FAİZ AFFI UYARISI

Birikmiş borcu olanlar için faiz affı

VAN 18.02.2014 10:43:42 0
FAİZ AFFI UYARISI
Tarih: 01.01.0001 00:00
Vangölü EDAŞ Bölge Müdürü Zafer Turut, özelleşen VEDAŞ'ın 4 il, 21 ilçe ve 2 bine yakın köye hizmet verdiğini söyledi. Turut, yaşadıkları en büyük sıkıntının kayıp ve kaçak elektrik kullanımı olduğunu ifade etti. Özelleştirme sonrası birikmiş borcu olanlar için faiz affı uygulamasına gidildiğini belirten Turut, ancak buna ilginin sadece yüzde 30 civarlarında kaldığını dile getirdi. Turut, aboneleri uyararak, faiz affından faydalanılmaması durumunda bu uygulamanın son bulacağını ve abonelerin sonrasında daha ciddi sıkıntılar yaşayabileceğini vurguladı.


FAİZ AFFINDAN FAYDALANANLARIN ORANI YÜZDE 30
Vangölü EDAŞ´ın özelleşmesinin ardından 280 milyon TL´lik faizin affedildiğini belirten Turut; "Özelleştirmenin ardından, Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Kazım Türker, şirket yöneticileri ile bir toplantı yaparak, abonelerimizin toplam borcunun 480 milyon TL olduğunu ancak bölge halkı ile tanışma ve yeni bir sayfa açma adına faiz affı getirileceğini müjdeledi. Bu şekilde anaparanın ödenmesi durumunda 280 milyon TL faiz affedilmiş olunacak. Bugüne kadar borçlu abonelerimizin sadece yüzde 30´luk kısmı faiz affından yararlanmış bulunmaktadır. Kış ayları olması nedeni ile abonelerimizin bu affa gerekli ilgiyi gösteremediğini düşünmekle birlikte bugünlerde ilginin yeniden canlanacağını ümit ediyorum. Abonelerimizin ilgisi azaldığı an faiz affı uygulamamız da yürürlükten kalkacaktır. Aftan yararlanmayan abonelerimizi, sonrasında daha zorlu bir süreç beklemektedir. Abonelerimizin ileride daha büyük mağduriyetler yaşamaması için, faiz affından bir an önce yararlanmasını istemekteyiz." dedi.

KAÇAK KULLANIMI
BÜYÜK SORUN
Van´da en büyük sıkıntılarının kayıp ve kaçak kullanımı olduğuna da işaret eden Turut; "Öncelikle faturalarını düzgün ödeyip, kaçak elektrik kullanmayan ve elektriği tasarruflu kullanan abonelerimize teşekkür ediyorum. Maalesef bölgemizin en önemli sorunu kaçak elektrik kullanımıdır. Kayıp-kaçak elektrik makul bir seviyede olsa tüm kalbimle diyebilirim ki yaşanan arızaların yüzde doksanı hallolur, arıza olmaz ve hatta bir dakika bile elektrik kesintisi yaşanmaz. Şirketimiz personelleri hakikaten alanlarında uzman, son derece profesyonel ve devletin önemli kademelerinde yönetici olmuş kişilerden oluşmaktadır. Maalesef bu kadro, yeni yatırımları nereye nasıl yaparım diye düşünmek yerine kayıp kaçağı nasıl önlerim, nasıl olur da tahsilatımızı artırırız diye düşünüyor. Şuanda elektrik birim fiyatları ulusal tarife üzerinden hesap edilmektedir. Yani Türkiye´nin her yerinde birim fiyat aynı. Ancak ilerleyen zamanlarda bölgesel tarifeye geçildiğinde kayıp-kaçak oranı düşük olan yerlerde birim fiyat örneğin, 20 kuruş iken, bölgemizde olduğu gibi kayıp-kaçak kullanımının çok olduğu yerlerde 1 Lira olacaktır. Durumun vehametini anlatmak için neredeyse 5 katı fazla para vermek durumunda kalacağımızın altını çizmek isterim. Kaçak elektrik kullanımına vatandaşlarımız da tepkili. Örneğin kaçak taraması yaptığımız bir köyde bir teyze önümüzü keserek elektrik faturasını gösterdi ve dedi ki: ´Bana 313 TL fatura geldi. Benim durumum yok ama bu borç benim, ödeyeceğim. Ancak komşumun durumu iyi, traktörü var ona 8 TL fatura geldi. O kaçak kullanıyor ve ona hakkımı helal etmiyorum, siz de kaçak elektrik kullanımının önüne geçemiyorsunuz size de hakkımı helal etmiyorum.´ " ifadelerini kullandı.

TURUT: YATIRIMLARIMIZ
OLACAK
VEDAŞ olarak yeni yatırımlarının da olacağını belirten Turut; "Yeni yatırımlarımız olacak. Bunların içinde benim en çok önemsediğim konu çağrı merkezinin kurulmasıdır. 186 arıza ihbar telefonlarından vatandaşlarımız kadar ben de şikâyetçiyim. Maalesef abone ihtiyaçlarını karşılama noktasında çok yetersiz. Bu durumun önüne geçmek için son derece modern bir çağrı merkezi kuracağız. Çağrı Merkezi kurulduğu zaman 7 gün 24 saat hizmet verecek. Müşterilerin sadece şikayetlerini almayacak daha sonra arıza hakkında abonemize geri dönüş de yapacak. Van merkezde kurulacak çağrı merkezimiz Muş, Bitlis ve Hakkari´ye de hizmet verecek. İstihdam olarak da bölgeye faydası olacağını düşünüyorum. Bazı merkezlerde elektrik kablolarını yer altına almak için çalışmalarımız var. Kısa bir süre içinde de bu çalışmaları tamamlamış olacağız. Köylerimize aydınlatma direği dikmeyi planladık.
Şimdilik her köye beşer tane ama zamanla bu sayıyı artırmayı düşünüyoruz. Tabi köylülerimizin de tahsilat noktasında bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Sokak aydınlatmaları konusunda da ciddi çalışmalarımız var. Kısa bir zaman içinde tüm sokaklarımız ışıl ışıl olacaktır. Daha kapsamlı, çağın gereklerine uygun ve bu bölgeye yakışır hizmet verebilmek için tahsilatımızı da artırmamız gerekiyor. Kayıp-kaçak oranımız çok yüksekken faturalarımızı tahsil edemiyorken, yine de önemli yatırımlar yapabilmenin gayreti içerisindeyiz. Bu noktada vatandaşlarımızın da bizleri motive edici şekilde elektrik kullanım alışkanlığını değiştirmesi, faturalarını düzenli olarak ödemesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

´FATURALAR ÖDENMİYOR´
Abonelerin fatura ödeme alışkanlığının düşük olduğundan da yakınan Vangölü EDAŞ Bölge Müdürü Zafer Turut, "Düzenli fatura ödeme alışkanlığı yüzde 35 civarında. Abonelerimizin yüzde 65´i maalesef fatura ödeme alışkanlığı kazanamamış. Oysa, cep telefon faturalarını, su ve doğalgaz faturalarını gününde yatırıyorlar. Elektrik söz konusu olduğunda maalesef aynı anlayışı göremiyoruz. Şirket olarak iki faturasını ödemeyen abonelerin elektriklerini üç gün içerisinde kesiyoruz. Daha sonra abone, parasını yatırınca tekrar açma işlemi yapıyoruz. Açma ve kapama işlemleri için ayrı ayrı zamanlarda oraya ekip gönderiyorum. Bu durum bizim için de çok ciddi zaman, personel ve para kaybına neden oluyor. Biz parasını peşin verip aldığımız elektriği hatlara taşıyarak abonelerimize ulaştırıyoruz. Abonelerimizden de ay sonunda hizmetimizin karşılığını fatura yolu ile istemekteyiz. Bu kısmı vurgulamak istiyorum, biz ay başında elektriğin parasını peşin veriyoruz ve ay sonunda da bu parayı abonelerimizden tahsil etmek istiyoruz. Ancak maalesef kaçak elektrik kullananlar bu noktada şirketimizi mağdur etmekte, diğer abonelerimizin hakkı olan elektriği gasp etmektedir. Voltaj düşüklüğü, trafo yanması, kablo patlaması v.s tüm bu arızaların nedeni elektriği gasp eden kişiler yüzünden olmaktadır. Zaman zaman bize ulaşan şikayetlerden biri de faturaya yansıyan farklı kalemlerdeki vergiler. Tüm abonelerimiz bilmeli ki bu vergi kalemlerinin gelirleri bizim kasamıza girmemektedir. Bu vergiler EPDK´nın bilgisi ve onayı dahilinde olan kalemlerdir." dedi.
Prestij Haber Merkezi