzun beyanlarda bulunan gizli tanık Ahmet Su’un getirilerek mahkeme salonunda dinlenmesine karar vermişti.

Gizli tanık mahkemeye gelmeyeceğini belirtti

Karar üzerine mahkeme heyeti Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'na yazı yazarak gizli tanığın deşifre olmaması için gerekli teknik donanımın getirilerek kurulmasını istedi. Talep üzerine Bakanlıktaki heyetin 19 Şubat’ta Van’a gelerek teknik alt yapının oluşturmasına karar verildi. Ancak heyetin gelmesine bir gün kala 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Bakanlığa ikinci başvuruda bulunarak gizli tanığın dinlenmesine yönelik ara karardan vazgeçildiğini belirterek, talebini geri çekti. Mahkeme heyetinin neden karardan vazgeçtiğine dair şu ana kadar dosyaya tek bir belge bile konulmazken, sadece avukatlara sözlü olarak gizli tanığın mahkemeye gelmek istemediği yönünde bilgilendirme yapılması dikkat çekti.

Avukat Timur: Gizli tanığın hukuksal olarak getirilmesi gerekiyor

Şu ana kadar dosyaya gizli tanığın neden gelmeyeceğine yönelik bir belgenin dosyaya konulmadığını dile getiren Van Baro Başkanı Murat Timur, dosyanın ana omurgasını oluşturulan gizli tanığın kesinlikle mahkemeye getirilerek dinlenmesi gerektiğini dile getirdi. Gizli tanığın dinlenmemesi durumunda ifadelerin dosyadan çıkarılması gerektiğini belirten Timur, “Gizli tanığın deşifre olması gibi bir durum söz konusu değildir. Zaten Bakanlık her türlü teknik önlemi almıştı. Bunun için mutlak olarak dinlenmesi gerekiyordu. Burada iki durum söz konusu ya dinlenecek ya da mahkeme heyeti gizli tanığın beyanlarını inandırıcı bulmayarak dosyadan çıkaracaktır. Bu beyanların çıkarılması durumunda zaten dosyada farklı bir delil kalmayacağı için de müvekkillerimizin tahliye edilmesi gerekiyor. Biz bunun için ya mahkemeye getirilerek dinlenmesi ya da çıkarılmasını talep edeceğiz. Bu kurallara riayet edilmediği taktirde yapılacak yargılama adil olmayacaktır” dedi. Mahkemenin erteleme kararlarından en önemli konulardan birinin gizli tanık beyanları olduğunu da belirten Timur, bu beyanların da böylece boşa düştüğünü kaydetti.

‘Gizli tanığın neden gelmediği dosyaya eklenmesi gerekiyor’

Gizli tanığın neden getirilmeyeceğine yönelik dosyada bir belgenin olmadığını belirten Avukat Erhan Aksoy ise, “Dosyada gizli tanığın gelmemesine yönelik bir belge yoktur. Burada akıllara birincisi mahkeme heyetinin gizli tanıkla görüştüğü anlamına geliyor. Bu da hukuksal olarak suçtur. Eğer böyle bir görüşme yapılmamışsa o zaman gizli tanık, tanık olmaktan vazgeçmiştir ve ifadelerin dosyadan çıkarılması gerekiyor” dedi. Şu ana kadar dile getirdikleri gibi dosyada gizli tanığın olmadığını belirten Aksoy, savcının gizli tanık oyunun elinde patladığını kaydetti. Aksoy, 22 Şubat’ta görülecek duruşmada bununla ilgili kapsamlı beyanlarda bulunacaklarını da kaydetti.