Ferdun Irak, 'Van eski ordu evi arsası park bahçe yapılsın'

Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) ve Van Ticaret Borsası (VATBO) Eski Başkanı Feridun Irak, depremden sonra yıkılan eski ordu evi arsasının dinlenme parkı veya Şehir bahçesine dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

VAN 11.11.2019 12:48:41 0
Ferdun Irak, 'Van eski ordu evi arsası park bahçe yapılsın'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gazeteci Ziya Türk ve Baki Karaca'ya konuşan Feridun Irak, depremden bu yana Van'da kamu binaları ve arsaları başta olmak üzere yenilenen yapı stoğunun yanı sıra kentin yapılaşması ile ilgili görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Vanlı iş adamı Feridun Irak, Van’ı rahatlatacak ve nefes aldıracak önemli proje ve önerileriyle kentteki yetkililere sesini duyurmayadevam ediyor, geçmiş deneyimleriyle, tecrübe sahibi olmuş ve OSB gibi yatırımlarıyla kente değer katan Feridun Irak Van AVM çevresinde bulunan eski ordu evi arsasının şehir bahçesi olması gerektiğini belirtti.

Van’depreminden sonra yıkılan kurumların arsaları, depremin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen hala tartışmaların merkezinde kalmaya devam ediyor. Alınan karar ile depremden sonra şehir dışına taşınan kurumların yeri yeşil alanlar, yeni kamu kurumlarının inşası ve otoparklar olarak kullanılmaya devam ederken kentin kalbindeki koca bir alan yılardır tartışılıyor.

Depremde hasar gören ve ardından yıkılan İpekyolu ilçesinin kalbindeki Jandarma Komutanlığı’na bağlı Ordu Evleri’nin yerinin ne olacağı konuşulurken Van’ın tanınan İş Adamı Feridun Irak, yeşil alan olması gerektiğini söyledi. Yıllar geçmesine rağmen otopark olarak kullanılan alan için Irak, kentin daha çok boğulmaması için bu alanın, satılacak dedikodularının aksine yeşil alan olmasının şart olduğuna dikkat çekti.



TOKİ’LERDE KİMSE MUTLU DEĞİL
Van depreminin üzerinden 9 yıl geçti ve aradan geçen bunca zaman eski ordu evi ile ilgili hiçbir adım atılmadığını ifade eden Irak, “Depremin yaşandığı ilk günlerin şokunu atlattıktan sonra atılması gereken adımları değerlendirmeye başladık. Ben o zaman Van Ticaret Borsası Başkanıydım. Ekonomi konseyi diye bir grubumuz vardı ona da dönem, dönem başkanlık yapıyorum, orada ısrarla dile getirdiğimiz bir konu vardı, üzerinde durduğumuz 3 konuya mutlaka önem verin. TOKİ konutlarıyla ilgili, Bırakın bu dağlarda, şehre uzak yerlerde bina yapıp, sonra yol, su, elektrik, çevre düzenlemesi, okul götürüp dünyanın masrafını yapmayın. Hangi site yakılmışsa, o siteyi kendi arsası üzerinde yapın. Altyapı yapmayacaksınız, doğalgaz zaten orada, cami zaten var, çocuk aynı okuluna gidecek, aynı insanlar komşuluklarını yapacaklar. Bu konunun ısrarla üzerinde durduk ve maliyetin çok daha düşük olabileceğini söyledik. Bunlar dikkate alınmadı, TOKİ tarafından yapılan deprem konutlarında her şey ortada, hiç kimse TOKİ'lerden mutlu değil, halen de altyapı sorunları yaşanıyor”dedi.


DEPREM DÖNEMİNDE HALKI RAHATLATACAK TEKLİFLERİMİZİ KABUL ETMEDİLER
KOSGEB ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan ve deprem döneminde faizsiz verilen kredilerin esnafa hakkıyla verilmediğini anımsatan Feridun Irak. “KOSGEB ile ilgili 100 bin lira faizsiz kredi verildi. Bunlar kime verildi KOSGEB'in veri tabanına kayıtlı olan esnafa. Küçük ölçekli kişilere. KOSGEB veri tabanına o dönem 8 bin kayıtlı küçük ve orta ölçekli işletme vardı. Bunların faal olanları belki 5 bin civarındaydı, çoğu da faal olmadığı için öyle bir hakka sahip değildi. O zaman bunu ısrarla söyledik, gazetelerde dile getirdim, bu yüz bin ve 30 bin liralık olan krediyi esas ihtiyacı olan alamayacak, çünkü buna özel bankalar arıcılık yapacak, özel banka teminat almadan, kefil almadan, bu parayı vermez. Esas ihtiyacı olan adam tandır ekmeği çıkarıyor, küçük bir işyerini kendisi ve iki çocuğuyla çalıştırıyor, kimseye ihtiyaçları yok, Depremin ikinci günü adamın yeri yıkıldı, bu adam kredi alamaz, bunun için ne yapalım dediler. 'Ben de size çok iyi bir öneride bulunacağım' dedim, Siz 100 bin lira Ziya Bey Kredi aldığı zaman bu kredinin karşılayacağınız faizini, Baki Bey'e 30 bin verildiği zaman devlet olarak bankaya ne kadar faiz vereceksiniz 8 bin lira. Beyefendi siz veri tabanınızda bulunan herkese 17 bin lira para verin, herkes ulaşsın o paraya. Siz ne için hemen bankalara faiz kazandıracaksınız. Bu sizin cebinizden çıkmıyor, bu devletin cebinden çıkıyor, verin ihtiyacı olanı gitsin, bir sene kimseye muhtaç olmadan yeniden işi kuruluncaya kadar, bu teklifimiz de dikkate alınmadı, 450 trilyon bankalara faiz ödediler. Biz o bankaya faiz ödeme yerine direkt bunu esnafa verin dedik, bunu da yapmadılar.” diye konuştu.


ESKİ ORDU EVİ YERİ VE DİĞER KAMU ARSALARI SATILMASIN
Deprem döneminden günümüze kalan en büyük sıkıntının kamu binaları olduğunu ifade eden ve yıkılan kamu binaları arsalarının yeşil alan park ve bahçe olması gerektiğinin altını çizen Irak, “Kamu binaları yıkıldı 'bunları değiştireceğiz, yerlerini taşıyacağız' diyorsunuz, 'bu memlekette kişi başına düşen yeşillik sayısı 2,5 metre karenin altında. Türkiye'de ormanı olmayan 5 ilden biriyiz, Gelin bu kamuya ait arsaları planlayalım, buralar park bahçe ve yeşil alanlar olsun' dedik, ama hiçbirini dikkate almadılar ve bundan sonra yaşananların da şahidi olduk. Devlet Hastanesi'nin yerini TOKİ'ye vermişler, eski ordu evi yeri tekrar TOKİ'nin, buralarda bina yapılması durduruldu ama yer TOKİ'nin her an TOKİ orada bir bina kurabilir. Buraları TOKİ'ye ne için verdiniz, bu memlekette yeşil alan yok, kişi başına düşen 2 metrekarenin altında, bir ormanımız yok, çok acil yeşil alan ve ağaçlandırma ihtiyacımız var. Bir deprem olmuş, canımız yanmış. Vefat edenler ve yaralılar var. Hani derler ya 'krizi fırsata çevirelim' yok krizden biz sadece kriz çıkardık. İtiraz ediyorum, Orduevi yeri için satış konuşmaları yapılıyor, buna itiraz ediyoruz, Buralar satılmasın ve park bahçe alanına dönüştürülsün.” şeklinde konuştu.