'FATURALAR İKİYE KATLANDI'

Van'da elektrik abonesi olan bazı otel sahipleri son gelen faturalarla şoka uğradılarını söyledi. Önceki aylara göre elektrik fatura bedellerinin iki katına kadar arttığını belirten bazı otel sahipleri, duruma anlam veremediklerini dile get

VAN 24.06.2015 13:54:36 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Elektrik fatura bedelinin son bir kaç aydır normalin üstünde geldiğini iddia eden Van'daki bazı otel sahipleri durumdan şikayetçi oldu.Artışın neyden kaynaklandığı bilinmezken, elektrik sayaçlarının değişiminden sonra faturaların kabarık geldiği ifade edildi. Ancak bazı yetkililer, elektik faturalarının yüksek gelmesinin sebebinin özellikle faturaların okuma sürelerinin 30 gün yerine 40-45 günlük olarak hesaplanması olabileceğini belirtti.

'SORUMLU KİM?'
Gazetemize konuşan İlvan Oteli İşletme Sahibi Şaban Özel, VEDAŞ'ı suçlarken, VEDAŞ yetkilileri ise İlvan Oteli'nin kendi aboneleri olmadığını ve bu nedenle bunun muhatabının abone oldukları enerji şirketi olduğunu söyledi. Bunun üzerine telefon aracılığı ile ulaştığımız Enerji şirket yetkilileri ise, VEDAŞ'ın sorumluluk sahibi olduğunu, yüksek fatura ile ilgili bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

'FATURALAR İKİYE KATLANDI'
Son gelen elektrik faturaları ile şoka uğradığını belirten İlvan Oteli İşletme Sahibi Şaban Özel, "Elektrik sayaçlarımız değiştikten sonra faturalara bedeli neredeyse iki katına çıktı. Eskiden bin 300 ila bin 700 TL arası gelen faturalar şimdi ise tam iki katı yüksek geliyor. Otel olduğumuz için yaptığımız iş ve harcadığımız elektrik belli. Dolayısıyla faturaların bu kadar kabarık gelmesine anlam veremiyoruz. Şimdiye kadar herhangi bir yetkili ile görüşmedim. Yaptıkları kabul edilemez. Sözde anlaştığımız şirket aracılığı ile faturalarımız yüzde 10 indirimli geliyor. Gülünç bir olay ile karşı karşıyayız. Bu hata düzeltilmeli ve derhal bir açıklama yapılmalı. VEDAŞ kelime oyunu yapmamalı ve bu konuyla ilgilenmelidir, konunun kendilerini ilgilendirmediğini söylememelidir"dedi.

SEMİRA VE TAHRAN DA DERTLİ
Aynı sorundan dert yanan Semira Otel Müdürü Ercan Bezirgan ve Tahran Otel Müdürü Kemal Bekleyen de ilgililerin biran önce bu durumu düzeltmesi gerektiğini söyledi.

FREKANS ENERJİ: DENETİMLERE AÇIĞIZ
Frekans Enerji Şirketinden ismini vermek istemeyen bir yetkili ise, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"Biz abonelerimizin aktif enerji kısmına karışırız. Sayacın okunması, diğer bedeller ve kısacası her şeyi dağıtım şirketi yapar. Biz de bu konuda rahatsızız. Müşterilerimize karşı da bizi ön plana sürmesinler. Sayaçlar aydan aya okunacağına kafalarına göre belirledikleri bir zaman diliminde okuyorlar. Biz de şikâyet ediyoruz ama bir sonuç alamıyoruz. Bizlik bir şey yok. Bunun muhatabı dağıtım şirketinin il müdürlüğüdür. Zaten Van'da 3 abonemiz var. VEDAŞ personelleri tarafından sayaçlar okunuyor. Biz de belirli bir fiyat üstünden faturayı düzenliyoruz ve abonelere gönderiyoruz. Bizimkisi sadece aktif enerji birim fiyatıdır. Okumaların düzensiz olması nedeniyle de faturalar bu şekilde kabarık geliyor. Bunun sorumlusu VEDAŞ'tır. Çünkü VEDAŞ bize ne veri gönderiyorsa biz onu faturalandırıp gönderiyoruz. Ayrıca şirketimiz denetimlere açık."

"VEDAŞ'LA İLGİSİ YOK"
Suçlama iddialarına cevap veren ve gazetemize konulan VEDAŞ yetkilileri ise, iddiaları reddederek şunları söyledi:
"Bizim yüzde 6 indirim uyguladığımız aboneye bu tür firmalar yüzde 15'e kadar indirim uygulayabiliyorlar. Ancak vaat ettikleri indirim abonelerin ilk faturalarına yansısa da sonraki faturaların fazla geldiği şikâyetleri var. 
Ancak ilgili şirketler topu taca atıyor. Müşterilerin sayacını personellerimiz okur ve ilgili tedarik şirketine gönderir. Bu durumda "sorumlu VEDAŞ'tır", denilmesi uygun bir dil değildir. Bu nedenle bu abonelerin faturalarının kabarık gelmesinin bizim şirketimizle yakından uzaktan alakası yok. Ne kadar tüketirsen o kadar endeks yazar. Biz sadece okuruz. Faturalandırma kısmı abone oldukları şirkete ait. Bu nedenle "faturalar VEDAŞ yüzünden yüksek geliyor" söylemi kesinlikle doğru değildir. Böyle bir şey olamaz. Dolayısıyla bu olayın VEDAŞ'la ilgisi yok. VEDAŞ faturalandırmaya zaten bakmaz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş