Evet bunlardan hangisinin?..

Acaba hangi hayalleri, diye sorarak cevap bulmaya çalıştım?.

VAN 14.04.2015 22:02:53 0
Evet bunlardan hangisinin?..
Tarih: 01.01.0001 00:00
 "HDP BARAJI GEÇERSE ERDOĞAN'IN HAYALLERİ SÖNER"

Her ne kadar da belirginliği/kesinliği 8 Haziranda ortaya çıkacak olsa da, şimdiden seçimin en fazla konuşulanları  arasında ilk sırayı alan şey HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı tartışmasıdır!.

Halkın vereceği kararı beklemek zorundayız. Çünkü hiç kimse halkın vekili değil, hiçbir kimsenin gücü halkların gücünün üstünde değil. Tarihin hiçbir döneminde halklarla savaşan ideolojiler/sistemler galip gelmemiş aksine tarihin çöplüğünde yer alanlar ideolojilerin/sistemlerin kendisi olmuş halklar değil.

Geçen hafta bir vesileyle İstanbul'a uçakla gittim bir ön sırada yolculardan birinin elinde "özgür gündem" gazetesi vardı. Bu gazetenin nasıl bir süreçten geçtiğini, eski Türkiye anlayışının gazeteye, çalışanlarına neleri reva gördüğünü bilen biriyim. Gelinen noktaya baktığımda bunun iyi bir gelişme olduğunu göstermesi dikkatlerimden kaçmadı.

Değişen Türkiye şartlarında hak ve özgürlükler alanında elde edilen birçok kazanımlar sonucunda artık vatandaş kendisine yakın olan herhangi bir gazeteyi rahatlıkla alıp okuyabiliyor ve hiçbir kimse de ona engel olamıyor veya olma cesaretini gösteremiyor.

İşte bu gazetenin iç sayfalarından birinde başlıkta bir kısmını kullandığım "HDP barajı geçerse Erdoğan'ın hayalleri söner" adlı bir söyleşiye gözüm ilişti. İçeriğini okuyamadım ancak büyük bontla yazıldığı için sadece başlığı okuyabildim.

Ben makalenin içeriğinden ziyade başlıktan hareketle içine yüklenilen anlamı tahmin etmek çokta zor olmasa gerek. "HDP barajı geçerse Erdoğan'ın hayalleri söner" doğal olarak sönecek olan hangi hayalleridir. Diye uçak yolculuğumu bunun üzerine düşünerek tamamladım.

Acaba hangi hayalleri, diye sorarak cevap bulmaya çalıştım?.

Özellikle Kürt sorunu konusunda inisiyatif alan, liderliğini yaptığı siyasal hareketin özgürleşen Kürtler ve diğer halkların hayallerine ortak olan, şu anda devletin zirvesinde olan, son 13 yılda girdiği her seçimi galibiyetlikle bitiren birinin hangi hayalleri bitirilecek diye sormak lazım?

Darbeci, vesayetçi, asimilasyoncu, hak ve özgülüklerin ve ülke kaynaklarının sadece belirli kesimin tekelinde olduğu ceberut devlet anlayışının değişimi için her türlü riski göze alanın mı?..

Kürtlerin(Kürdistan) yoğun olduğu bölgelerdeki dağların taşların yaylaların anlamsız şekilde yıllarca bombalanıp yakılıp yıkılmasını sona erdiren, gençlerin öldürülmesine engel olan çatışma ortamının barışa dönüşmesi, ısrarla kardeşlik hukukunun yaygınlaşması için risk alan birinin mi?

Konuştuğu dili nedeniyle ötekileştirilen, sürgün edilen, ceza evlerine doldurulan Kürt gençlerinin çürümelerinin önüne geçen ve cezaevlerindeki gençlerin ana dilleriyle konuşamadıkları için annelerinin gözyaşlarının sona erdirilmesinde öncülük eden mi?..

Yerli ve uluslararası ulusalcı anlayışın sol ve sağ jargonlarının tümünün engelleme ve tepkilerine rağmen akan kanın durması için çözüm sürecinin başlatılması ve siyaset adına taraf olan birinin mi?

Yakılan yıkılan boşaltılan köylerin bilinmezliğini ve oralarda yaşayan insanların yaşadıklarını tüm kamuoyunun bilgisine sunulması için özgürlük alanlarının açılması hak arama noktasında insanları cesaretlendiren, insanın devlet için değil, devletin insan için olduğu bilincini aşılayan mı?

Küresel emperyalistlere bağlılığın had safhada olduğu yılların geride bırakılıp izlediği politikalarla halka öz güven kazandıran özellikle bölgede oluşan havayla birlikte insanların köylerine yaylalarına duydukları hasretin önünü açan birinin mi?

Ekonomik olarak ülkenin 40 sente bile muhtaç olduğu dönemleri büyük ölçüde geri bırakarak, IMF'ye olan borçların sıfırlanıp borç verir duruma getirilmesine öncülük eden ve AB ye girmek için yıllardır kapıda bekletilen bir ülke olmaktan çıkarıp AB'ye girmeden ziyade AB standartlarının önünü açan yaptırımları kaldıran birinin mi?

Tüm müdahale, karalama yöntemlerine, ajitasyon ve spekülasyonlara rağmen girdiği tüm seçimlerden birinci parti olarak çıkmasını bilip devletin zirvesi olan cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan ve değişen Türkiye de yeni bir oluşumun başkanlık sisteminin oluşması için mücadele etmekten çekinmeyen birinin mi?

Evet bunlardan hangisinin?..

Bu gün Kürt sol hareketinin yeni siyaset anlayışının oluşmasıyla birlikte ivme kazanmış olması, bu hareketin partileşerek meclise girmesi için alan açılmasını ve bu alanı doldurmak için siyasal mücadele yerine sadece Erdoğan(AK Parti) karşıtlığına dönüştürülmesi özellikle HDP'de siyaset yapanların hedefleri olmamalıdır.

Hedefleri Kürt halkının ezilmişliğini inkârını asimilasyonunu ortadan kaldıracak adımları atmak için yardımcı olmalı; Türk solunun ulusalcı anlayışının temsilcisi CHP'ye, arı ırklık gibi saçma bir ırkçılığı yaymak dünyayı sadece kendileri için var olduğuna inanan bir anlayışın temsilcisi olan MHP'yi aratacak bir siyaset tarzını değil.

"HDP barajı geçerse Erdoğan'ın hayalleri söner" derken hangi hayalleri olduğunu şu anda HDP'de siyaset yapmakta olan birçok önemli ismin bu hayallerin sönmesiyle yeniden eski Türkiye hayalleriyle yaşayanların ekmeklerine yağ sürüleceğinin bilincinde olanlar varlığı da çok önemlidir.

Çünkü onlar yaşadıkları zulümlerle bir noktaya gelenlerdir, paraşütle inerek olanlar değil. Kemalist düşünceyle popülerleşip Kürt halkına zulmeden anlayıştan vekilliğe Paraşütle inenler için Erdoğan'ın hayallerinin sönmesi elbette ki en büyük temennileri olacaktır!

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.