Erken seçim hazırlığı başladı

Koalisyon hükümetinin kurulmasına yönelik AK Parti ile CHP arasında görüşmeler devam ederken, siyasi partiler erken seçim olasılığını gündemlerine alarak hazırlıklara başladı.

VAN 7.08.2015 11:04:53 0
Erken seçim hazırlığı başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

7 Haziran’daki seçimlerin ardından sürekli erken seçime gidilmesinin uygun olacağını ifade eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim çalışmalarını da erkenden başlattı.

İl istişare toplantılarını adıyla teşkilatları dolaşan Bahçeli, teşkilatlardan erken seçime hazırlık yapılmalarını istedi. Öte yandan, MHP’nin hemen hemen aynı adaylarla seçime gitmesi bekleniyor.

CHP ön seçim yapmayabilir

CHP’de ise ön seçim mi, merkez yoklaması mı yapılacağı konusu netleşmedi. Ancak kısa sürede ön seçim yapılması mümkün olmadığından merkez yoklaması yapılması bekleniyor. Partinin bir tüzük kongresi toplayabileceği ifade ediliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce, kasım ayında erken seçim olursa CHP’nin tüzük gereği adayları belirlerken ön seçime gideceğini açıklamıştı.

AK Parti’de 3 dönem kuralı

AK Parti’de ise erken seçime gidilmesi halinde üç dönem kuralının nasıl işleyeceği konusu netleştirilecek. Erken seçimin tekrar seçim olarak algılanması halinde listelerde değişiklikler söz konusu olabilecek. Ancak bu kısa dönemin de bir dönem olarak kabul edilmesi halinde iki dönem milletvekilliği yapanlar üç dönem kuralına takılacak. Daha önceki seçime giremeyen çoğunluğunu partinin kurucularının oluşturduğu üç döneme takılan isimler bu kez aday olabilecekler. Ak Parti’nin de bu konuları netleştirmek için bir kongre toplayabileceği ifade ediliyor.

Erken seçim konusunda teşkilatını harekete geçiren HDP’de ise listelerde büyük oranda değişiklik olması beklenmiyor. HDP’de yine kadın oranının yüksek olacağı belirtiliyor.

Kaynak: Star