Erciş'te köpekler katlediliyor iddiası

Erciş ilçesinde siyanürlü iğneyle sokak köpeklerinin öldürüldüğü iddia edildi. Köpeklerin akşam saatlerinde Erciş Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri tarafından öldürüldüğünü belirten yurttaşlar, yaşanan duruma tepki gösterirk

VAN 9.02.2013 13:34:17 0
Erciş
Tarih: 01.01.0001 00:00
Erciş ilçesinde siyanürlü iğneyle sokak köpeklerinin öldürüldüğü iddia edildi. Köpeklerin akşam saatlerinde Erciş Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri tarafından öldürüldüğünü belirten yurttaşlar, yaşanan duruma tepki gösterirken, Erciş Belediyesi Zabıta Müdürü Ferhat Çiftçi ise, "Muradiye, Adilcevaz, Patnos gibi yakın ilçeler sokak köpeklerini ilçemize getiriyorlar. Biz de köpekleri bayıltarak onların ilçelerine bırakıyoruz" şeklinde konuştu.


Haber: İdris YILMAZ

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun "Hayvanların korunmasından hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ızdırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak ve bu durumun sağlanması yönünde hayvanların korunması ve barınmalarının sağlanması" konusunda belediyeler sorumlu tutuluyor. Kanunun 6. maddesinde "Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmelerinin yasak olduğu" belirtilmesine rağmen Erciş Belediyesi'nin ilçede bulunan sokak köpeklerini siyanürlü iğne ile öldürdüğü iddia edildi. Yaşanan duruma tanık olduğunu ifade eden Güven Çalık adlı yurttaş, kapısının önünde olan köpeklerin ölü bulunduğunu ifade ederek, "Bir süre sonra çevredeki diğer köpekler de bilmediğim bir nedenden öldüğünü gördüm. Daha sonra tesadüfen yoldan geçerken ölü bulduğum bir köpekte aynı iğneyi buldum. Köpeklerin ölüm nedenlerini araştırdığımda kullanılan iğnenin siyanürlü olduğunu tespit ettim" dedi.

'Yaşanan durum insanlık dışıdır'

Söz konusu uygulamanın yıllardır yapıldığını söyleyen Çalık, "Biri bana nasıl bir insansın diye sorduğunda 'ben köpek ruhluyum' diye cevap veriyorum. Çünkü köpekler kadar sadık canlılar yoktur. İnsanlara bu kadar sadık davranan dilsiz ve savunmasız hayvanlara yapılanlar insanlığa, doğaya ve tabiata ihanettir" dedi. Geçen yıldan beri evinin yakınında birkaç köpek olduğunu belirten Çalık, "Kimseye zararları dokunmazdı. Bizler kendi imkanımızla bakardık, beslerdik. Bir süre sonra oynadığımız köpekler ölmeye başladı. Ölen bir köpeğe saplanmış sarı enjektör tespit ettik. Bunu araştırdığımızda siyanürlü iğne olduğunu anladık" dedi. Bu durumu gereken yerlere ileteceklerini ifade eden Çalık, "Köpekleri katletmekle yetinmeyen Erciş Belediyesi bölgedeki insanların sağlığıyla da oynuyor. Sizden ricamız sesimizi yetkililere duyurun" diye konuştu.

'Kapıdaki köpekleri de öldürüyorlar'

2 gün önce Conect marka bir araçla gelen sivil zabıta memurların köpeğini iğne ile öldürdüğünü ifade eden Özcan Taşır adlı yurttaş ise, kullanılan iğneyi göstererek, şöyle konuştu: "Akşam saat 21.00 sıralarında beyaz Connect marka bir zabıta aracı kapımıza geldi. Bir iki patlama sesi duydum, sonra araç gittiğinde köpeğimin bağırma sesini duydum, köpeğimin yanına koşarak geldiğimde köpeğimin acı içinde kıvrandığını gördüm. Köpeğimin gözlerinden yaşlar akıyordu o anı hiç unutmayacağım" dedi.

'Köpekler keyfi olarak öldürülüyor'

Yaşanan duruma tepki gösteren Sıddık Deniz isimli yurttaş ise, sokak köpeklerinin bugüne kadar kimseye zararı olmadığını ifade ederek, yaşanan durumu insanlık dışı olarak değerlendirdi. "Köpekler bize zarar vermiyor. AKP belediyesinin uygulamaları ve yaptığı yolsuzluklar bize zarar veriyor" diyen Deniz, "Köpekleri öldüreceklerine gitsinler kendi pisliklerini temizlesinler" diyerek sert tepki gösterdi.

Öldürmüyorlarmış!

Konu ile ilgili görüştüğümüz Erciş Belediyesi Zabıta Müdürü Ferhat Çiftçi, geçen yıllarda hayvanları kısırlaştırdıklarını belirterek, yaşanan durumdan çevre ilçeleri sorumlu tuttu. Çiftçi, "Muradiye, Adilcevaz, Patnos gibi yakın ilçeler sokak köpeklerini ilçemize getiriyorlar. Biz de köpekleri bayıltarak onların ilçesine bırakıyoruz" diyerek ilginç bir savunma yaptı. Köpeklerin 'bertaraf' edilmesine yönelik siyanür kullanıldığı iddialarını kabul etmediklerini belirten Çiftçi, "Alfazyne" isminde uyuşturucu çeşidini kullandıklarını savundu.

Siyanür nedir?

Uzmanların ifadelerine göre siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyebilen metal tuzlarının genel adıdır. Hepsi şiddetli zehirlidir. En önemlileri, sodyum siyanür ve potasyum siyanürdür. Endüstride ısıtılmış kuru karbonlar üzerinden, amonyak (NH3) ve CO gazlarının karışımı geçirilerek elde edilirler. Siyanür, vücut ağırlığının kilogramı başına 1 milli gram dozajında sindirim yoluyla vücuda alınırsa zehirleme şeklinde ölüme yol açabilir.