Gelin bu işi bitirelim!

Geçtiğimiz haftalarda İran’a bir çıkarma yapan Van Genç Girişimciler Kurulu üyeleri İran’dan Van adına önemli haberlerle döndü. Ziyaret sonrası gazetemize konuşan Genç Girişimciler Kurulu üyesi ve Türkiye-İran İş Konseyi Başka

VAN 19.02.2014 12:11:16 0
Gelin bu işi bitirelim!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Fidan: Kapıköy için beraber çalışmalıyız

Geçtiğimiz haftalarda İran’a bir çıkarma yapan Van Genç Girişimciler Kurulu üyeleri İran’dan Van adına önemli haberlerle döndü. Ziyaret sonrası gazetemize konuşan Van Genç Girişimciler Kurulu üyesi ve Türkiye-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan yeni gelişmeleri gazetemiz aracılığı ile paylaştı. Fidan’ın müjdeleri arasında Türkiye-İran arasında tercihli ticaret anlaşması, Van’a konsolosluk kurulması ve Kapıköy’ün modernizasyonu gibi birçok önemli çalışmalar bulunuyor!

Van’ın önemli işadamlarından olan ve yer aldığı önemli oluşumlar, birlikler ve heyetler bünyesinde Van adına önemli işlere imza atan Türkiye-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve Van Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Ayhan Fidan, sınır ticareti ile ilgili gerçekleştirdiği çalışmaları Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Van’ın hem ulusal hem de uluslararası anlamdaki ticari ilişkilerinde önemli işlere imza atan Fidan, son yaptıkları İran ve Ankara gezisinden de Van adına önemli haberlerle döndüklerini söyledi. Yaptıkları temasların ardından ziyaretlerini değerlendiren Fidan, bu çalışmalar ve neticeleri ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi; “Biz Van Genç Girişimciler Bölge Başkanlığı üyeleri olarak Şubat ayı başında İran’a bir gezi düzenledik. Buradan giderken Kapıköy’deki aksaklıkları inceledik, gerekli çalışmaları yaptık. Sonra Urmiye Ticaret Odası’nı ziyaret ettik. Buradaki görüşmeleri tabi daha çok ikili görüşmelerin aktif bir şekilde sürmesi ve bizim de esnafımız ve Ticaret Odamız ile yakın ilişkiler kurulması çerçevesinde yaptık.”

“VANLI TÜCCAR İRAN’DA ARTIK DAHA RAHAT”

Önemli ziyaretlerinden birini de Tahran’da gerçekleştirdiklerini belirten Fidan bu görüşme ile ilgili olarak ise; “İran ziyaretimizde bir diğer önemli ziyaretimizi de Tahran’da yaptık. Orada İran-Türk İş Konseyi Başkanı ve Tebriz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Rıza Kami ile görüştük. O da bize Van konusunda her türlü kolaylığı sağlayabileceklerini de söyledi. Biz de gerekli yazışmaları yaptık ve bu çalışmamız ile tüccarımız artık onlardan gerekli bilgi ve ücretsiz danışmanlık hizmetlerini alabilecek. Yani bizim esnafımız da artık orda rahatlıkla görüşebilecek. Biz kendilerine Van’da onlara aynı kolaylığı sağlayacağımızı söyledik. Çünkü bizim Genç Girişimciler oluşumumuzda yer alan iş adamları Türkiye’nin her yerinde iş yapan ve ekonomide söz sahibi insanlar. Bir de Ekonomi Müsteşarı Ali Rıza Jabbari ile görüştük. Kendisi aynı zamanda İran-Türk İş Konseyi Genel Sekreteri. Onlarla da bu konuda bize yardımlarını sunacaklarını söyledi. Biz İran’da çeşitli sektörel fuarları da ziyaret ettik. İran’da bu anlamda baş döndürücü gelişmeler var. Burada üretim ve maliyet düşüşünde ciddi bir ortam var. Bu anlamda ekibimiz için de faydalı bir ziyaret oldu.”

“TİCARET ODALARI KARŞILIKLI BÜRO AÇSIN”

“Bizim buradaki gidiş önceliğimiz Van’ın gümrükleri en iyi şekilde kullanma ve bu işten karlı bir şekilde çıkmasıdır. Tabi bu da tek taraflı olacak bir iş değil. Yaptığımız ziyaretlerde bunu da ön plana çıkardık. Burada hem bizim VAN TSO’ya hem de Urmiye Ticaret Odası’na büyük işler düştüğünü onlara da söyledim. Çünkü bize en yakın il Urmiye’dir. Bunları kendileri ile paylaştık. Bu anlamda Urmiye’de bize, VAN TSO’da da Urmiye Ticaret Odası’na bir büro tahsil edilebilir. Böyle bir şey yapılırsa burada sınır ticareti yapan esnafımız, tüccarımız gider orada eksiklerini birinci ağızdan daha rahat şekilde çözer ve doğru bilgi edinir. Ayrıyeten bizim Van’da da açılacak ofiste İranlı tüccar arkadaşlarımızın işleri rahatlıkla çözülebilir.” Şeklinde konuştu.

“TOPLANTILAR DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK YAPILSIN”

Öte yandan konuyla ilgili Van TSO’yu birlikte çalışma konusunda işbirliğine davet eden Fidan; “TOBB Van Genç Girişimciler 29 Şubat’ta Erzurum’da Doğu Anadolu Bölge Başkanlığı Toplantısı yapacağız. Bu konuda Erzurum ve diğer illerden de destek isteyeceğiz. Bu anlamda Bölge Başkan Mahmut Köroğlu ve bölge başkanlığın Van’da olması büyük bir avantajdır. Bunun da iyi bir şekilde kullanılması gerekiyor. Van TSO’nun da bu oluşumlar ile ilgili yaşanan problemleri çözmesi kaçınılmaz ve elzemdir. Van TSO’nun Tebriz, Urmiye ve Hoy Ticaret Odaları ile ortak meclis toplantıları yapabilir. Bir Van’da, bir orda yapılacak toplantılar ile hem esnaf ve tüccarımız kaynaşır hem de bürokratik işlemler konusunda bir kolaylık sağlanmış olur. Çünkü İran’dan gelen insanların büyük bölümü uçak ile Ankara ve İstanbul’a ziyaretler gerçekleştiriyor. Ama biz bu yollardan insanları çeşitli ticari görüşmeler için çağırır, Van’da ziyaretler gerçekleştirmesini sağlarsak bu işten yine biz Van olarak karlı çıkacağız. Bence yılda en az 50 toplantı yapılması lazım örneğin. Bu olursa biz buradan en az 5-10 iyi ihracatçı çıkarırsak ne ala.” Dedi.

“SINIR İL OLUP DA ZENGİN OLMAYAN TEK İL VAN”

Van’ın artık Kapıköy’den hakettiği verimi alması gerektiğinin altını çizen Fidan, Kapıköy ile ilgili ilginç bilgileri de paylaşarak şu şekilde konuştu; “Biz Genç Girişimciler olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz ama Van TSO’nun olayın içine girmesi işlerimizi daha kolaylaştıracak ve birlikte çalışmak daha büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu yüzden onlara da sesleniyorum. Bu konuda bir girişimde bulunmaları gerekiyor. Biz ilimiz için herkesle çalışmaya hazırız. Nihai amaç Van olduktan sonra gerisi teferruattır. Bunun için kim ile çalışılması gerekiyorsa biz varız. Görev olarak da üzerimize ne düşüyorsa almaya hazırız. Dünyanın en zengin illeri sınır illeri iken Van bu noktada en fakir il olarak kaldı. Bu büyük bir tezat oluşturuyor. Bunu ilimiz siyasetçileri, STK temsilcileri ve Van TSO olarak birlikte yürütmemiz gereken çalışmalar ile çözeceğiz. Burada kişisel menfaat yok, herkesin birbirinden fikir alması gerekiyor. Kimin elinde ne geliyorsa bu süreçte katkısını sunmalı.”

“VAN’IN KURTULUŞU KAPIKÖY’DE!”

“Biz bu işin ısrarcısı ve takipçisiyiz. Bizim kurtuluşumuz Kapıköy’de. Çünkü biz Türkiye’nin en uç noktasındayız. Yatırımcıyı buraya getirip de iç pazara hitap ettiremiyoruz, hammaddenin gelişi nakliye gidişi nakliye. Bu yüzden iç pazara hitap eden büyük üreticiler Van’a gelmiyor gelmek de istemiyor. Bakın bizim İranla 285 kilometre sınırımız olmasına rağmen ticaretimiz istenilen seviyede de değil. İran’da seçimle iş başına gelen yeni yönetim de politika olarak hem ticarete hem de iki ülke ilişkilerini ılımlı bakıyor. O yüzden bizim İran ile ticareti artırmanın yollarını zorlamamız gerekiyor.”

Bakan Yılmaz ve İran Büyükelçisi Van’a geliyor!

İran gezisinin ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret eden Türk-İran İş Konseyi heyetinde yer alan Fidan önemli gelişmelerden birinin Van’da konsolosluk kurulma çalışması olduğunu, bu konu ile de kendisinin bizzat ilgilendiğini söyledi.

Ankara’da gerçekleştirdikleri bu ziyaret ile ilgili de bilgiler veren Fidan, “Tüm bu ziyaretler sonrasında Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy’un başkanlığındaki bir heyet ile Ankara’ya gittik ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ettik. DEİK bünyesindeki Türk – İran İş Konseyi’nin Sayın Bakanımız’ın İran ile ilişkilerden sorumlu olması nedeniyle konu ile yakından ilgileniyor. Bu ziyarette Sayın Bakanı Yılmazı da İran Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli’ni de Vanda davet ettik. İnşallah Şubat sonu ya da Mart başında Sayın Bakanımız ve İran’dan bir heyetle birlikte bizim Van’da düzenleyeceğimiz Türkiye İran İş Konseyi toplantımıza katılacaklar. Burada da yine sınır ticareti ve kapılarımız hakkında ciddi konular görüşüp nihayete erdirilmesi konusunda büyük bir toplantı gerçekleştireceğiz. Yine Mart ayı içerisinde de Van’da İran ile hudut vilayetlerinin Valileri ve Ticaret Sanayi Odaları Başkanları ve işadamlarının katılımları ile İran ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapacağız.”

KONSOLOSLUK ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR!

“Bizim Cevdet Yılmaz ile görüşmemizde İran Büyükelçisi ile görüşmemizde biz İran’la sınır olmamıza rağmen Van’da konsolosluk olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu ilettik. Bu konuda Cevdet Yılmaz’dan ve büyükelçiden destek aldık. Bu konudaki çalışmayı da ben bizzat yürütüyorum. İnşallah Nisan ayı gibi de İran’ın büyük bir ilini kardeş il yapacağız. Bunun da hazırlığını yaptık. Sayın Valimiz Aydın Nezih Doğan ile de görüştük. Konuyu onun da bilgilerine sunduk. Böylelikle Sayın Bakan Yılmaz, büyükelçinin de destekleri ile inşallah Nisan ayı gibi bu konuda da büyük bir adım atmış olacağız ve konsolosluk açmak için de çalışmaları başlatmış olacağız. Bilindiği gibi bir konsolosluk Trabzon’da biri de Erzurum’da. Bu illerin İran ile hiç sınırı olmamasına rağmen konsolosluğu var. Ama biz de bunun sözünü aldık ve artık Van’da olması gerektiği için girişimleri başlattık. 2014’e yetişir mi bilmem ama 2015’te Van’da artık bir konsolosluk olacağı müjdesini de paylaşabiliriz.”

YILMAZ KAPIKÖY İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR

“Kapıköy ile alakalı çalışmaların da takipçiliğini yürütüyoruz. Bu konuda örneğin sık sık sistemin gitmesi, elektrik güç kaynağı gibi sıkıntıları da gerekli mercilere iletip çözülmesi yönünde taleplerde bulunduk. Bunun dışında TOBB’un yap işlet devret modeliyle Kapıköy Sınır Kapısı da önümüzdeki aylarda ihaleye çıkıyor. 2014 programına alınan bu çalışma ile Kapıköy Sınır Kapısı modernize edilecek ve büyük bir canlılık kazanılmış olacak. Zaten Sayın Bakanımız Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ettiğimizde de ben hudut kapılarının sağlıklı çalışmadığını ve İran vatandaşlarının internet bağlantılarının iyi çalışmaması nedeniyle Van’daki Kapıköy Hudut Kapısını kullanamadıklarını bunun yerine Hakkari’deki Esendere Hudut Kapısını kullandıklarını ve bu durumun da Van’ın ekonomisini olumsuz etkilediğini dile getirdim. Sayın Bakanımız da konunun takipçisi olacağını söyledi.”

Kapıköy’de yeni dönem başlıyor!

Fidan, Kapıköy ile diğer bir konunun da iki ülke arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması olduğunu kaydetti. Fidan bu anlaşma ile Van’ın ticaret hacminin en az 10 kat büyüyeceğini kaydederek bu anlaşmanın detaylarını da şu şekilde paylaştı;

“Türk-İran İş Konseyi ile Bakan Yılmaz’a yaptığımız ziyarette Ulusoy’un başkanlığında özellikle Van ve Kapıköy ile ciddi bilgiler paylaştık ve mevcut sorunlar hakkında Sayın Yılmaz’ı bilgilendirdik. Ama bu görüşmede edindiğimiz ve bizim de uzun yıllardan beri mücadelesini verip de netice beklediğimiz konulardan biri de tercihli ticaret anlaşması idi. İran ile tercihli ticaret anlaşması nihayet imzalandı. Şu anda olay meclislerin onayına kaldı. Başbakanımızın son gezisinde nihayete erdirilen bu anlaşma meclislerin de onaylamasının ardından yürürlüğe girecek. Bu anlaşma ile ticaret hacmimiz en az 10 kat büyüyecek. Çünkü gümrükler konusunda artık yasaklı ürünler kalkacak. Biz bu konuda İran’daki muhataplarımıza da kamuoyu oluşturmaları konusunda da ricada bulunduk. Bu anlaşmalar hayata geçerse artık prosedürlere takılmayacağız. İhracatımızın artması da bizim becerilerimize kalmış olacak. Bu anlaşma ile İran Türkiye’ye temizlik ürünleri, ilaç, kozmetik, plastik malzemeler, orman ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mobilya, çelik ürünleri, demir ve demirdışı metaller, buzdolabı, bulaşık makineleri gibi beyaz eşya ürünleri, klimalar ve elektrik-elektronik ürünleri gibi birçok ürünün yer aldığı bir tarife indirimi sağlayaca. Yani şunu söyleyebiliriz ki Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması, yeni dönemde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandıracak; bu karar özellikle de sınır ili olması hasebiyle Van’ı ihya edecektir.”

“YOL SORUNU ÇÖZÜLMEK ÜZERE, KAPIKÖY DAHA FAAL ÇALIŞACAK”

Yol konusunda da İran İşbirliği Konsey Başkanı’nından da bilgi aldık. Yol konusunda da çalışmalar başlatılmış ve işlerin hızlı bir şekilde sürdüğü bize iletildi. Kıştan dolayı aksayan çalışmalar havaların da ısınmasıyla birlikte başlayacak. Zaten biz son İran gezimizde yaptığımız görüşmelerde de bunları yetkili mercilere ilettik. Yani biz sadece Tebriz ile ticaret yapmayacağız. Urmiye ile de çalışacağız Hoy ile de çalışacağız. Bu yüzden bu yol iki ülke için de önemli. Bundan dolayı bu 3 ile de biz bu konuda baskı yapmaları konusunda ricada bulunduk. Van’ın başka sınırı da yok. Bu yüzden ne yapılması gerekiyorsa giderilmeli. Bu konudaki önemi üstelik ziyaretlerimizde İran’lı yetkilelere de söyledik. Bakın benim tüm önemli toplantılarda sunduğum bir raporum var. Biz İstanbul hariç tüm illere en yakın iliz. Ben her toplantıda bunu da dile getiriyorum. İran tarafı az nakliye ödeyecek, biz de daha az giderimiz olacak. İran tarafının diğer illere gönderdiği ürünler Van üzerinden Türkiye’nin her yerine Van üzerinden yüzde 30 daha ucuza gidecek bir kere. Örneğin Urmiye, Van Merkez’e 90 kilometre, Trabzon limanına 750 kilometre, Mersin limanına bin kilometredir. Diğer bir şekilde baktığınızda Kapıköy Sınır Kapısı Gaziantep İhtisas Gümrüğüne 790 kilometre uzaklıkta iken Esendere Sınır Kapısı 1260 kilometre uzaklıkta. Hal böyle iken İran’ın da bizim üzerimizden Türkiye ve Avrupa pazarına açılması en mantıklı nokta. Ki bu kapıların açılması bize de ticareti öğretecektir. Bugün küçük çaplı ticaret ile uğraşan tüccarımız bu kapılar sayesinde ithalatı-ihracatı büyük çaplı olarak yapmaya başlayacaktır. Bizim Sınır Ticareti’ni bölge insanına öğretmemiz gerekiyor. Örneğin Başkale köylerinde ticaret olsa insanlar bir bidon mazot için ölür mü? Bu insanların resmi ticaretin içine çekilmesi gerekiyor. Bu da sınır ticaretinin kapsamında bazı değişiklikler yapılmasını gerektiriyor elbette. En basitinden bunlardan biri de bir zamanlar Van’ın ihya olduğu Sınır Ticareti’nin kapsamının akaryakıt gibi ürünlere konu edilmesidir. Bunların yapılması için de tüm paydaşlarımızı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Bu konuyla ilgili bir diğer önemli konu da Gelincik sınır kapısının açılmasıdır. Bu da bölge adına önemli bir adımdır.”

ULUSOY’A TEŞEKKÜR

Fidan; “Son olarak bu ziyaretlerde önemli katkısı bulunan Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy’a teşekkür eden Fidan, “Bu noktada Ulusoy’un katkıları çok büyük. Ulusoy bakan Yılmaz ile yaptığımız görüşmelerde de Van adına önemli gelişmeleri dile getirdi ve konuyla yakından ilgilendi. Bu anlamda büyük bir teşekkürü hakediyor. Yine çalışmalarımızda ve ziyaretlerimizde büyük payı olan Van Genç Girişimciler Kurulu Bölge Başkanı Mahmut Köroğlu ve bizi bu seyahatlerde ve girişimlerde yalnız bırakmayan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir’e de teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.


Ömer Aytaç AYKAÇ - Şehrivan ÖZEL