‘Ermeni–Müslüman ilişkilerine kronolojik bir bakış’

Anadolu’nun kadim milletlerinden Hristiyan Ermeniler ile Müslümanlar, yüzlerce yıl bu topraklarda ortak bir medeniyetin oluşumuna katkı sağladı. Ortak medeniyet için sağlanan bu katkı, ortak gelecek için çok önemli. Artık unutulmaya yüz

VAN 1.05.2015 10:36:15 0
‘Ermeni–Müslüman ilişkilerine kronolojik bir bakış’
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Ortak bir gelecek için

Yaklaşık 1400 yıllık bir geçmişi olan, ortak bir kültür ve kadim bir medeniyet inşa eden Hıristiyan Ermenilerle, Müslüman halkların ilişkilerini “1915 Büyük Felaketi” üzerinden değerlendirmek, bir dizi yanlışı da beraberinde getiriyor. Bu yanlışa düşmemek için 1915 öncesinin de bilinmesi gerek. 1915 öncesi dönemde sanattan diplomasiye, edebiyattan mimariye, ticaretten zanaata kadar birçok alanda ortak ilişkiler kuran Ermeniler ile Müslüman halkların ilişkilerini ve ortak medeniyete yaptıkları katkıları hatırlamak ortak bir gelecek için çok önemli. ‘Ermeni–Müslüman İlişkilerine Kronolojik Bir Bakış’ adlı çalışma, bu alandaki önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlıyor.

Medeniyete ortak katkı

Binlerce yıllık bir geçmişi olan halklarla ilgili böylesi bir çalışmanın eksikliği sonucunda ortaya çıkan bu çalışmada, Ermeni-Müslüman ilişkileri, detaycı akademik bir dil yerine ana hatları içeren kronolojik bir çalışma ile aktarılmış. Kronolojide, özellikle ‘olumlu ilişkiler, ortak iyiler’ gibi konulara öncelik verilmiş. Ermenilerin yaşadıkları coğrafyaya ve antik döneme kısaca değinilmiş. Sonrasında Müslümanlarla kurulan ilk ilişkiler, Selçuklu ve Osmanlı dönemleri, 1920-2002 yılları arası ve son olarak da 2002 sonrası kurulan ilişkiler, genel hatlarıyla değerlendirilmiş. Çalışmada, bu coğrafyada kadim halkların dostlukları ve ortak katkılarla kurulan medeniyetin mirası yeniden hatırlatılıyor.

Tarihi ve politik kodlara hapsetmeden

Ermeni- Müslüman ilişkilerini, kronolojik bir dille mercek altına alan "Ermeni-Müslüman İlişkileri Kronolojik Bir Bakış" adlı kitap bugün raflardaki yerini aldı. Ermeni-Müslüman ilişkilerini ya da daha özel bir alanda Ermeni-Türk ilişkilerini anlatan pek çok kitaptan farklı olarak bu çalışma, iki milletin dostâne ilişkilerini, tarihî ve politik kodlara hapsetmeden anlatıyor. Tarihçisine, meraklısına, aydınına, akademisyenine şöyle bir mesajı var: “Türkler ve Ermeniler 1915'te tanışmadıkları gibi 2015'te de sanıldığı gibi birbirlerinden kopmuş değiller.”

Yaklaşık 14 asırlık ortak bir geçmişe ve hafızaya, bugünden bakarken, hem Ermeniler hem Ermeni tarihi hem de Müslüman halklar ile Hıristiyan Ermenilerin ilişkilerine dair resmi ve ulusal tezlerin anlattıklarının dışında çok şey olduğunu fark edeceksiniz.

Bu haber 155 kez okundu.