Faruk Alpaslan, "Van’da bilgi kirliliği had safhada"

S.S. Van Hızır Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan 10 kişinin hayatını kaybettiği Başkale depremi, 41 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketi ve son zamanlar vatandaşı tedirgin eden kor

VAN 11.03.2020 21:51:54 0
Faruk Alpaslan, "Van’da bilgi kirliliği had safhada"
Tarih: 01.01.0001 00:00

S.S. Van Hızır Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan 10 kişinin hayatını kaybettiği Başkale depremi, 41 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketi ve son zamanlar vatandaşı tedirgin eden korona virüsü ile il konuşarak Van’da bilgi kirliliğinin hat safhada olduğunu söyledi.

DEPREMDE DEVLETİN BÜTÜN YETKİLİLERİ VAN İÇİN SEFERBER OLDU!

Başkale’de yaşana depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarını da başsağlığı dileyere konuşmasına başlayan Alpaslan, “Bu tür durumlara artık hazırlıklı bir Van var. Şartlar eskisi gibi değil, olanaklar da değişti eskisi gibi değil. Pazar günü saat 08.53’te yaşanan depremin ardından, hava şartlarının da kötü olduğu bir dönemde, yıkılan ve hasar gören evlerde insanların sıkıntı yaşamaması için çadır kentler kuruldu, yaralar sarılmaya başlandı. Bu depremde devletin bütün kurumları ve üst düzey yetkililer Van için seferber oldu. Olay olur olmaz bütün yetkililer orada bulundu. Anında yapılan çalışmalarla daha çok can kaybı yaşanmasını önüne geçildi. Başkale’de yaşayan vatandaşların ekonomik durumları elverişli olmadığı için böyle acılı bir olayla maalesef karşı karşıya geldik. İçişleri bakan yardımcılığı başkanlığında Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’ inde katılımıyla bir deprem kriz masası oluşturuldu, orada hasar görmüş bütün köylerde çalışmalar başladı, ahır ve evlerle ilgili çalışmalar bölgede sürdürülüyor.” dedi.

DÜNYAYA DERS VERECEK BİR ÇALIŞMA VE DAYANIŞMA OLDU

Depremin ardından birlik ve beraberlikle yaraların sarıldığı Başkale’de bütün dünyaya ders verildiğini ifade eden Alpaslan, “Deprem bölgesinde çadırlar kuruldu, battaniye, ısıtıcı ve sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği ihtiyacı karşılanıyor. Hayvancılık bölgesi olduğu için, depremde hayvanlarda çoğu telef oldu, geri kalan hayvanlar için çadır ve yem desteği veriliyor. Şuan insanlarımızın yaşam malzemelerinin tamamını devletimizin kurum ve kuruluşları karşılıyor. Yaşanan depremin ardından bizde olay yerine gittik ve yapılan hizmetin şahidi olduk, Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanımız Be Pakdemirli’ye çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum. Çevre ve şehircilik bakanlığımız tarafından konteyner kent yapılıyor, hasar gö köylerde yeni konutlar yapılıncaya kadar vatandaşlarımız için konteyner kent ve geri kalan yaşam malzemesi karşılanıyor, karşılanmay devam edecek. Dünyaya ders verecek bir çalışma ve dayanışma söz konusu oldu, bölgemizde.” diye konuştu.

SOSYAL MEDYA’DA CİDDİ BİR BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR

Van’da yaşanan çığ felaketi, deprem ve korona virüsü ile ilgili sosyal medya hesaplarından ciddi bir bilgi kirliğinin olduğunu söyleyen Alpaslan, vatandaşların yetkililer tarafından yapılan açıklamalara itibar etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Alpaslan “Depremden önce b çığ faciası yaşadık, tabi bu tür olayları doğru okumak ve doğru haber yapmak gerekiyor, sosyal medya üzerinden çok kirli bilgilerin dolaştığını görüyoruz, gerek korona virüsü, gerek deprem, gerekse de yaşanan çığ felaketiyle ilgili kirli bilgiler dolaşıyor. Mümkünse halkımız artık gerçek olan haberlere inansın, kaynağı olan haberlere inansın, sosyal medya hesapları üzerinden kendini haberci diye adlandıran herkesin haberlerine itibar edilmemesi gerekiyor. Yapılan çalışmalarda kamu, kurum ve kuruluşlar çalışmalarını yaparak basına ve kamuoyuna doğru bilgiyi veriliyorlar, burada devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalar her şeyi net bir şekilde ortaya bırakıyor, bu felaketlerin üzerinden hem siyaseten, hem ahlaken yapılmaması gereken, halkın temiz duygularıyla veya felaketlerin üzerinden kendilerine rant yapmaya çalışanlar, halkın manevi duygularıyla oynayan ve kendilerini bir şey zannedip bu meseleleri yanlış bilgilerle büyütmeye çalışan bu insanlara itibar etmemek gerekiyor. Van’da bilgi kirliliği had safhada.” İfadelerini kullandı.

KRİZ MASASI İYİ BİR ROL ALDI

Başkale’de eski yapı konutlarının can aldığını ve bununla ilgili bütün köylerde çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Alpaslan “Başkale diğer köylerimizde konutlarla ilgili bir ihmalkarlık var, özellikle ahır ve samanlıklar yüz yıllık. Taş yığınıyla, çamurlanmış yapılar, kimini maddi durumu yok, kimi şehirde yaşıyor ve hayvancılık yapmak üzere bölgeye gidiyor, kimi de ihmalkarlıktan sağlam bir konut yapmamış, bu sadece köylerimiz için de geçerli değil şehir merkezinde bile bu yapılaralar karşılaşabilirsiniz. Başkale’de devlet yetkiler iyi çalıştı, vatandaş bu durumdan memnun ziyarete gittiğimizde bu memnuniyetlerini bize de bildirdiler. Kriz masası bu konuda iyi bir aldı. Allaha şükürler olsun yine Allahtan gelen baş göz üzerine, Allah bu tür musibetleri kimsenin başına getirmesin. Bu hiç olmayacak anlamına da gelmiyor, herkesin bu tür felaketlerde hazırlıklı olması gerekiyor, özellikle bölgemizde depreme dayanıklı olabilecek, çığ g felaketleri önleye bilecek ve sel olaylarını önleye bilecek çalışmalar yapılmalı. Burada metanetli ve mantıklı istemlerde bulunmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu Kaynak: Van Postası Gazete