Ertürk: Oda kalıcı, kişiler ise geçicidir - Takva: En şeffaf odalardan biriyiz

Van Ticaret ve Sanayi Odası aylık olağan meclis toplantısı önceki gün yapıldı. Toplantı Van TSO Meclis Başkanı Yasin Ertürk’ün konuşması ile başladı. Van TSO Meclis Başkanı Ertürk, “Kamu – Özel Sektör Buluşmaları kapsamında

VAN 5.11.2018 13:52:12 0
Ertürk: Oda kalıcı, kişiler ise geçicidir - Takva: En şeffaf odalardan biriyiz
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Aylık Olağan Meclis Toplantısı önceki gün yapıldı. İlk kez basın mensuplarının da izleme imkanı bulduğu Olağan Meclis Toplantısı'nın ‘Kamu – Özel Sektör Buluşmaları’ kapsamında bu ayki konuğu İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk oldu. Her ay ayrı bir kurumun yöneticisini meclis üyeleri ile buluşturan VANTSO Yönetimi, bu ayki toplantıda da İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk'ü konuk etti. Öztürk'ün Belediye ve Kaymakamlık çalışmalarını özetlediği toplantıda daha sonra gündem maddeleri okunarak oylandı. Ardından da Van Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Yasin Ertürk ve Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, bazı konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

ÖZTÜRK, ÇALIŞMALARI ANLATTI
VANTSO Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, konuk olarak katılan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk'ün, yaptıkları çalışmaları slayt eşliğinde anlatması ile başladı. Öztürk, yaptıkları projeleri, yapacakları çalışmaları özetle tek tek anlatarak; “Amacımız ulaşılabilir olan, zorlaştıran değil kolaylaştıran, sorunların aracısız bir şekilde iletilebildiği ve anında çözüm üretilebilen bir belediye olmaktır. Bizleri tanıyan tanımıştır, böyle bir belediye olmayı da başardığımızı hepiniz biliyorsunuz. Bizim en önemli özelliğimizden birisi de, ilçemiz sınırları içerisinde bulunan 50 mahallemize de hiçbir ayrım yapmadan hizmet götürmektir. Bunu da yapmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

 

“İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ”
Öztürk, açıklamalarının devamında; “Ben buna inanan biriyim; Bir yerde bir şeyler başarmak istiyorsanız, bir fabrikanın çarklarının nasıl işbirliği içinde çalışması gerekiyorsa, şehirler de aynı şekildedir. Dolayısıyla şehirler de bir fabrika gibi, gerek kamu kurumları, gerek sivil toplum örgütleri ve toplum birbirine uyumlu şekilde, bir fabrikanın çarkları gibi birlikte hareket ettiği zaman oradan güzel şeyler ortaya çıkar, güzel şeyler üretilir. Ve bu güzel şeylerden de toplum ve herkes de nasiplenmiş olur. Dolayısıyla 2 yıllık gerek İpekyolu Kaymakamlığım, gerekse de İpekyolu Belediye Başkan Vekilliğimi bu şekilde, sivil toplum örgütleriyle, kamuyla, özel sektörle, toplumla işbirliği yaparak götürmeye çalıştım. Bugün de bizim için bir fırsat oldu, yaptığımız çalışmaları anlatmak açısından. İpekyolu olarak şehrin kalbindeyiz. 300 bin nüfusluyuz ancak günlük olarak hizmet verdiğimiz kişi sayısı 400 bini aşıyor. Böyle bir ilçenin Kaymakamlığını ve Belediye Başkan Vekilliğini yapıyorum” ifadelerini kullandıktan sonra yaptıkları çalışmaları slayt eşliğinde anlattı.
Öztürk, sunumunu tamamladıktan sonra VANTSO Meclis üyelerinin kendisine sorduğu soruları cevaplandırdı. VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da, Öztürk'e yaptıkları çalışmalardan dolayı ve özellikle de butik sokak projelerinden ötürü teşekkür etmek istediğini söyledi. Söz alan bazı meclis üyeleri de, yine çalışmalarından dolayı Öztürk'e teşekkür etti. Günün anısına Öztürk'e plaket takdiminden sonra, Öztürk toplantıdan ayrıldı.

 

ERTÜRK: ODANIN KURUMSALKİMLİĞİNE ZARAR VEREMEYİZ
Öztürk'ün toplantıdan ayrılmasından sonra VANTSO Meclis Başkanı Yasin Ertürk, serzenişte bulunan bir açıklama yaptı. Odanın kalıcı, kişilerin ise geçici olduğunu belirten Ertürk; “Arkadaşlar, gündem maddelerimize geçmeden önce bir konunun altını çizmek istiyorum. Seçilmiş tüm meclis üyeleri odamızın kurumsal kimliğine ve saygınlığına zarar verecek hareketlerde bulunamaz. Buna çok dikkat etmek zorundayız. Bizler geçiciyiz, oda ise kalıcıdır. Bu hassasiyetle hareket etmek durumundayız. Odamız hakkında aslı astarı bulunmayan, yalan yanlış bilgilerle, konuların çarpıtılarak kurumsal kimliğimize zarar veren kim olursa olsun gerekli hukuki girişimleri yapacağımızı ve konunun takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyorum. Elbetteki odamız eleştirilebilir, bu bütün meclis üyelerimizin hakkıdır. Odanın her bir kuruşunun nereye harcandığı da sorulacaktır elbette, ancak buradaki tek sorun yalan yanlış bilgilerle, yalan yanlış duyumlarla konunun aslından saptırılıp, odamızın kurumsal kimliğine zarar verilmesidir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bu oda hepimizin. Bizlerin aidatları ile ayağıda kalan bir kurum. Buna sahip çıkmalıyız.” dedi.
Ertürk'ün konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi. VANTSO Ekim ayı meclis karar özetinin görüşülmesi, Ekim ayı mizanının görüşülmesi, Ekim ayı hesap inceleme komisyonunun görüşülmesi, hesap inceleme komisyonunun 2018 yılı ek bütçesine ilişkin raporunun görüşülmesi, 2018 yılı ek gelir ve gider bütçesinin görüşülmesi konuları oylamaya sunuldu ve kararlar oy çokluğu ile kabul edildi.

 

“EN ŞEFFAF ODALARDAN BİRİYİZ”
Daha sonra, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle meclis toplantılarına katılamayan VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, söz alarak meclise hitap etti.
“Kusura bakmayın, 2 – 3 meclis toplantısına katılamadım ama size de bir sözüm vardı. Seçim sürecinden bu güne kadar yaşanan tüm sorunları ben mecliste size anlatacağım dedim. Ama toplantı da uzadı, sizleri çok tutmadan bazı konulara açıklık getirmek istiyorum.” diyerek açıklamalarına başlayan Takva; “Görüyorum ki ben meclis toplantılarına katılmadığım için kamuoyunda hakkımızda olmadık iftiralar üreten, odanın kurumsal kimliğine zarar veren, yalanlarla bilgi kirliliği oluşturan spekülasyonlar ortalıkta dolaşıyor. Öncelikle şunu ifade etmek isterim; atılan iftiralar, ortalıkta dolaşan iddiaların tamamı yalandır.” dedi.
Takva, iddialara ilişkin şunları söyledi; “Şöyle ki, iddialardan biri Tarıma Dayalı Organize İhtisas Hayvancılık Bölgesi ile ilgili. Şunu belirtmek istiyorum; bu proje Van TSO’nun Van ve ülke ekonomisine kazandırdığı çok önemli bir projedir. Valimiz Sayın Murat Zorluoğlu’nun başkanlığında ve diğer paydaşlarla oluşturulan müteşebbis heyetin yürüttüğü, 8 Milyon metrekare arazinin hayvancılık sektörüne kazandırılması projesidir. Ve şunu da belirtelim ki Van’ın gözbebeği olacak, gurur duyulacak bir çalışma olacaktır. O söz edilen miktarın aktarıldığı yer bu projedir. Biz bunu yapmazsak asıl o zaman vesal işlemiş oluruz. Ve YİKOB hesabına bu proje için aktarılmıştır. Bunu bile bile spekülasyon üretmeyi nereye koyacağız? İddia edilen bir diğer konu da Organize Sanayi Bölgesi içinde yaptırılan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ilgilidir. Aslında bu konu da özünde bir başarı hikayesidir. Şimdi orada 400 genç kardeşimiz eğitim görüyor. Bu konu ile ilgili uzaktan yakından bir dahlimiz yoktur. Ki zaten sorunlu bir durum olsaydı bu şehrin Valisi tanıtım toplantısını bizzat kendisi organize etmez ve katılmazdı. Dolayısı ile yıllardır yapılamayan şeyler, şimdi yapılıyor olunca yalan ve iftiralara başvuruluyor. TOBB Fen Lisesi ile ilgili ortaya atılan iddialar tamamen yanlış ve iftiradan ibarettir. TOBB Fen Lisesi, depremden sonra Van TSO’nun TOBB’dan sözünü aldığı ve Van’a kazandırdığı bir okuldur. Bu okulun yapımı ile ilgili hiç bir durumun tarafı olmadık. Dahlimiz de yoktur. Zaten müteahhitten kaynaklı orada ki olumsuzluk Valilik bünyesinde bulunan YİKOB’un araya girmesi ile son bulmuştur.”
Takva, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü, “Van’a, Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi kazandırıyoruz, dahlimiz olmamasına rağmen OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yapıldı ve 400 öğrencisi var ve TOBB Fen Lisesi açıldı. Büyük çabalarla kentimize çağrı merkezi kurulmasını sağladık, orada şimdi yüzlerce gencimiz iş sahibi oldu. İşte bu ortalıkta dolaşan yalan yanlış bilgilere rağmen biz Van’a ve Van Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine hizmet etmeye devam edeceğiz. Türkiye'deki akredite olmuş 10 tane A sınıfı Ticaret ve Sanayi Odası'ndan biriyiz. Benim bu memlekete sözüm var. Bu odayı daha iyi noktalara getirmek gibi bir iddiam ve sözüm var. Arkadaşlarımla birlikte bunu yapıyoruz. Kaldı ki ben bu şehirde doğdum, bu şehirde öleceğim. Elbette birbirimizi eleştireceğiz ama yalan yanlış bilgilerle odanın kurumsal kimliğine zarar vermeyeceğiz. Ve şunu da söyleyeyim ki, bizler kapalı insanlar değiliz. Herkes her konu ile ilgili bizimle konuşabilir, eleştirilerini yüzümüze söyleyebilir. Biz son derece şeffaf bir odayız. İlk defa odamıza denetim talep eden biziz. Durum böyle iken aksi yaklaşmak, odayı yıpratmaya çalışmak kimseye fayda sağlamaz.”
Takva'nın konuşmasını tamamlamasının ardından Odanın faaliyetleri anlatıldı ve meclis toplantısı sona erdi.

Ertürk: Oda kalıcı, kişiler ise geçicidir - Takva: En şeffaf odalardan biriyiz