Eski Van'ı hafızalara kazıdı

Ekibiyle birlikte Eski Van Şehri'nde kazı çalışması yaparak geçmişi gün yüzüne çıkarmaya çalışan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, bu kez görs

VAN 5.08.2017 11:46:11 0
Eski Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Doç. Dr. Erkan Konyar ve ekibi, bir süredir Van Kalesi eteklerindeki eski Van şehrinde kazı çalışması yaparak eski mimari yapıyı ortaya çıkarmak, eskiyi yeniyle harmanlayarak turizme kazandırmak için büyük bir çaba sarfediyor. Ancak Konyar ve ekibi sadece kazı çalışmaları ile yetinmekle kalmıyor aynı zamanda eski Van'ı anlatmak için de çabalıyor.
Bu çabalardan birisini de, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (VANTSO) desteği ve işbirliği ile “Eski Van'ın Görsel Havızası” sunumu oluşturdu. VANTSO'nun ev sahipliği ve işbirliğiyle dün düzenlenen sunumda Doç. Dr. Erkan Konyar, eski Van şehrini, fotoğraflar, minyatürler, çizimler ve haritalarla katılımcıların hafızasına kazıdı.
Dün VANTSO toplantı salonunda yapılan “Eski Van'ın Görsel Hafızası” sunumunda açış konuşmasını VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva yaptı. Bütün katılımcılara 'hoş geldiniz' diyerek konuşmasına başlayan Takva; “Aslında bir konuşma yapmayı düşünmüyordum ancak bir özür dilemem gerektiği için konuşmak durumunda kaldım. Öncelikle Çavuştepe'de kazı çalışması yapan Rafffet Çavuşoğlu ve Ayanıs'ta kazı çalışması yapan Mehmet Işıklı hocalarımız ekipleriyle birlikte buradalar. Biz bir süre önce birlikte ortak bir çalışma yaparak kültürel faaliyeti yönetme yönünde karar almıştık. Erkan Hocamla uzun süredir görüşüyoruz, emeğine ve bölgeye olan hassasiyetinden ötürü kendisine ayrı bir saygı duyuyorum. Bu spesifik bir konu oldu. Bugün Van'ın görsel hafızasını Erkan Hocamın ilgi alanı içerisinde ele alacağız. Ama söz konusu hocalarımdan özür dileyerek, en kısa zamanda benzer çalışmayı kendileri ile de yapacağımızın sözünü veriyorum. Gerçi bizim Valimiz 'en kısa zaman' diye bir zaman dilimi tanımadığını söylüyor, o yüzden ben de önümüzdeki Salı günü yönetim kurulu kararı alarak, bir sonraki Salı'ya kalmadan  Rafffet Çavuşoğlu ve Mehmet Işıklı hocamızın katılacağı bir oturum gerçekleştireceğimizi belirterek, kendilerinden özrümü kabul etmelerini rica ediyorum. Bütüncül bir bakış açısıyla yeni bir etkinlik yapalım istiyoruz. Bunu da bir iki hafta içinde gerçekleştireceğimizi belirtmiş olarak, tekrardan siz Van sevdalılarına hoş geldiniz diyorum” dedi.

 

ESKİ VAN'A YOLCULUK
Daha sonra sunumunu yapmak üzere sahneye çıkan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, slayt eşliğinde adeta Eski Van'a kısa bir yolculuk yaptırdı.
Eski kaynaklardan ve Evliya Çelebi kaynaklarına dayandırdığı sunumunda bol bol fotoğraf, çizim, minyatür ve harita gibi görseller kullanan Doç. Dr. Konyar, zaman zaman da eski yapıların yıkılmamış haliyle şimdiki halini de kıyaslayan görsellere yer verdi.
Kalıtılımcıların dalıp eski Van'ı hafızalarında canlandırdığı sunumda bazı görseller büyük ilgi çekti.
Doç. Dr. Konyar, sunumu esnasında yaptığı konuşmada; “İşimizin gereği belki de, Van'a özel bir ilgi gösteriyoruz. Diyebilirim ki bir yılımızın yarısını Van'da geçiriyoruz. Bu nedenle de çalışma yaptığımız Van'a katkıda bulunmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

 

“KENTİN AÇIK ALANLARINDA URARTULARA AİT BİR UNSUR YOK”
Van'ın Urartulara başkentlik yapmış bir kent olmasına rağmen şehirde, meydanlarda, açık alanlarda Urartulara ait görsel bir unsura rastlanmadığını belirten Doç. Dr. Konyar, bunun da bir eksiklik olduğunu söyledi.

 

“ESKİ VAN'IN EN GÖRKEMLİ YAPISI ULU CAMİİ”
Eski Van'a ilişkin görsel eşliğinde sunum yapan Doç. Dr. Konyar, görsellerde ulu camii belirdiği anda, “Eski Van şehrinin en eski ve en görkemli yapısı bana göre Ulu Camii'dir. Ancak maalesef ulu camiinin minaresinin üst kısmı 2011 yılındaki Van depreminde önemli hasar gördü. Bir ara buranın restore edilmesi gündeme geldi ama bazen restore etmek bile başlı başına yapıyı özünden uzaklaştırabiliyor. Buranın belki de başka tekniklerle korunması sağlanmalı. Ulu Camii ismi de bu caminin hakikaten görsel olarak çok etkileyici olmasıyla alakalıdır. Burada yapılan çalışmalarda elde edilen parçalar da Van müzesindedir” dedi.
Doç. Dr. Konyar, eski Van şehrinde yapılan kazı çalışmasının yanında, görsellerle eski Van'ı hafızalara kazıması dinleyiciler tarafından da beğeni topladı.
Katılımcılar, bu tür etkinliklerin sayısının arttırılmasını isterken, konuya duyarlılık gösteren Van Ticaret ve Sanayi Odası'na ve Doç. Dr. Erkan Konyar ve ekibine de teşekkür etti.
Detaylı bir sunum yapan Doç. Dr. Konyar, katılımcıları, başka yerlerde kolay bulunamayacak eski görsellerle eski Van şehrine bir yolculuğa çıkarırken, sunumun sonunda da sorulan sorulara yanıt verdi. 

 

Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: