Evet, ilk defa sanat sokağı “Van dedi!…”

Sanat sokağının sanatsal ekinliklere yer verilerek işletilmesi çok önemlidir!.

VAN 21.05.2016 18:27:13 0
Evet, ilk defa sanat sokağı “Van dedi!…”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İLK DEFA SANAT SOKAĞI…….!

Evet, ilk defa sanat sokağı “Van dedi!…”

Namı değer sanat sokağımız yıllardır “sanat sokağı” adıyla anılır fakat sanatın dışında kullanılıyordu.

Nihayet bu gün bu sokağın tarihinde ilk kez Van kültürü, folkloru, şarkısı türküsü, el sanatları, kedisi ve fotoğraflarıyla şendi.

Bu şenliği önemli kılan diğer bir etken ise, (ki bence en önemli etkendir) rektör Peyami Battal hoca önderliğindeki üniversitenin bunu organize etmesi!..

Kentlerde bulunan üniversitelerin kent kimliğini oluşturan etkinliklere önem vermesi üniversite kent ilişkisini daha verimli kılar. Üniversiteler halkın bilgilenmesi açısından besleyici kanalları kullanıma açması üniversite kent birlikteliğini daha da pekiştirecektir.

Rektör hocanın “tutkuradyonun” canlı olarak yayın yaptığı bu etkinlikte söylediği “yeni dönemde bütün bölümlerimizle her hafta farklı etkinliklerle burada bulunmayı düşünüyoruz” demesi,

Gelecek kuşaklara hem üniversite kent ilişkisi açısından, Hem de kent sakinleri gelmezse bile üniversitenin halkın içine kentin etkinlikleriyle geleceğini söylemesi üniversite olarak Van’a Van halkına Van’ın kültürüne tarihine verdiği değer açısından oldukça önemlidir.

Sanat sokağının sanatsal ekinliklere yer verilerek işletilmesi çok önemlidir!.

Bu gün az da olsa bu yerine getirildi. Katılım konusunda özellikle üniversite personeli ve öğrencileri başta olmak üzere halktan da karşılık bulmuş olması bu tür etkinliklerin halk nezdinde kabul gördüğünün sonucudur.

Yerel kültürel değerlere ne kadar önem verilirse halk kendine verilen değeri hiçbir zaman boşa çıkarmaz. Kendine değer verenlere her zaman gerekli değeri verir.

Demin dediğim sanat sokağının sanatın dışında kullanılmasının izlerini maalesef şenlik süresince de kesintisiz devam etmesi hiçbir açıdan etik olmayan özellikle sigara satıcılarının işgal ettikleri alanları böylesi bir etkinlikte bile kullanmalarıydı.

Umarım Van büyükşehir belediyesi bu konuda orada sigara satıcılığı yapan vatandaşlara farklı bir alan açarak sanat sokağını sanat sokağına yakışır bir düzenlemeyle Van halkının hizmetine sunar.

Bu şenlikte ikinci önemli faktör ise, il turizm müdürlüğünün Muzaffer Aktuğ öncülüğünde gerekli desteği verip içinde el sanatlarının olduğu stant, gezici kütüphane Van’la ilgili resimlerle katılmıştı.

Muzaffer bey yine şendi, “bu memleket bizim bu insanlar bizim anlatmalıyız insanlarımıza sanatımızı kültürümüzü tarihimizi” derken heyecanını gözlerinde bile okunabiliyordu.

Kent kimliğinin korunması gelecek kuşaklara taşınması noktasında o kentin kültürünün sanatının tarih ve tarihi değerlerinin sergilenmesi bir kente verilebilecek önemin göstergesidir.

Kentin kültürüne sanatına açık olmayan ama adı sanat olan sokağı olan yerin kent kimliğine katacağı hiçbir şey yoktur.

Sanat ve kültürün dışında her türlü rezaleti özellikle sigara satış merkezi haline getirilmesi kentin kimliğine vurulabilecek en büyük damgadır. Sanatla kültürlü sigara hiçbir zaman bir arada olmaz olmamalı…

Kent kimliğine valiliğin üniversitenin belediyenin kültür müdürlüğünün ortaklaşa verecekleri katkılar bu kentin geleceğine çok şeyler katacaktır. Özellikle festivallere yeniden canlılık kazandırılması kentin kültürü değerleri açısından çok önemli olacaktır.

Teşekkürler YYÜ rektörü “Peyami Battal” hoca ve ekibi, Van’ın adının geçtiği her yerde var olan olmaya çalışan il kültür müdürü “Muzaffer Aktuğ” bey. Van halkı kendisine değer verenleri unutmayacak her zaman güzellikleriyle anacaktır.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.