Erciş üzümünün ilk kontrolleri yapıldı

2020 yılından Van Ticaret Borsası (VATBO) tarafından Coğrafi İşareti alınan Erciş üzümünün 2021 yılı ilk kontrolü yapıldı.

VAN 11.09.2021 11:13:52 0
Erciş üzümünün ilk kontrolleri yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın Erciş ilçesinde üreticilerin bahçelerinde, üzümde salkım ve tanenin ağırlığı, eni, boyu ve şırada suda çözünen kuru madde oranı tespiti amacıyla gerekli incelemeler yapıldı.

Van Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Erciş üzümü Van Gölü’nün yumuşatıcı etkisi nedeniyle kendine özgü bir mikroklima özelliğine sahip bulunan, yüksek rakım özellikleri ve gece -gündüz sıcaklıkları arasındaki yüksek farklılık nedeniyle şırası yüksek oranda biyoaktif bileşik bulunduran, çoğunlukla sofralık olarak kullanılmasının ve zaman zaman şırasından yararlanılmasının yanında, yaprağı salamura yapılarak tüketilen yerli bir üzümdür. Erciş Üzümünün yöreye has özellikler taşıması nedeniyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir" denildi.

2020 yılından Van Ticaret Borsası (VATBO) tarafından Coğrafi İşareti alınan Erciş üzümünün 2021 yılı ilk kontrolünün yapılması amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yücel, YYÜ Bahçe Bitkileri Bölümünden Doç. Dr. Nurhan Keskin, Erciş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihat Çağrı, Van Ticaret Borsası Genel Sekreteri Eser Yıldız, Erciş Ziraat Odasından Barış Çelik ve Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Sekreteri Ahmet Gözütok'un katılımlarıyla kontroller yapıldı.

Erciş İlçesi Salihiye Mahallesi'nden Yakup Özlek, Bayramlı Mahallesi'nden Nihat Baş ve Şahin İşler adlı üreticilerin bahçelerinde, üzümde salkım ve tanenin ağırlığı, eni, boyu ve şırada suda çözünen kuru madde oranı tespiti amacıyla gerekli incelemelerde bulunuldu.

Erciş üzümünün ilk kontrolleri yapıldı