Gençler meslek öğreniyor

Van’ın Tuşba ilçesi Oto Sanayi Sitesi’nde bulunan Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi’nde kurslara yönelik büyük bir ilgi var. Merkezin Müdürü Mahmut Bakan, özellikle ilin şartları gözönüne alındığında en çok rağbet gören me

VAN 9.12.2017 12:30:54 0
Gençler meslek öğreniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mahmut Bakan, merkezin işleyişi ile ilgili gazetemize bilgi verdi.
Kendilerine eğitim için başvuracakların mutlaka bir iş yerinde çalışıyor olması ve en az ilköğretim mezunu olması gerektiğini belirten Bakan, şunları söyledi:
“Bizim vermiş olduğumuz kurs farklıdır, vermiş olduğumuz eğitim farklıdır. 06.09.2016 tarihi itibari ile mesleki eğitimin bünyesinde bulunan bütün kurslar bizden alınarak Halk Eğitim Merkezine devredildi. Bir öğrencinin ya da bir çırağın kendi formatımıza göre bizde kayıt olabilmesi için iki önemli koşulumuz vardır. Bunlardan birisi ilköğretim mezunu olmak zorunluluğu, ikincisi ise mutlaka ama mutlaka bir esnaf sanatkârın yanında çalışmak zorunluluğudur. Bunlardan herhangi birisi eksik olduğu zaman bir öğrencinin mesleki eğitim merkezine kayıt yapma şansı yoktur.”

 

KURSLARA DEVAM SAYISI
Çıraklık, ustalık ve usta öğretici olmak üzere 3 basamakta kursiyerlerin olduğunu anlatan Merkez Müdürü Mahmut Bakan, şu bilgileri verdi; “Bizde belgelere devam eden 3 basamak vardır, bunlar çıraklık basamağı, ustalık basamağı ve usta öğretici basamağıdır. Çırak öğrenci sayımız 489, kalfalığa yani ustalık eğitimine kayıtlı olan kursiyer sayımız 662’dir. Fakat devam zorunluluğu olmadığından dolayı şuanda bir fiil olarak Pazar günleri kurslarımıza devam eden usta sayımız 164’tür. Usta öğreticilikte şuanda kayıtlı olan usta öğretici sayımız 152 olmasına rağmen şuan bir fiil olarak devam eden 114 kişidir.”

 

“RAĞBET GÖREN MESLEK DALLARI”
En fazla başvurusu yapılan meslek dallarına ilişkin de bilgi veren Bakan, şöyle devam etti:
“İllerin, bölgelerin kendine has olarak öğrenci potansiyeli farklılık arz edebiliyor. Örnek vermek gerekirse Antalya’ya baksanız en çok hangi alanda çırak sayısı fazladır diye; yiyecek ve içecek sektörünü görürsünüz. Çünkü turizm bölgesidir. Van’a baktığımızda ise bizde başı çeken kurslar motor, kaporta, oto elektrik, erkek berberliği, bayan kuaförlüğü, cilt bakımı ve güzellik, giyim, aşçılık, fırıncılık ve kantincilik gibi mesleklerdir. Bu meslekler bizde zirvedir. İlimizin şartlarına göre istihdam yaratacak alanlar hangi alanlarsa öğrencinin o alanlarda talebi daha yoğundur. Mesleki eğitimin bünyesinde 132 alan vardır, bu 132 alanın altında 153 tane meslek kolumuz mevcuttur. Öğrenci ilgi alanına göre, istihdam durumuna göre seçtiği alanda kursa dahil oluyor.” 

 

SINAVLAR NASIL OLUYOR?
Sınavlara ilişkin de bilgi veren Bakan, şunları söyledi:
“02.12.2017 tarihinden önce Türkiye genelinde mesleki eğitim merkezlerinde sınav sayımız yılda 3 defaydı. Şubat, Haziran ve Eylül aylarında sınavlarımız olurdu. Yeni çıkan önergeyle birlikte sınav sayımız 3'ten 2'ye düşürüldü. Eylül ayındaki sınavlar kaldırıldı. Bundan sonra sınava girecek öğrenciler ya Şubat ayında gelmek zorundadır, yâda Haziran ayında. Bizdenbelge alabilmek için, genç yaşta olup ilgili meslekte herhangi bir sosyal güvenceyle daha önceye dönük çalışması yoksa, yaşı küçükse bu öğrencinin önündeki tek yol çırak öğrenci olarak haftada birer gün buraya eğitime gelmesi, diğer günlerde iş yerinde ustanın gözetimi ve denetimi altında çalışması. Zaten okulumuzun eski ismi 'Çıraklar Okulu'ydu daha sonra mesleki eğitim merkezi oldu. Çıraklara mesleği aslında ustası öğretiyor, teorik eğitimi biz veriyoruz, sigortasını biz ödüyoruz, öğlen yemeğini biz veriyoruz ve diğer koşulları gerektiren şartlar neyse bunları biz yerine getiriyoruz ama aslında bir fiil olarak mesleği ona öğretecek olan ustasıdır. Bizde sınavlara girmenin 2 temel şartı vardır, kişi ilgili meslekte geçmişe yönelik bir sosyal güvence çerçevesinde ya SSK’lı yâda BAĞKUR’lu o mesleği icra ettiğini belgelendirirse eğitimden muaf edilip sınavlara alınabiliyor. Bu da asgari en az 5 yıl o meslekte geriye dönük ya SSK’lı yâda BAĞKUR’lu olarak çalışılmış olunması lazım. Şayet yaş küçükse ve bu sosyal güvenceyle çalışmayı da belgelendiremiyorsa tek yol çırak öğrenci olarak haftada birer gün mesleki eğitim merkezine devam etmesidir. Kalfalık için eğitim süresi 3 yıldır, ustalık için 1 yıl toplamda 4 yıl eğitime devam ediliyor. 4 yılın sonunda ustalık belgesi alınıp usta unvanı kazanmış olunuyor.” 

 

DEVAM EDEN KURSLAR
Bakan, halen devam eden kurslar için de şu bilgileri verdi:
“Şuanda devam eden kurslarımız motor, kaporta, oto elektrik, erkek berberliği, bayan kuaförlüğü, cilt bakımı ve güzellik, giyim, aşçılık, fırıncılık ve kantincilik, el sanatları ve makine. Bölgenin şartlarını, ilin şartlarını göz önüne aldığımız zaman en çok rağbet gören mesleki kurslarımız, güzellik ve saç bakımı, cilt bakımı, erkek berberliği, bayan koafförlüğü, oto tamirciliği ve bunun yanında mobilya dallarıdır. Bizim en çok rağbet gören mesleklerimiz bunlardır ama diğer meslek dallarında da eğitimlerimiz devam etmektedir.” 

 

YAŞ'I 23'Ü GEÇENLER...
23 yaşından gün almış olanlara tanınan şansa ilişkin bilgi veren Bakan, şunları söyledi: 
“Özellikle benim de dikkat çekmek istediğim bir nokta var. Vatandaşlarımız bu konuda belki bihaber olabilirler, 23 yaşından gün almış olan herhangi bir vatandaşımız mesleki eğitim merkezine kısa yoldan belge alma şansı yakaladı. Bunlar ilgili mesleklerinde sosyal güvence çerçevesinde bir gün dahi olsa SSK’lı yâda BAĞKUR’lu çalışmış olduklarını belgelendirirlerse yâda daha önce herhangi bir yerde halk eğitim merkezlerinde, özel sektörde, askeriyede ve ceza evine girmiş kader mahkûmları da olabilir oralardan almış oldukları kurs belgeleri dahi olsa, bu belgelerle bize müracaat ettikleri takdirde 3 yıllık o kalfalık eğitiminden muaf ediyoruz ve bunları Şubatta sınavlara alıyoruz.Sınavlarımız ciddidir, yani kendine güvenen, inanan, o meslekte beceri sağlayabilecek insanlar varsa bize müracaat edebilirler. 2 Ekimde devreye giren kanunla vatandaşın kısa yoldan belgeye ulaşması yönünde çok ciddi bir rahatlık ve avantaj sağlanmış oldu. Belge ihtiyacı olan insanların mutlaka bize müracaat etmelerini istiyoruz.”  

 

AMAÇ İSTİHDAM
Mesleki eğitimlerdeki amacın çırak öğrencilerin istihdam edilmesi olduğunu anlatan Bakan, şunları kaydetti: 
“Yanında çırak öğrenci çalıştıran esnaf aylık olarak o çırak öğrenciye asgari ücretinin yüzde 30’unu ödemek zorundadır. Bu çırak öğrenci, okul olsun, iş yeri olsun sürekli devam etmesi koşuluyla devamsızlığı varsa devamsızlığı düşme koşuluyla ödeme yapmak zorundadır. Bizde o esnaf ve sanatkârımızın çırak öğrenciye asgari ücretinin yüzde 30’unu ödediğini banka üzerinde belgelendirirse aylık olarak o esnaf sanatkârımıza devlet destek kredisi adı altında 254 TL kendisine iade ediyoruz. Buradaki amaç çırak öğrencilerin istihdam edilmesidir. Çırak öğrenci istihdam edildiğinden dolayı da esnaf ve sanatkârın mağdur edilmemesi adına devletimiz bu katkıyı sunmuş oluyor. Bu katkı çok ciddi bir avantajdır, mesleki eğitim merkezlerinde pozitif bir ayırımcık yaratmış oluyor. Çırak öğrencilerin okula gelmesi, okula devam etmesi yönünde de büyük bir cezbedici nokta oluşturduğundan dolayı bunun sürekli hale getirilmesini istiyoruz.”  Özel Haber: Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi