Eski Vansporlu Coulibaly, Erdoğan'dan yardım istedi

Ben Vanspor'a geldiğimde hristiyandım. Ancak Van'da müslümanlığı seçtim.

VAN 17.04.2013 13:15:50 0
Eski Vansporlu Coulibaly, Erdoğan
Tarih: 01.01.0001 00:00

Süper Lig'in eski golcülerinden Fernand Coulibaly ülkesi Mali'de yaşanan siyasi kaosu Haber7.com'a anlattı. Coulibaly, Başbakan Erdoğan'ın açlığın pençesindeki müslüman halka yardım etmesini istedi.

Mehmet Can Belören ve Osman Ateşli'nin röportajı

Bir
zamanlar Süper Lig'de fırtınalar estiren Fernand Coulibaly'nin artık tek derdi, ülkesinde yaşanan iç savaş nedeniyle, açlık ve yoksulluğun pençesinde olan halkına yardım etmek... Bunun için yoğun çaba
gösteren Coulibaly, Mali'nin eski Cumhurbaşkanı'nın danışmanı olan Fi Sebilillah örgütü lideri Salim Said Drame ile birlikte Türkiye'nin yolunu tuttu.

1994-1995 sezonunda Adana Demirspor, daha sonra Gaziantepspor, Ankaragücü, Vanspor, Denizlispor ve Diyarbakırspor forması giyen Coulibaly, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de olduğu gibi Mali'de de sefalet içinde yaşayan Müslümanlara da sahip çıkmasını istedi.

Başbakan Erdoğan'dan silah istemediklerini dile getiren Coulibaly, en azından ekmek için Türkiye'nin yardım elini uzatmasını istedi.

İşte Fernand Coulibaly'nin dilinden Mali'de yaşanan siyasi kaos ve müslüman halkın içler acısı durumu...

Mali'de ne oluyor?

Bütün sorun Fransızlarla başladı... Mali ve Libya çok yakın. Bizi iki komşu ve aynı zamanda dost ülkeyiz. Libya'daki iç savaş sürecinde, Cezayir, Moritanya ve Nijer Kaddafi'ye kapılarını kapattı. Ama biz kapatamayız. Çünkü Kaddafi'nin Mali'ye çok yardımı oldu. Kaddafi Mali'ye yaklaşık 50-60 milyar dolar aktardı. Müslüman okullar var, en az 15-20 tane... Bunların hepsiyle Kaddafi ilgileniyordu.

Mali Cumhurbaşkanı Libya'dan gelen teröristlere kapılarını açtı. Çünkü onlar terörist bile olsa Kaddafi'ye yardım etmişlerdi. Kuzeyde barınan bu guruplar bir kaç ay sonra, Fransa'nın yardımıyla silahlandı. Aynı Afganistan ve Pakistan'da olduğu gibi bölgede tek güç olmak istediler. Terörist gruplar daha sonra güçlenerek üç tane büyükşehiri ele geçirdi. Kadınara tecavüz etti, bankaları soydular. Oysa ki bu gruplar müslüman olduğunu iddia ediyordu. Gerçek Müslümanlar böyle şeyler yapar mı?

Silahlı gruplar bu üç şehiri alarak Mali'nin hemen hemen 3'te 2'sini ele geçirdi. O bölgede şuan okul yok, ev yok. Bölgedeki yaklaşık 700-800 bin kişi ülke dışına kaçtı. Bu yüzden Başbakan Erdoğan'la konuşmak istedim.

Nasıl Müslüman oldu?

Ben Vanspor'a geldiğimde hristiyandım. Ancak Van'da müslümanlığı seçtim. 2 yıl boyunca top koşturduğum Suudi Arabistan'da yapılan onlarca teklife rağmen dinimi değiştirmemiştim. Dönemin Suudi Arabistan Spor Bakanı 200 bin dolar para teklif etti, yinede müslüman olmadım. Çünkü yaşam tarzları bana müslümanlığı iyi bir din olarak göstermiyordu. Vanspor'da müslüman olmayı kendim tercih ettim. Türkiye'de kesinlikle daha iyi müslümanlar var. Arabistan'da paran varsa zenginsen müslümanlık ikinci planda. Alkol yasak olabilir ama zengin isterse içer...

Fransa'nın Mali'deki rolü?

Fransa Mali'ye yardım için geldi. Tabiki karşılığında bir şeyler bekliyor. Mali'de ciddi altın ve petrol rezervi var. Fransa'nın ülkeye yardım için gelmesinin temel nedeni bu madenlere ortak olmak. Fransa kanadından geçtiğimiz aylarda bir açıklama geldi; "Fransa, Mali için 1 milyar Euro harcadı" Biz bu parayı nasıl geri verebiliriz ki? Tek şansımız petrol ve altın...

 

Başbakan Erdoğan'dan ne istiyorsun? Mektubun ona ulaştı mı?

Türkiye çok güçlü bir ülke, sayın Başbakan'ın yaptığı şeyler ortada. En güzel ekonomi Türkiye'de, burada yaşamak çok kolay. Hemde Başbakan iyi bir Müslüman. Artık Başbakan kimseyi dinlemeden Mali için harekete geçmeli.

Daha önce Başbakan Erdoğan'a bir mektup yazdım. Ancak mektuba bir cevap gelmedi. Mektubun Başbakan'a ulaşıp ulaşmadığından dahi haberim yok. Ama şuan dernek başkanıyla birlikte 10 gündür buradayım. Başbakan'ın kesinlikle bizden haberdar olduğunu düşünüyorum.

1 milyonu aşkın kişi Mali'den kaçtı. Mali'de kalanların ise hali içler acısı; Su yok, ekmek yok... Başbakan'dan en büyük isteğim buradaki insanlara yardım etmesi. Biz televizyonlardan Türkiye'nin Suriye'deki vatandaşlara nasıl yardım ettiğini görüyoruz. Biz de Müslümanız ve bizimde yardıma ihtiyacımız var.

Başbakan'ın ilk etapta ülke içinde ve dışındaki Mali halkına insani yardım ulaştırmasını istiyoruz. Mali'de ev, okul, hastane kalmadı. İkinci etapta bunların yeniden inşa edilmesini istiyoruz.

Mali halkının Türkiye'ye bakış açısı?

Mali halkı, Türkiye'yi Libya gibi, Arap ülkeleri gibi sanıyor. Ben bu yüzden dernek başkanıyla Türkiye'ye gelmeyi tercih ettim. Şimdi onun Türkiye'yi görmesini ve tanımasını sağladım. Şuan Türkiye'nin arap ülkerinden kat kat daha güzel olduğunu ve demokrasinin var olduğunu söylüyor. Ayrıca İstanbul'un Paris'ten bir farkı olmadığını ifade ediyor.

Başbakan Erdoğan'a Afrika gezisinde Mali'ye uğramamasından dolayı kırıldım. Başbakan, Nijer'e gitti. Gabon'a gitti. Neredeyse çevremizdeki tüm ülkeleri ziyaret etti ama Mali'ye gelmedi. Tabiki bizim büyükelçimizinde bu süreçte hataları oldu. Başbakan Erdoğan'la irtibata geçmesi gerekiyordu.

Ben 9 yıl Türkiye'de futbol oynadım. Türkiye'de müslüman oldum. Suudi Arabistan'da futbol oynadığım takım Mekke'deydi. Gidip hac ibadetini yapmak çok kolaydı ama yapmadım. Arabistan'da müslümanlığı benimsemedim. Ben Türkiye'ye inandım, Türkiye'de müslüman oldum. Şuan Başbakan'dan silah istemiyorum, helikopter istemiyorum, en azından ekmek için yardım etsin...

İşte Mali'nin eski Cumhurbaşkanı'nın danışmanı olan Fi Sebilillah örgütü lideri Salim Said Drame'nin açıklamaları:

İşgalden sonra Mali'den neler meydana geldi şuan ki durum nedir?

Biliyorsunuz ki bu silahlı güçler ülkemizi işgal etmiş durumda. Onlar yalanlarla geldiler. Uyuşturucu ticaretinden başka bir amaç için gelmediler.

Mali'ye geldiklerinden sonra Mali'de 6-8 yaşını geçmeyen çocukları ve kadınları katlettiler. Bu nasıl bir suçtur.
Onların yaptıkları hiçbirşey insan haklarını kapsayan şeyler değil. Biz türkiyeye geldik. Elimizde Türk kardeşlerimizden yardım istemekten başka elimizde bir şey yok. Fakirlerin ve ezilenlerin yanında olduğunu duyduğumuz Türkiye başbakanına yöneldik. Bu sorunlara iletmek için buradayız. Bu insanlık suçunu kaldıramıyoruz ve düzeltmek istiyoruz. Biz onlardan ve diğer herkesten bu önemli yardımı talep ediyoruz.

Hükümetteki göreviniz neydi?

Bir önceki hükümette Diyanet İşleri müsteşarıydım. Ayrıca Fi Sebilillah adında bir örgütün başkanıyım. Aynı zamanda eski cumhurbaşkanının danışmanlığını yaptım.

Türkiye dışında başka ülkelerden yardım talep ettiniz mi?

Biz imkanı olan herkesten yardım talep ediyoruz.

İslam İşbirliği Teşkilatından bir talepte bulundunuz mu?

Hayır oraya bir talep yöneltmedik.

Sizce çözüme nasıl ulaşılabilir? Mali için ne yapılabilir?

Biz bunun için ülkemizi terk ettik ve hastalığımıza ilaç bulmak için herkesten yardım talep ediyoruz. Biz Başbakan'a ve Türk halkına yöneldik ki ülkemizdeki bu problem çözüme kavuşsun.

Peki bölgedeki Müslümanlarla bir birlik oluşturulabilir mi?

Ben aynı çatı altında olacağımıza çok inanıyorum ama buna inanmak için tek şartım var. Ben çok kez arap ülkelerini gezdim fakat Türkiye'ye ilk defa geliyorum. Türkiye'ye gelmeden önce böyle bir atmosfer beklemiyordum. Bu ülke İslam için bir örnek.

Sesimi Türkiye Başbakanı'na iletiyorum: Müslümanların böyle bir örgüt kurması halinde tek şartım bu örgütün başına Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın geçmesidir.

Fransa'nın Mali'de olması ciddi bir problem. Türkiye'nin etkin bir müdahale yapamamasının sebebi orada Fransa'nın olması.

Halk Fransa'ya nasıl bakıyor?

Mali'nin büyük bir bölümü Müslüman, faka bizde cehalet problemi var. Halkımızın çoğu okula gidip bir şeyler öğrenmiyor. Ben eğitim için önce El Ezher'e gittim. Ardından da Paris'te Uluslar Arası İlişkiler okudum. Eğitim almaları gerekiyor. Çözüm için gerekli şartları bilmedikleri için sorunlar çözülemiyor. Gitsin okusunlar ve bu problemleri çözmek için her türlü yola başvursunlar.

Mali'deki sorunun sebebi Fransa'dır. Fransa Mali'ye girmek için eskiden de yaptığı gibi her türlü bahaneyi üretiyor. Libya ve diğer yerlerde yaptıkları gibi.

Bu silahlılar güvenlik ahdiyle geliyorlar ama ülkemize gelip heryere giriyorlar ve her istediklerini yapıyorlar.

Peki Müslümanları bu hale getiren en büyük sebep nedir? Neden bölgeler tespih taneleri gibi ayrılmış durumda? Sizin taraftan bakınca nasıl görüyorsunuz?

Mali'deki Müslümanlar arasında ihtilaflar olduğunu söyleyemem. Fransa'nın yaptığı bu işgaller uyuşturucu ticaretine hakim olmak istiyor. Mali dört asırdan beri Müslüman yaşayan bir ülke.

Mali'de her şey nasıl normale döner ? İktidar olabilecek bir güç var mı?

Biliyorsunuz ki biz şuan taşınma durumundayız. Devrimden sonra hükümet kurma sürecindeyiz. Bu süreç Temmuz ayına kadar sürebilir. Yeni Cumhurbaşkanı seçilirse birçok sorun çözülecektir umarım.

Fakat her şeyden önce insanlar aç ve hasta . Bekleyemez durumdalar. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın yardımlarını duyduk ve buraya ondan yardım talep etmeye geldik ki ülkemize yıllar sonra refah ve huzur gelsin.

Bu sorunların başlangıcından beri ben kendi cebimden kuzeyden başkent Bamakoya gelen mültecilerden 50 kişiyi doyurnaya çalıştım ama bu yetermi ki. Binlerce insan aç durumda ve bir an önce sorunların bitmesini istiyorum. Halkım için her müslümandan yardım talep ediyoruz.

Türkiyede sizi neler etkiledi? Nasıl buldunuz?

Modern bir yer gerçekten. Türkiye'de ki camilerde ayrıca çok hoşuma gitti.

Mali deki yönetim nasıl bir yönetim?

Mali 20 yıldır demokrasiyle yönetiliyor. Biz İslami bir anlayışa sahibiz. Ancak Fransızların hakimiyeti sonrası Mali'deki mahkemeler İslami kurallara göre hüküm vermiyor. Halkımız her türlü konuda İslami kuralları uyguluyor. Evliliklerimiz camilerde yapılıyor. Yaşantımız, kültürümüz ve amellerimiz hep İslam üzerine kuruludur.

Sizden isteğim benim ve halkımın bu mesajını yaymanızdır. Söylediklerimi Türk halkının ve Başbakan'ın görmesini istiyorum.

Çeviri: Abdurrahman Koç