Geceler yapay ışığın esaretinde

Yeryüzünde yapay olarak aydınlatılan bölgelerin ve yapay ışık miktarının gün geçtikçe arttığı bildirildi

VAN 24.11.2017 08:23:18 0
Geceler yapay ışığın esaretinde
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Dünyanın gece çekilen uydu fotoğraflarının incelenmesi, yapay ışığın her yıl daha geniş bir alana yayıldığını ortaya koydu.

2012-2016 yılları arasında, gezegenin yapay olarak aydınlatıldığı alan, yılda yüzde 2’den fazla büyüdü.

BBC’nin haberine göre, bir ekip bulguları Science Advances dergisinde yayınladı.

Araştırma parlaklığın zaman içindeki değişmelerinin ülkelere göre farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Güney Amerika, Afrika ve Asya’daki birçok ülkede ışık kirliliğinin arttığı gözlemlendi.

2016 yılında American Medical Association, kötü tasarlanmış, yüksek yoğunluklu LED aydınlatmasının zararlı etkilerini resmen kabul etmişti. Nature dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırma da suni ışığın, gece böceklerin tozlaşma aktivitesini azalttığını bunun da polen döllenmesi için bir tehdit oluşturduğunu ortaya koydu.

Araştırmacı Dr. Christopher Kyba uydu sensörünün, insanların görebileceği bluer ışığı görmemesinden dolayı, ölçülen parlaklık artışının, daha da fazla olabileceğini belirtti.

‘Daha az ışık, daha iyi bir vizyon’

Profesör Kevin Gaston, artık Avrupa’da gece gökyüzünü berrak olarak görebilmenin oldukça zor olduğunu dile getirdi.

Gaston, kirlilikteki artışa karşı insanlarda oluşan hassasiyetin arttığını belirtse de insanlığın çevreyle genellikle nasıl bir ilişki kurduğu düşünüldüğünde, düzelmenin veya tersine çevirmenin oldukça zor olduğunun altını çizdi.

Dr Kyba de, kentsel alanlarımızı daha karanlık hale getirebileceğimizi, bunun görünürlük için herhangi bir sorun oluşturmayacağını, aksine büyük bir enerji tasarrufu sağlayacağını ancak alınan verilere göre insanların tasarruf yönünde olmadığını belirtti.