ESNAF ZORDA

Suriye'den etkilendiler

VAN 25.02.2013 14:18:26 0
ESNAF ZORDA
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da son yıllarda yaşanan göç geleneksel kıyafetlere olan ilgiyi arttırsa da, Suraye'de ki iç çatışmaların esnafı zor duruma soktuğu belirtildi.

 Özellikle özel günlerde kadınların giydiği yöresel kıyafetleri satan esnaf Suriye´de devam eden iç savaştan olumsuz yönde etkilendi. Daha önce Suriye üzerinden daha ekonomik fiyata alınabilen yöresel kıyafetlerin, şimdi İran´dan daha pahalı fiyatlara alındığını belirten esnaflar, bu durumun da kendilerini olumsuz etkilediğini söylediler.
Van´da son yıllarda yaşanan göçler ve düğünlerle birlikte geleneksel kıyafetlere olan ilginin artmasından sonra geleneksel kıyafet satmaya başlayan esnafın sayısında da artış oldu. Özel günlerin kıyafeti olarak bilinen yöresel kıyafetlere kadınların ilgisi oldukça yoğun. Kış mevsimi ile birlikte durağan bir döneme giren geleneksel kıyafet dükkanları şimdi yaz sezonuna hazırlanıyor. Ancak Suriye´de yaşanan iç savaş nedeniyle artık bu ülke üzerinden mal alamayan esnaf sıkıntılı günler yaşıyor. Geleneksel kıyafet satan işyerleri şimdi malı İran üzerinden yüksek fiyatlarla alabiliyor. Buna rağmen esnaf yinede yeni sezondan umutlu.

"SURİYE´DE YAŞANANLAR BİZİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Van´da 15 yıldır yöresel olarak tabir edilen geleneksel kıyafetlerini satan Taner Soydaş, şuanda kış mevsimi nedeniyle işlerinin az olduğunu ancak özellikle düğünlerin yoğun olduğu Mayıs ve Eylül aylarında satışların arttığını söyledi. Newroz ile birlikte işlerinin artacağını belirten Soydeş: " Vatandaşın özellikle yaz aylarda ilgisi çok  yoğun oluyor. Fiyatlarımızda bugüne kadar çok uygundu ancak Suriye´de meydana gelen iç savaşın ardından bu ülkeden ucuz fiyatına aldığımız malı şimdi mecburen İran´dan daha yüksek fiyatlarla alıyoruz. Suriye´den 30 TL´ye aldığımız malı şimdi İran´dan 70 TL´ye alıyoruz. Buna rağmen yine de fiyatlarımız uygun. Yeni sezondan umutluyuz." dedi.

"KÜRTLER ARTIK KENDİ KÜLTÜRLERİNİ YAŞAMAK İSTİYOR"

20 yıldır geleneksel kıyafet satan esnaf Naci Atlı ise, özellikle son 4-5 yıldır yöresel giyime ilginin arttığını kaydetti. Eskiden sadece kırsal kesime mal sattıklarını ancak son yıllarda şehirlerde yaşayan insanların da yöresel kıyafete ilgisinin arttığını kaydeden Atlı, "Bunun nedeni ise Kürtler artık kendi kültürlerini yaşamak istiyor.  Bizim işimiz tamamen bayan kıyafeti üzerine bir iş. Bu kıyafetler özel günlerde giyiliyor. Eskiden Suriye üzerinden aldığımız malı şimdi İran üzerinden almak zorunda kalıyoruz. Tabi Suriye´de yaşanan iç savaş bizi olumsuz etkiledi. Nevrozla birlikte işlerimiz başlayacak ve 9 aya kadar sürecek. Şuanda kış, pek müşteri yok" diye konuştu.
 Haber: Selam Kurt