Erken mi emekli olmak istiyorsunuz?

Türkiye nüfusunun giderek yaşlanması yetkilileri harekete geçirdi.

VAN 16.02.2013 12:17:05 0
Erken mi emekli olmak istiyorsunuz?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye nüfusunun giderek yaşlanması ve doğurganlık hızının düşmesine çare olacak önlemler geliyor. 7 aşamalı önlemler arasında, çocuk sayısına göre emeklilik yaşının kademeli olarak düşürülmesi de var.

TÜİK'in projeksiyonuna göre Türkiye'nin nüfus artış hızının düşmesi ve Türkiye'nin asla 100 milyonluk bir ülke olamayacağının anlaşılması bir dizi tedbir alınmasını gündeme getirdi.

Vatan'ın haberine göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari 3 çocuk sözlerinin bilimsel gerçekliğine dikkat çekerek, hem çalışan kadınlar için hem de iş gücüne katılacak kadınlar için üzerinde durdukları teşvik çalışmalarını açıkladı. Çelik, doğum izninin 24 haftaya çıkarılması, doğum sonrası işe dönüşlerin ve kreşlerin zorunlu hale getirilmesi ile çocuk sayısına göre emeklilik yaşının kademeli hale getirilmesi gibi çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bakan Faruk Çelik, Ankara Plaza Otel'deki 'Ebeveyn İzni ve İş-Yaşam Dengesi Yaklaşımı Çerçevesinde Esneklik' konulu TAIEX Semineri'ne katıldı. Çelik, burada yaptığı konuşmada, kadının iş gücüne katılımı için yürütülen çalışmalara değindi. Aile bütünlüğünün Türk toplumu için önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, sağlık örgütlerine göre sağlıklı birey için bebeklerin 2 yıl emzirilmesi gerektiğine işaret ederek, bir yandan sağlıklı toplum yetiştirmek bir taraftan da kadın istihdamı artırmanın temel hedefleri olduğunu dile getirdi. Ebeveyn izinlerinin önemine dikkat çeken Bakan Çelik, şu rakamları paylaştı:

"Avrupa'ya baktığımız zaman bu izinler Almanya'da 14 hafta, Fransa'da 32 hafta, İngiltere'de 52 hafta, Türkiye'de ise 16 hafta. 8 haftadan 16 haftaya taşıdık. Şimdi bizim ne yapmamız gerekiyor? Biz, istihdam gücünü artırırken nüfus artış hızını gözeten bir politika izlememiz gerekiyor. Aile birliğini sağlayan bir istihdam politikası. Sağlıklı nesillerin yetişmesini sürekli hale getiren çalışmalar yapmamız gerekiyor.

Kadınlar çocuk da yapacak kariyer de

Bakan Faruk Çelik kadın istihdamının teşviki ile birlikte nüfus artış hızını gözeten politikaları devreye sokacaklarını belirtirken 7 aşamalı planı da şöyle aktardı:

1. Doğum izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılacak, maliyetinin devlet tarafından karşılanması sağlanacak.

2. Doğum iznine ayrılan kadının doğum sonrası işe alınması zorunlu kılınacak.

3. Çocuk yardımları artırılacak.

4. Kamuda kreş zorunluluğu getirilecek.

5. Şu anda sadece SSK'lı anneler 2 çocuğa borçlanabilirlerken bu sayı artırılacak.

6. Çocuk sayısına göre emeklilik yaşı kademeli hale getirilecek. Çok çocuk yapan anneler daha erken emekli olabilecek.

7. Çocuk yapan annelere yarı zamanlı çalışma imkanı sağlanacak.