Eş zamanlı deprem tatbikatı

Van'da 9 Kasım 2011 yılında meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin 10'uncu yıl dönümü nedeniyle il genelinde bin 553 okulda eş zamanlı deprem tatbikatı yapıldı. Deprem tatbikatına 313 bin öğrenci, 18 bin 200 öğretmen ve

VAN 9.11.2021 17:56:10 0
Eş zamanlı deprem tatbikatı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Olası bir afet anında öğrenci, öğretmen ve çalışanların okulda meydana gelebilecek muhtemel tehlikeler karşısında korunlamarı, afet kültürünün oluşturularak afete hazır okul uygulamalarının güncel ve akılda kalıcı hale gelmesi, ayrıca 09 Kasım 2021 tarihinin Van depreminin 10’uncu yılı olması münasebetiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonu ve işbirliğinde il genelinde bulunan tüm resmi ve özel okullarda deprem tatbikatı yapıldı.

Bu kapsamda Tuşba ilçesinde bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hayati Yazıcı Fen Lisesinde de deprem tatbikatı nedeniyle program düzenlendi. Programa Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vali Yardımcısı Yavuz Arslan, AFAD İl Müdürü Ali İhsan Körpeş, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve personeller katıldı.

Programda konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez: “Yıkıcı iki depremde 644 vatandaşımız hayatını kaybetti ve binlerce kişi de yaralandı. Bu depremlerin 10’uncu yıl dönümünde il genelinde bin 553 okulda, 313 bin öğrenci, 18 bin 200 öğretmen ve personelin katılımıyla bir tatbikat gerçekleştirildi. Bu tatbikatta da 6.2 büyüklüğünde bir depremin senaryosu uygulandı” dedi.

BİN 553 OKULDA YAPILAN DEPREM TATBİKATINA 313 BİN ÖĞRENCİ KATILDI

Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle deprem tahliye tatbikatı yapıldı. Van genelinde eş zamanlı 13 ilçede bin 553 okulda, 313 bin öğrenci, 18 bin 200 öğretmen ve personelin katıldığı tatbikatta, senaryo gereği 6.2 büyüklüğünde deprem alarmı verildi. 30 saniye süren alarmla birlikte öğrenciler okuldan tahliye olurken, mahsur kalan öğrenciler ise yine senaryo gereği AFAD ekiplerince başarıyla tahliye edildi.

“DEPREM BÖLGEMİZİN BİR HAKİKATİDİR”

Tuşba ilçesinde bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hayati Yazıcı Fen Lisesinde düzenlenen deprem tatbikatı ise, 571 öğrenci, 37 öğretmen, 4 idareci ve 3 personelle gerçekleştirildi. Burada düzenlenen tatbikatı programına Vali Mehmet Emin Bilmez ile protokol üyeleri de katıldı.

Tatbikat sonrası kısa bir açıklamada bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 2011 yılında Ekim ve Kasım aylarında iki yıkıcı depremin meydana geldiğini hatırlatarak: “ Yıkıcı iki depremde 644 vatandaşımız hayatını kaybetti ve binlerce kişi de yaralandı. Bu depremlerin 10’uncu yıl dönümünde il genelinde bin 553 okulda, 313 bin öğrenci, 18 bin 200 öğretmen ve personelin katılımıyla bir tatbikat gerçekleştirildi. Bu tatbikatta da 6.2 büyüklüğünde bir depremin senaryosu uygulandı. Bütün öğrencilerimiz bu tatbikatta görev aldı. Deprem, bölgemizin bir hakikatidir. Depremle birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu yüzden vatandaşlarımızı deprem konusunda bilgilendirmek bizim temel görevimizdir” ifadelerini kullandı.

“HEPİMİZE İŞLER DÜŞÜYOR”

İçişleri Bakanlığınca bu yılın AFAD eğitimi açısından farkındalık yılı ilan edildiğini dile getiren Vali Bilmez, “İlimizde 2021 yılının Ocak ayından bu yana 687 bin Vanlı hemşerimize AFAD farkındalık eğitimi verildi. Hem deprem öncesi hem deprem anında hem de deprem sonrası yapmamız gerekenler konusunda hepimize işler düşüyor. Hepimizin bu konuda bilinçli davranması lazım. Kamu kurum ve kuruluşlarımız afet anında koordineli bir şekilde hareket edebilmelidir. Rabbim afetlerden, belalardan memleketimizi muhafaza etsin. Bizim de hem fiziki hem bedensel hem ruhi anlamda buna hazır olmamız gerektiğine inanıyorum. 10 yıl önce Van depremlerinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.