‘Faturanın normalden yüksek gelmesi bizleri sıkıntıya sokmaktadır’

“Suyun metreküpünü rayiç fiyatına versinler”

VAN 12.09.2015 19:13:47 0
 ‘Faturanın normalden yüksek gelmesi bizleri sıkıntıya sokmaktadır’
Tarih: 01.01.0001 00:00
 
‘Faturanın normalden yüksek gelmesi bizleri sıkıntıya sokmaktadır’

Su metreküp fiyatının normalden yüksek olduğunu ve bu durumun kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirten Bardakçı TOKİ sitesi yönetimi, yetkililerin kendilerini dinlediğini ama bu konuda bir şey yapmadıklarını ileri sürdü.


Daha önce alt yapı eksiklikleri ve sosyal donatıların olmaması ile gündeme gelen Bardakçı TOKİ şimdilerde ise yüksek gelen su faturalarıyla gündemde, TOKİ sakinleri sularının merkez ve diğer TOKİ’lerden farklı bir şekilde fiyatlandırıldığını iddia ederek, bu yüzden çok yüksek faturaların kendilerine kesildiğini iddiasında bulundular.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Van-Erciş karayolu üzerinde yaptırılan konutlarda iddialara göre, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), Bardakçı TOKİ’ye suyu YYÜ’nün altyapısı aracılığıyla veriyor. Bu durumda şehir merkezinde metreküp fiyatı 1,80 TL olan suyu, siteye metreküpü 2,95 TL’ye verildiği belirtildi.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Bardakçı TOKİ Site Yönetim Müdürü Doğan Yerli, faturaların kendilerine fazla gelmesinin arkasında siyasi sorunların olabileceğin ileri sürdü.

“Sitemize 96 bin TL su faturası geldi”

Yerli, “En son gelen ortak su faturamız 96 bin TL, bunun 72 bin TL’si site sakinlerinin faturası, geriye kalan 24 bin TL’si ise sözde 2 aylık kullandığımız su faturasıdır. Oysa gece gündüz suyu açık bırakırsak bu kadar yüksek fatura gelmez. Faturanın yüksek olmasının nedeni büyük ihtimal alt yapıda borunun patlak olmasındandır. Maalesef bu gider parasını da biz ödemek zorunda kalıyoruz.” dedi.

“Suyun metreküpünü rayiç fiyatına versinler”

Yaklaşık 3 yıldır yüksek su faturaları ödemek zorunda kaldıklarını belirten Yerli, “Tek isteğimiz şehir merkezinde olduğu gibi suyun metreküpünü rayiç fiyatına versinler. Girişimlerimiz sonucunda VASKİ bize dönüş yaptı; ‘YYÜ ile görüşüp, metreküp fiyatında su kullanım miktarını indirmeye çalışacağız’ dediler. Daha sonra ise bize dönüş yapan VASKİ, faturanın farklı gelmesi veya aynı gelmesi durumunda, bunun devam edeceğini söylediler. Bunun için biz 3 yıldır su sıkıntısı yaşıyoruz. Sularımızda kesintiler olmuyor, fakat faturanın normalden yüksek gelmesi burada ikamet edenleri ve bizleri çok sıkıntıya sokmaktadır.” Şeklinde konuşarak sorunun çözülmesini istedi.

“YYÜ’nün fatura tahsil yetkisi yok”

VASKİ’nin suyun faturasını YYÜ’den kestiği gerekçesiyleyle üniversitenin kendilerine fazlasıyla fatura kestiğini iddia eden Yerli, “Türkiye’nin hiç bir yerinde suyun metreküpünü 2,95 TL’ye satıldığı görülmemiş. Ayrıca Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin de su faturası tahsil etme gibi bir görevi yok. TOKİ’nin altyapısı olmadığı için şu an suyumuz YYÜ’den geliyor. VASKİ, YYÜ’ye fatura kesince, YYÜ’de buna dayanarak bize fatura kesiyor. YYÜ’nün gerekçesi de şöyle, ‘VASKİ bize su faturası kesiyor. Biz de size fatura kesmek zorundayız’ diyor. Üniversite yönetimine ‘böyle olmasını istemiyorsanız, biz suyunuzu keselim, suyunuzu bu durumda gidip VASKİ’den alırsınız’ diyor. VASKİ’de sitenizin alt yapısı yok şeklinde, bize bir gerekçe gösteriyor.” dedi.

Bunun arkasında siyasi nedenler mi var?

Gerek YYÜ gerekse VASKİ’nin kendilerini muhatap aldıklarını ancak bir çözüm geliştiremediklerini aktaran Doğan Yerli, “Su sorunu için Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü ile görüştük. Muhattap olma noktasında da VASKİ ve YYÜ bizimle muhattap oluyor, fakat çözüm noktasında biz ortada kaldık. Onlardan talebimiz ise 2016 yılından itibaren suyu bize rayiç fiyatından vermeleridir. Şehir merkezinde olduğu gibi, metreküpünü 1,80’ TL’den vermelerini istiyoruz. 426 site sakini su faturasının çok yüksek olmasından dolayı mağdur oluyor. Biz böyle bir sıkıntıyı niye yaşıyoruz ki? Böyle olmasının sebebi siyasi sorunlar mıdır ve ya başka bir şey midir kestiremiyoruz. Bu sorunun cevabını bilmiyoruz.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez, Murat Dalgın-İLKHA)