Erken teşhis hayat kurtarır!

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' nedeniyle düzenlenen seminerde konuşan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Semra Gümüş Gündüz, erken teşhis ile kanserin yüzde 98 oranında önlenebileceğini

VAN 19.10.2016 10:24:39 0
Erken teşhis hayat kurtarır!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

"1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı" nedeniyle, Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Şişli Öğretmen Evi Konferans Salonu'nda bir seminer düzenlendi.
Hak Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ile çok sayıda kadının katıldığı seminerin açış konuşmasını Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda, yaptı.
Sokakta karşılaşan bir genç ile bir kadın arasında kanserle ilgili geçen sohbetten örnek veren Soğanda, kansere karşı önlem alma konusunda herkesin dikkatli davranması gerektiğine vurgu yaptı.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Daha sonra söz alan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Semra Gümüş Gündüz, Ekim ayını "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" olarak ilan ettiklerini ve şimdiye kadar çeşitli bilgilendirmede bulunduklarını belirterek, "Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 40-69 yaş aralığındaki bayanları müdürlüğümüz bünyesindeki KETEM'e davet ediyoruz" dedi.
Meme kanserinde erken teşhisin önemine değinen Gündüz, şunları söyledi:
"Bütün kadınlar mamografi çekmeli. Bunun için 40-69 yaş aralığındaki bayanları KETEM'e davet ediyoruz. 20 yaşından itibaren kendi kendinize meme kanseri muayenesi yapabilirsiniz. Başınıza gelmez diye düşünmeyin, hepimizin başına gelebilir. Bu nedenle erken teşhis şart! Erken teşhis ile meme kanseri yüzde 98 önlenebilir."

ERKEKLERDE DE GÖRÜLÜR
Daha sonra Van Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Duygu Altınok Dindar, söz aldı.
Dindar, sunumunu sinevizyon yardımıyla soru-cevap şeklinde yaptı. 
Sadece kadınlarda değil erkeklerde de meme kanseri görüldüğünü belirten Dindar, şunları anlattı:
"Meme kanseri erkeklerde de görülebilir, ama daha çok kadınlarda görülüyor. Bazen bir kitle şeklinde, bazen de gözle görülmeyecek derecede varlığını his ettirir. İyi huylu ve kötü huylu diye iki türlüdür. Yaşlandıkça artar. 70-80 yaşlarındaki kadınlarda daha çok görülür. Ailede kanser öyküsü yoksa da, yani aileden herhangi birinde olmasa da kendisinde olabilir. Bir araştırmaya göre kanser en çok kanser öyküsü olmayan ailelerde görülmüştür. Bu nedenle erken teşhis önemlidir."
Dindar'ın ardından Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Tuba Coşkun da, meme kanseri ve korunma yolları konusunda bilgilendirmede bulundu.
Seminer sonunda müdürlük tarafından, katılımcılara, üzerinde meme kanserinde erken teşhise dikkat çeken hediyeler dağıtıldı.