Erdoğan: Savaş Kolaydır, Barış Zordur; Lütfen Silahı Gömün

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mardinli kadınlardan artık teröre dur demelerini isteyerek, silahların susması ve barışın sağlanması amacıyla başlattıkları sürece herkesin destek vermesini istedi.

VAN 16.02.2013 17:52:42 0
Erdoğan: Savaş Kolaydır, Barış Zordur; Lütfen Silahı Gömün
Tarih: 01.01.0001 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mardinli kadınlardan artık teröre dur demelerini isteyerek, silahların susması ve barışın sağlanması amacıyla başlattıkları sürece herkesin destek vermesini istedi. Erdoğan, "Biz bu ülkede artık acıları, ölümleri değil, sevinçleri konuşmak istiyoruz. Bu ülkede artık silahların değil fikirlerin, siyasetin konuşmasını istiyoruz. Kardeşler, Mardinli kardeşlerim, savaş kolaydır, barış zordur, zor olana talibiz. Fikirleri olan, düşüncelerine inanan, güvenen silaha başvurmaz, eline silah almaz. Silah, fikri olmayanların, kendi fikrine, kendi düşüncesine inanmayanların, güvenmeyenlerin bir yöntemidir. İşte biz silahların art arda çekildiği bir dönemi geride bırakıyoruz. Diyoruz ki, lütfen artık silahı gömün" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte beraberinde İçişleri Bakanı Muammer Güler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim BakanıNabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, Ak Parti milletvekilleriyel geldiği Mardin'de 47 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi. Mardin Karayolları Meydanı'nda yaklaşık 5 bin kişiye hitap eden Erdoğan, ellerini kaldırarak kendisine tezahüratta bulunanlara Arapça, 'Ehlen ve Sehlen' (Hoşbulduk) diyerek konuşmasına başladı. İktidarları döneminde Mardin'e yaptıkları yatırımları anlatan Erdoğan, yaptıkları eser ve yatırımların bütün Mardinlilere hayırlı olmasını istedi.

"KADINLAR ŞİDDETE KARŞI SESLERİNİ YÜKSELTSİNLER"

Geçen yıl 8 Mart Kadınlar Günü'nde Mardin'e olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Şimdi Kadınlar Günü'ne 2 hafta var. Aslında her gün kadınlar günü, ancak bu tür bir geleneğin de dışlanması doğru olmaz. Ben şimdiden kadın kardeşlerimizin kadınlar gününü kutluyorum. Bu sene kadınlar gününü Siirt'ten kutlayacağız. 8 Mart'ta Siirt'te olacağız. Mardin'den iki önemli konuda ricam var. Biliyorum Mardin'de kadına el kalkmaz, biliyorum Mardin'de kadına da çocuğa da şiddet uygulanmaz. Ama eğer bu yanlışı yapanlar varsa, bu hataya düşenler varsa, toplum olarak Mardinliler olarak, o kişileri uyaracak bu insanlık dışı davranıştan vazgeçmelerini isteyeceğiz. Mardinli hanım kardeşlerim de dayak, şiddet karşısında boyunlarını eğmeyecek, şiddeti sineye çekmeyecekler. Gerek hanım kardeşlerimizin haklarını ileri seviyeye taşıyacak yasalar ve anayasada çok önemli düzenlemeler yaptık. Hanım kardeşlerimiz haklarını bilsin, şiddet karşısında seslerini yükseltsinler" dedi.

AİLE DESTEK MERKEZLERİNE GİDİN

Aile destek merkezleri açmaya devam ettiklerini, Mardin'de bugün 3 aile destek merkezi açacaklarını, yarın da Kızıltepe'de 1 merkez daha açacağını hatırlatan Başbakan Erdoğan, yurt genelinde merkez sayısının 50'yi bulduğunu söyledi. Buralardan 15 bin kadının yararlandığını belirten Erdoğan, "Mardinli hanım kardeşlerimizin de açılan bu aile destek merkezlerine gitmelerini, orada kurslara katılmalarını, etkinliklere eğitimlere dahil olmalarını ben özellikle kendilerinden rica ediyorum" dedi.

KAÇAK ELEKTRİK UYARISI

Başbakan Erdoğan, Mardin'den ikinci bir ricası olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Enerji bakanlığımızın tespitlerine göre maalesef Mardin'de de kayıp kaçak oranı elektrik enerjisinde yüzde 76'lara ulaşmış durumda. Yani tüketilen elektriğin sadece 4/1' i tahsil ediliyor. İlgili birimlerimiz kayıp ve kaçaklarla yasalar çerçevesinde mücadele ediyor. Ama, Mardinli kardeşlerimin yasalardan önce kendi vicdanlarıyla hareket edip bu yöntemin önüne geçmelerini önemle rica ediyorum. Çünkü, benim Mardinli kardeşim helal ve haramın ne demek olduğunu çok iyi bilir. Bakınız, Mardin'in çok güzel bir sözü var. Yerden olan, yere döner. Hepimiz topraktan geldik toprağa döneceğiz, hepimiz dünyada yaptıklarımızdan tek tek sorguya çekileceğiz. Onun için Mardin helali de haramı da çok iyi bilir. Bu konuda hassasiyet içinde olacağınıza inanıyorum. Bir söz daha var hiç bir koyun kendi kuzusunu çiğneyip geçmez. Devlet sizin bir yerde kuzunuz. Devletin kurumları sizin kuzunuzdur. Onlar size hizmet etmek için, hizmetkarlık etmek için vardır."

"MARDİN TAMAMI AYNI GÜZELLİĞİ KAVUŞACAK"

Mardin'in artık Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuştuğunu ve önümüzdeki yıl seçimlere Büyükşehir Belediyesi olarak gireceğini belirten Erdoğan, şöyle dedi:

"Mardin'in tüm sınırları Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne dahil olacak. Mardin'in genelindeki tüm planları Mardin Büyükşehir Belediyesi yapacak. Mardin'in genelinde tüm atık su kanallarını Büyükşehir Belediyesi yapacak. Yani artık kanallar caddelerden akıp gitmeyecek. Tüm Mardin'in içme suyunu kim temin edecek? Büyükşehir Belediyesi temin edecek. Bununla Mardin'in genelinde bir plan bütünlüğü hallediliyor. Yani böyle ucube bir yapılanma olmayacak. Mardin'in o tarihi yapısı ne denli güzelse Mardin'in tamamı aynı güzelliğe yeniden kavuşacak. Belediyecilik Ak Parti'nin işidir. Belediyecilikten gelmiş bir Başbakan olarak bu hassasiyet içinde bu adımı atıyoruz ve Mardin'i daha farklı güzelliklerde görmek istiyoruz. Onun için inşallah Mart 2014 Mardin'de yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Geçen ay 24 Ocak'ta Mardin'e bir başka müjde daha verdik. Mardinli bir kardeşiniz sizlerin oylarıyla Meclis'e gelen sizin vekiliniz sayın Muammer Güler kardeşimizi İçişleri Bakanı olarak atadık. Mardinli bir İçişleri Bakanı'ndan özellikle de yerel yönetimlerden bire bir ilgilenmesi bakımından çok önemli kendisiyle sadece Mardin değil inşallah 80 vilayetimizde istifade etmiş olacağız."

"MARDİN'İ HER YERDE ÖRNEK GÖSTERİYORUM"

Başbakan Erdoğan, Mardin'deki huzur kardeşlik dayanışmanın tüm Türkiye'ye sirayet edeceğini belirterek, "Ben gitiğim her yerde her şehrimizde Mardin'i diğer 80 vilayetimize örnek diye gösteriyorum. Mardindeki kardeşliği renkliliği, uyumu, ahengi gittiğim her ilde anlatıyorum. Mardin son 10 yılda kardeşlikle büyüdü. Daha da güzelleşti ve inşallah önümüzdeki süreçte daha da büyüyecek ve güzelleşecek. Bir zamanlar burada Mardin Valisi olan Mehmet Bey şu anda Emniyet Genel Müdürümüz. Dolayısıyla Mardin gerek Emniyet Genel Müdürümüz, gerek İçişleri Bakanımız bir dayanışma içinde Mardin'imize de bütün ülkemizede bu huzuru dayanışmayı taşıyacaklar. Mardin kardeşlikle büyüyerek bu bölgedeki tüm illerede örnek oldu ve örnek olmaya devam edecek" dedi.

KADINLARIN TERÖRE KARŞI ÇIKMASINI İSTEDİ

"Bir şeyi sizinle açık açık konuşmak zorundayım" diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz hükümet olarak tarihi nitelikte bir adım attık. Türkiye'de ret, inkar, asimilasyon politikalarına son verdik. On yıllar boyunca devam eden sorunların üzerine kararlılıkla gittik. On yıllar boyunca görülmeyen, inkar edilen, meselelere büyük bir samiyetle eğildik. Doğu'nun, Güneydoğu'nun kırık kalbini kazanmak için çok zor bir mücadele verdik. Şimdi artık söz sırası sizde, eyleme geçme sırası sizde, sürece dahil olma, süreçte sorumluluk alma sırası sizde. Biz hükümet olarak onlarca adım attık. Şimdi sizlerden bir adım bekliyoruz. Biz bu adımı özellikle hanım kardeşlerimizden, annelerden bekliyoruz. Sizler şu teröre, şu terörün kanlı cinayetlerine, şu terörün sinsi baskısına artık dur demenizi, cesaretle buna karşı çıkmanızı bekliyoruz. Eğer terör sona ererse inanın ne Mardin'de, ne Diyarbakır'da, ne Siirt'te, Muş'ta, Bingöl'de işssizlik diye bir sorun kalmayacaktır."

"YATIRIMCI TERÖRÜN OLDUĞUNU YERE GİTMEZ"

Erdoğan, şu anda Gaziantep'te işsizlik diye bir sorun olmadığını belirterek, şöyle dedi:

"Çok enteresan. Gaziantep, Gazantep'in dışından işsiz alıyor. Çünük terör Gaziantep'e sızamadı. Ara sıra deneme yollarına başvurdu netice alamadı. Eğer şu terör bitsin Tunceli'de, Van'da, Hakkari'de, Şırnak'ta yoksulluk diye bir şey kalmayacaktır. O zaman oraya yatırım gidecektir. Ama şu anda yatırım gidiyor mu gitmiyor. Niye? Yatırımcı huzur arar, yatırımcı terörün olduğu bir yere gitmez. Riskli olan bir yere gitmez. Kendi insanlarına dükkanlarının kepengini indirten bir yere, teröristin olduğu bir yere yatırımcı gider mi? Gitmez. Kepenkler indiriliyor. Niçin? Yani o insanların ekmek parasında gözü olan bir zihniyetin bu ülkeye bir faydası olur mu? Tehditle, baskıyla kuzu kuzu kepenkler ne oluyor indiriliyor. Bakın şu anda Şanlıurfa son derece hızla büyüyor gelişiyor. Yoksulluğun üzerine çok hızlı gidiyor. Gaziantep'te organize sanayi bölgeleri yetmiyor. Şimdi 6 ve 7'inci organize sanayi bölgeleri kuruluyor. Adıyaman aynı şekilde huzurla güvenle büyüyor. Mardin dayanışmayla ve hoşgörüyle büyümeye devam ediyor. Ama daha kat edeceğimiz uzun bir mesafe var. Çözüme kavuşturmamız gereken meseleler var. Eğer sizler bize destek verirseniz, siz bizim arkamızda durursanız Allah'ın izniyle biz buralarda da işsizliği yoksulluğu acıyı kanı ve gözyaşınıda artık gündemden çıkartırız."

"10 YIL ÖNCE ÜNİVERSİTE KURULACAĞINA KİMSE İNANMAZDI"

Erdoğan, Mardin'de Artuklu Üniversitesi'ni kurduklarını, binaya tabela asmakla kalmayıp, üniversitenin bölgenin en canlı ve çoşkulu üniversitelerinden biri olduğunu söyledi. Üniversiteye 2009 yılında Yaşayan Diller Enstitüsü'nü kurduklarını kaydeden Erdoğan, "Enstitüde Kürt dili ve kültürü ana bilim dalı, Süryani ve Arap dili ve kültürü ana bilim dalında öğreriyonce yetişiyor. Biz bu seviyeye kolay gelmedik, önümüze çok engeller çıkarıldı. Ama Türkiye, siz bize destek verdiniz ve bu seviylere ulaştık. 10 yıl önce Mardin'de bir üniversite kurulacak denseydi kimse buna inanmazdı. 10 yıl önce Mardin'deki üniversitelerde Kürtçe öğretmenler yetişecek denseydi, buna kimse inanmazdı. Biz yaptık bunu. Şu anda ortaokullarımız, liselerimizde öğrenci ya da velisi istendiğinde seçmeli olarak Kuran-ı Kerim dersi alabiliyor. Nasıl geldik buraya. Sizlerin verdiği destekle. Hamdolsun artık ülkemizde düz liselerde bile Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin hayatıyla ilgili ders verilebiliyor. Kuran-ı Kerim'i ve sevgili Peygamberimizin hayatını bilen bir nesil yetişecektir. Onun bize çizgi o sünnet üzerinde geleceğin nesli çok daha farklı olacak haram helal nedir kul hakkı çok daha iyi bilecek kardeşlik vatan millet sevgisi nedir bunu çok daha iyi bilecektir" dedi.

"SAVAŞ KOLAY, BARIŞ ZORDUR. LÜTFEN ARTIK SİLAHI GÖMÜN"

Başbakan Erdoğan, şu anda Türkiye genelinde kardeşliğimizin dahada büyüdüğünü ve ebedi olacağını belirterek, şöyle dedi:

"Hep beraber sizin de bu terörü artık Türkiye'nin gündeminden çıkarma mücadelemize destek vermeniz lazım. Büyümenin, ilerlemenin, çözümün özellikle de kardeşliğin önünde duran bu terörü bizim Türkiye'den söküp atmamız gerekiyor. Biz bunu beraber yapacağız. Biz bu ülkede artık acıları, ölümleri değil sevincileri konuşmak istiyoruz. Bu ülkede artık silahların değil fikirlerin, siyasetin konuşmasını istiyoruz. Kardeşler, Mardinli kardeşlerim, savaş kolaydır, barış zordur, zor olana talibiz. Fikirleri olan, düşüncelerine inanan, güvenen silaha başvurmaz, eline silah almaz. Silah, fikri olmayanların, kendi fikrine kendi düşüncesine inanmayanların, güvenmeyenlerin bir yöntemidir. İşte biz silahların art arda çekildiği bir dönemi geride bırakıyoruz. Diyoruz ki, lütfen artık silahı gömün. Silahı bırakın, biz size diyoruz ki, şu sıkılı yumrukları olduğu bir toplum barış toplumu olmaz ve bir barış huzur kardeşlik ortamını tesis etmek için samimiyetle çalışıyoruz. Bu samimiyetin karşısında, samimiyet bekliyoruz. Allah'ın izni sizlerin desteğiyle biz bu terörü Türkiye'nin gündeminden söküp atabilecek, kardeşliği daha güçlü şekilde tesis edeceğiz. Elinizden bir şey geliyorsa lütfen elinizle düzeltin. O yanlışı elinizle düzeltin. Eğer elinizden bir şey gelmiyorsa o zaman o yanlışı lütfen dilinizle düzeltin. Bu süreç düze çıksın."

Ankara'YA CANLI YAYIN

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü Ana Komuta Kontrol Merkezi Daire Başkanlığı'ndan kameraman bir polisin çektiği görüntüleri, 3G sistemiyle saniye saniye Ankara'ya canlı olarak aktırdığı gözlendi. Kısa adı AKKM olan daire başkanlığının canlı yayın yapan bu kameralardan 40 tane aldığı ve hem toplumsal olayları, hem de Başbakan'ın gezilerini saniye saniye Ankara'daki merkeze ilettikleri belirtilerek, kamera ile kameramanın Ankara'dan gerektiğinde anında yönlendirilebildiği kaydedildi.