Esnaflar çözüm bekliyor

Van’da faaliyet yürüten lokanta sahipleri, başta elektrik, doğalgaz, gıda ve diğer tüketim ürünlerindeki fiyat artışlarından dolayı zor günler geçirdiklerini söylüyor.

VAN 19.02.2022 10:21:45 0
Esnaflar çözüm bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Özellikle elektrik fiyatlarındaki artış Vanlı esnafı düşündürüyor. Elektrik fiyatlarının esnafı ve vatandaşı zora sokmasından dolayı hükümet yeni bir formülle bu yükü hafifletme çalışmalarını sürdürdüğünü açıklarken, esnafların da beklentisi bu yönde.

“SIKINTI YAŞIYORUZ”

Suha Et Lokantası Sahibi Suat Camuşcu, fiyat artışlarından dolayı insanların alım gücünün düştüğünü ve bu durumun da tüm esnaf gruplarına yansıdığını söyledi. Camuşcu: “Lokanta sektörü, istihdam sağlayan bir sektördür. Giderlerimizden dolayı şun ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Eskisi gibi sürüm yapamıyoruz. İnsanlar şimdi lokantaya para vermek istemiyor, lokantaya vereceği parayı ev giderlerine harcıyor. Hem işlerimizdeki azalma hem de giderlerimizdeki artıştan dolayı ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle ambalaj malzemesinin fiyatı yüzde 200’den fazla arttı. Sebze fiyatları çok yüksek. Bir kilo biberi halden toptan 15 liraya alıyoruz, domates 10 lira, soğan 2,50 lira. Enerji fiyatları da artınca giderlerimiz oldukça arttı. İşin içinden çıkamaz bir hale gelmiş durumdayız.” diye konuştu.

“ZORLU BİR SÜREÇ”

Van’a gelen İranlı turistlerin daha çok cadde üzerinde yer alan lokantaları tercih ettiklerini, bu anlamda ara sokaklarda bulunan lokantacılara çok bir katkılarının olmadığını söyleyen Camuşcu: “ Bizim müşteri potansiyelimiz bellidir. Yaklaşık 40 yıldır baba mesleğini sürdürüyoruz, bu nedenle geniş bir çevremiz var. Bu çevremiz sayesinde ayakta kalabiliyoruz ama durumu iyi olmayan arkadaşlarımız var. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Umarım işler biran önce yoluna girer.” ifadelerini kullandı.
 

ENERJİ GİDERLERİ

Suha Et Lokantası Sahibi Suat Camuşcu, elektrik fiyatlarının yükselmesinin kendilerini en çok etkileyen konulardan biri haline geldiğini belirterek; “Aralık ayında elektrik faturamız 2 bin 300 lira, Ocak ayında 4 bin 500 lira şeklinde geldi. Çevremizdeki arkadaşlarımız da elektrik faturalarından yakınıyorlar. Özellikle elektriğe son gelen zamlar, ambalaj ve sebze fiyatlarının da artması bizleri çok zorluyor.” diye konuştu.

“İRANLI TURİSTLERİN ETKİSİ"

Kervansaray Restaurant sahibi Süleyman Şirp de, yemek, salata ve meze çeşitlerini hazırlamak için aldıkları ürünlerin son zamanlarda fiyatlarının arttığını söyledi. En önemli gider kalemlerinden olan elektrik ve doğalgaz zamlarının da kendilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Şirp, "Faturaların yükselmesi esnafı zora sokuyor, çözüm bulunmaması durumunda kapanan işletmeler olur" dedi. 
Şirp: “ Kullandığımız malzemelerin fiyatları artınca yemek fiyatlarına da bir süre önce zam yapıldı. Ancak bu da müşteri kaybına neden oldu. Yerli müşteri potansiyelimiz düşük, şuan iş yerimize genelde İranlı turistler geliyor. Şuan için İranlı turistler sayesinde ayakta kalabiliyoruz desem yeridir” ifadelerini kullandı.

“GELİR - GİDER DENGESİ”

İkinisan Caddesi üzerinde yer alan Gaziantep Mutfağı işletme sahibi Çetin Gülmez de, esnafların maliyetlerinin arttığını ve bu durumun da beraberinde sıkıntılı bir süreç getirdiğini söyledi.
Lokanta sektöründe birden fazla gider kaleminin olduğunu, bu nedenle fiyat artışlarından en çok etkilenen sektörlerin başında geldiklerini söyleyen Gülmez, şöyle devam etti: “Bir restaurantta, bir cafede, bir lokantada aklınıza gelebilecek her türlü gider mevcuttur. Sebze, meyve, ekmek, kırmızı ve beyaz et çeşitleri, bakliyat çeşitleri, ayçiçek yağı, ambalaj çeşitleri, temizlik ürünleri, doğalgaz, elektrik, kira, personel giderleri ve daha sayamadığımız birçok farklı kalemde giderlerimiz var. Bu nedenle fiyat artışlarından birebir haberdar oluyor ve etkileniyoruz. Biz son 2-3 aydır kâr etmiyoruz, aksine zarardayız. Doğalgaz,  elektrik, kira giderlerimizi ödemekte güçlük çekiyoruz. Özellikle elektrik fiyatlarındaki artış belimizi bükmüş durumda...”
Esnaflar, enerji fiyatlarında yeni bir düzenleme yapılmasını ve fiyatların daha makul seviyelere çekilmesini beklediklerini söyledi.

 Özel Haber: Mehmet Selim KURT