GİZLİ BİR ŞEHİR VAR

ESKİ VAN ŞEHRİ'DE

VAN 19.09.2013 10:48:52 0
GİZLİ BİR ŞEHİR VAR
Tarih: 01.01.0001 00:00




Haber: Oİstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Haziran ayında başlayan Van Kalesi'nin Güneyi'ndeki eski Van şehrinde 2013 yılı kazı çalışmalarının bu yılki etabında sona yaklaşıldı.ktay CANDEMİR

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi´nin Güneyi´nde bulunan eski Van şehrindeki kazı çalışmalarında bu yıl son aşamaya gelindi. Kültür Bakanlığı´nın onayıyla Haziran ayında başlayan çalışmalar 12 ayrı üniversiteden gelen kadro ile yapılıyor. 3 hafta sonra bitecek olan kazı çalışmaları oldukça uzun süren etüt çalışmaları dahil 3.5 yıldır sürdürülüyor.

´VAN´DA GİZLİ BİR ŞEHİR VAR´
Bu yılki yapılan kazılara ilişkin bilgiler veren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, 2013 yılı kazı çalışmalarının 3.5 aydır sürdüğünü belirterek, "Eski Van şehri, Anadolu´da özellikle Türk İslam döneminde sivil mimari örnekleri açısından önemli bir ilki oluşturuyor. Bizim en büyük şansızlığımız 1915-1918 yılları arasında yaşanan Ermeni olayları ve çatışma dönemidir. Bu dönem bu kentin mimarisini tahrip etmiş ve kent tamamen terkedilmiş. Yaklaşık 800 yıllık Türk İslam dönemi sivil yerleşmesinin karakteri, kamusal yapıları, kamusal yapılarla sivil mimari örneklerini kentin dokusunda nasıl konumlandığını ortaya çıkarmaya çalıştık. Özellikle Cumhuriyet Caddesi´nin iki tarafında ayakkabacı, camcı, banka, kunduracı, Avrupaya bile telgraf gönderebilen bir Telgrafhane, cezaevi ve devlet binalarına rastladık. Müslüman ile Hristiyanlar birlikte yaşamışlar. Bunları tespit ettik ancak önümüzdeki yıl bu çalışmalara başlayacağız. 19. yüzyılın sonuna tekabül eden bir çok bulguyla karşılaştık. 1885´ten sonra bu şehir tahrip olmuş. Kentin o zaman Kayaçelebi Cami ile Ortakapısı arasındaki bölgesi yıkılmış. Rastladığımız bulgular kentin terkedilmesi sürecine işaret ediyor. Tüm bunlar 1915-1918 yıllarında yaşanan çatışma dönemine denk geliyor." dedi.

"MODERN KENT DOKUSU ESKİ KENT DOKUSUNU TAHRİP ETMİŞ"
Yaptıkları çalışmanın uzun soluklu bir çalışma olduğunu belirten Konyar, amaçlarının 800 yıllık Selçuklu-Osmanlı medeniyetinin kent dokusunu ortaya çıkarmak olduğunu söyledi. Eski Van şehrinin anadolunun yegane eserlerinden biri olduğunu savunan Konyar, "Ancak modern kent dokusu eski kent dokusunu tahrip etmiş. 1915 olayları o dönem için büyük bir felaket olsada bu arkeoloji için avantajdır. Terkedilmiş bir kent yüzyıldır dokunulmayan bir kenttir. Biz genelde yol dokusu üzerinde çalışıyoruz.
 Alanı çok fazla tahrip etmek istemiyoruz. Bu çalışmalar uzun süreç alıyor. Şu anda Van Kalesi´nde biliyorsunuz bir yol güzergahı ortaya çıkardık. 2-3 yıl boyunca böyle tüm yolları ortaya çıkaracağız. Bu ortaya çıkardığımız yolla insanlarımız artık rahat rahat burdan geçebilecek. Önümüzdeki yıl yine çalışmaya devam edeceğiz.  Eski Van şehri ortaya çıktıkça ona işlerlik kazandırılması ve korunması gerekiyor. Eğer korumayacaksak bu çalışmaların bir anlamı kalmaz. Bu kent 7 bin yıllık bir kent ve ciddi manada tarihi dokuyu ortaya koymamız ve korumamız gerekiyor. Çalışmalarımızda tarihi dokulara ulaşmak için 80-90 yaşındaki insanlara gidiyoruz. Biz insanların hatıralarını kazıyoruz ve onlarda bize yardımcı oluyor." diye konuştu.