Eşbaşkanlardan Ermenistan turu

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, Ermenistan'ın Erivan kentinde düzenlenen 6. Pan Ermenian komitesinin daveti üzerine Ermenistan'a giderek olimpiyatların açılış törenine katıldı. Eş Başkanlar, Cumhur

VAN 6.08.2015 19:36:39 0
Eşbaşkanlardan Ermenistan turu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, Ermenistan'ın Erivan kentine giderek olimpiyatların açılış törenine katıldı. 100'den fazla ülkeden katılımın olduğu olimpiyatlara Türkiye'den de 900 kişi katıldı. Kısa bir süre önce Akdamar adasında olimpiyat meşalesini yakan Eş Başkan Çoban ve Kaya, Erivan havalanında sevgi gösterileri ile karşılandı. Eş Başkan daha sonra Olimpiyat Komitesi Başkanı İskhan Zakaryan ve Ermeni Milletvekili Akhoyan Aragats ile bir araya geldi. Komite Başkanı İskhan Zakaryan, Eş Başkanları Ermenistan'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, yıllardır bekledikleri ziyaretin nihayet gerçekleştiğini söyledi. Eş Başkanlar ise, Ermenistan'a gelmekten mutluluk duyduklarını, çok sıcak bir şekilde karşılandıklarını belirtti.

ERMENİSTAN'DA GEZİ
Eş başkanlar ikinci gün ise Geghard Kilisesi, Garni tapınağı ve Vangölüne benzerliği ile bilinen Sevan gölü ve yarım adası olan Akdamar'ı ziyaret etti. Burada Sevan Belediye Başkanı ile görüşen eş başkanlar, akşam saatlerinde ise olimpiyatların açılış törenine katıldı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın da katıldığı açılış törenine Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Hüseyin Olan, Sur Belediye Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Mutki Belediye Eş Başkanı Özcan Birlik, Norşin Belediye Eş Başkanı M. Emin Özkan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Cihan Aydın, Sur Belediyesi eski Başkanı Abdullah Demirbaş, Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay da katıldı. Vazgen Sarkisyan Stadyumunda düzenlenen törende görsel şov sergilendi. Ermeni ve Ermenistan'ın tarihinin anlatıldığı görsel şölen büyük bir beğeni topladı.
Görsel şovun ardından Akdamar Adası'ında Eş Başkan Çoban ve Kaya tarafından yakılan olimpiyat meşalesinin görüntüleri yayınlandı. Görüntülerinin yayınlanması ile başta Cumhurbaşkanı Sarkisyan olmak üzere tüm stat Eş Başkan Çoban ve Kaya'nın konuşmalarının da verildiği görüntüleri ayakta alkışladı. Takımların geçiş töreninin ardından havai fişek gösterisi yapıldı ve olimpiyat meşalesi yakıldı. Olimpiyat Komitesi Başkanı İskhan Zakaryan açılış konuşması yaparak, katılan herkese teşekkür etti. Ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan bir konuşma yaptı. Sarkisyan, bu kadar ülkeden insanların olimpiyata katılmasının birliklerinin bir göstergesi olduğunu belirterek, olimpiyatlara katılan takımlara ve ülkelere teşekkür etti. Geç saatlere kadar süren tören, konser ve gösterilerle sona erdi.

CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞME
Eş Başkanlar ve beraberindekiler daha sonra Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la Cumhurbaşkanlığı sarayında bir araya geldi. Heyeti kabul eden Sarkisyan, böyle bir heyeti kabul etmekten mutluluk duyduğunu belirterek, bu buluşmanın halklar arasında önemli bir köprü olacağını söyledi. Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden birçok kişinin olimpiyatlara katıldığını belirten Sarkisyan, halklar arasında hiçbir sorunun olmadığını söyledi. Burada heyet adına konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, burada olduğu ve Sarkisyan ile görüşmelerinden duyduğu mutluluğu belirterek, bu buluşmanın halklar arasından sağlam bir köprü kurduğunu kaydetti. Kültürel arası diyaloğun gelişmesi açısından ziyaretin çok önemli olduğunu ifade eden Çoban, "Bugün çok önemli bir gün yaşıyoruz. Sizlere Kürt halkının selamlarını getirdik. Kentimiz ve Erivan arasında çok önemli ilişkiler geliştirdik. Bu ilişkilerin gelişmesi için birçok insan büyük bir emek verdi. Bizler de Van'dan Ermenistan'a gelerek bu emeği daha da güçlendirmek istedik. Bundan sonra da bu ilişkilerin daha da gelişmesi için elimizden geleni yapacağımızı söylüyoruz. Birbirimizi anlamaya, anlatmaya ve duygu birlikteliği için buradayız. Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi. Çoban'ın konuşması Sarkisyan ve yemeğe katılan konuklar tarafından alkışlandı. Konuşmanın ardından Sarkisyan, Çoban ve Kaya'nın bulunduğu masaya gelerek Ermenistan'a geldikleri için teşekkür etti. 1,5 saat süren görüşmenin ardından Sarkisyan, eş başkanları ve birlikteki heyeti kapıya kadar uğurladı.
Heyet, Cumhurbaşkanlığının ardından Ermenistan'ın başkenti Erivan Belediye Başkanı Taron Markaryan ile bir araya geldi. Van Belediye Eşbaşkanı Hatice Çoban görüşmede yaptığı konuşmada, spor ve kültürel alanlardaki işbirliğin geliştirilmesini önemsediklerini belirterek halklar arasında böylelikle dostluk köprüleri kurulabileceğini vurguladı. Erivan'da olumlu izlenimler edindiklerini kaydeden Hatice Çoban, "Bir gün sizi de Van'da ağırlamak isteriz" diyerek, Belediye Başkanı Daron Markaryan'ı Van'a davet etti. Temasların ardından eş başkanlar Van'a döndü.

/ Haber Merkezi