Esnaf: Bizim için hayat durdu!

Bölgede son zamanlarda yaşanan olaylar en fazla esnafı vurdu. Görüştüğümüz her esnaf 'hayat bizim için durdu' diyor.

VAN 28.08.2015 12:00:12 0
Esnaf: Bizim için hayat durdu!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bölgede uzun bir aradan sonra olayların yeniden tırmanış göstermesi vatandaşı giderek kaygılandırıyor.

Bu durum da en çok ticari alanı olumsuz etkiliyor. İnsanlar harcama yapmaktan kaçınınca, adeta hayat duruyor.

"BİZİM İÇİN HAYAT DURDU!"

Van'da alışveriş merkezleri başta olmak üzere diğer tüm esnaflar piyasanın durgunluğundan dert yanıyor.

Esnaflar, vatandaşın bir süredir evine çekildiğini düşünüyor.

Gazetemize konuşan Süleyman Gök isimli esnaf, daha önce işyerinin müşteri ile dolarken şimdi işyerinin bulunduğu sokaktan bile insanların geçmediğini söyledi.

"Bizim için hayat durmuş" diyen Gök, şunları kaydetti:

"Ne oldu birden insanlar sokağa çıkmaz oldu, alışveriş yapmaz oldu. Ben 90'ları da bilirim, kesinlikle böyle değildi, yine de böyle bir stres yoktu. Ne oldu biz de anlamış değiliz, artık insanlar bırakın dükkâna girmeyi, sokağımızdan parmak sayısıyla geçiyor. Yani hayat durmuş kimsenin haberi yok!"

OLAYLAR SON BULMALI

"Kazanmak için değil, kapalı kalmaması için dükkânını açık tuttuğunu" belirten Yavuz Güvenli isimli esnaf da, şunları anlattı:

"Şimdi esnafın amacı kazanmak değil midir, onun için kira ödemiyor mu, onun için vergi vermiyor mu, emin olun ben kazanmıyorum. Emin olun kazanmak için işyerimi açmıyorum, komşu dükkânları bilmiyorum, ama emin olun ben şu anda böyle bir durumdayım. Kazanmıyorum arkadaş, çünkü müşteri birden kayıplara karıştı. Gelen de fiyat beğenmiyor, kiramı zor çıkarıyorum desem inanmazsınız belki, hepsi de bu olayların yüzünden, yeter Allah aşkına bu nedir yaa..?"

İŞ İÇİN BATIYA GİDİYORLAR

Hazreti Ömer Camii yanında işyeri bulunan bir esnaf ise, sadece yaşanan olayların değil, işsizlik ve ekonomik durumun da yaz aylarında ticareti olumsuz etkilediğini söyledi.

Esnaf, şunları kaydetti:
"Bu olayları hiçbirimiz tasvip etmiyoruz. Zaten bunun ucu önce biz tüccara dokunuyor. Keşke hükümet kurulabilse, olaylar dursa ve insanımıza iş ortamı yaratılsa. Şimdi sadece olaylar olduğu için alışveriş olmuyor dersek yanlış olur, sadece o değil, Van'da iş yok, güç yok, insanlar ne yapıyor batı illerine inşaata, pamuğa, tütüne, fındığa gidiyor. Geri kalan aile bireyleri de elindekini harcamak istemiyor. Tabi bunda olayların da rolü var ama ekonomik durum kötü olunca işte piyasa böyle donup kalıyor."