Ercan Kılıç dinleme ve izlemenin nasıl yapıldığını canlı yayında anlattı

Adli bilişim uzmanı Ercan Kılıç, vatandaşların nasıl dinlendiğini ve izlendiğini canlı yayında gösterdi, oldukça çarpıcı bilgiler verdi.

VAN 8.04.2014 10:23:32 0
Ercan Kılıç dinleme ve izlemenin nasıl yapıldığını canlı yayında anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00
stargazete.com-özel
A Haber'de Sevilay Yükselir'in sunduğu %100 Siyaset programında ilginç anlar yaşandı.

Programın konuklarından adli bilişim uzmanı Ercan Kılıç, yayın anında herkesten habersiz ses ve renkli görüntülü kayıt yaptı. Kılıç, bir araba anahtarlığı ile yaptığı bu kayıtları canlı yayında herkese izletti.

Ercan Kılıç, yasadışı ortam dinlemelerinin, ya da gizli görüntü kayıtlarının nasıl yapıldığını anlattı.

Kılıç şöyle konuştu:

HEPİMİZ DİNLENİYOR VE İZLENİYORUZ

Dinleme ve izleme diye bir kavram var aslında. Siz dediniz ki "cep telefonundan nasıl dinlenirim". Aslında hepimiz izleniyoruz.

Örneğin, cep telefonu kayıtları. Hepimizin cep telefonu kayıtları kurumlarda, BTK'da duruyor. Kimi aradınız? Hangi dakikada aradınız? Kaç dakika konuştunu? Sizi kaç dakika kim aradı? Size kim mesaj attı? Siz kime mesaj attınız? Bütün bunlar kayıtlı.

NEREDE BULUNDUĞUNUZ BİLE KAYIT ALTINDA

Aynı zamanda, HTS dediğimiz kayıtlar var. O anlarda coğrafi olarak neredeydiniz? Bütün bunların kayıtları tutuluyor. Bunlar soruşturmalarda kullanılıyor.

Bir suç örgütü herhangi bir şekilde o kurumları ele geçirmişse o bilgileri istediği gibi kullanabilir. Bir soruşturma sebebiyle aldığım bir dosyada, bir şahsın o HTS kayıtlarını özel yazılımlarla değiştirmek yönünde çalıştığını gördüm. HTS kayıtlarının bir formatı vardır. O formatta var olan HTS kayıtları çıkarılmış, değiştirmek için üzerinde çalışma yapılmış. Bunun teknik olarak yapılması mümkün.

Onun dışında, bütün bankacılık kayıtlarımız da tutuluyor.

Çok ufak temel elektronik bilgisiyle yasadışı dinleme yapılabilir. Ufacık bir cihazı telefonunuzun ya da hattınızın geçtiği herhangi bir yere yaklaştırmak yeterli. Ev telefonu için bu yapılıyor.

CEP TELEFONUNA VİRÜS YERLEŞTİRİP DİNLİYORLAR

Cep telefonlarında ise, dinlemenin en kolayı virüs yerleştirmektir. Telefonunuza bakma bahanesiyle alıp, 5 dakika içinde gerekli yazılımı yüklerim. Bütün görüşme kayıtlarınızı alırım. Coğrafi olarak nerede olduğunuzu gösteren HTS kayıtlarınızı da cep telefonundan teker teker alırım.

TELEFONUN BATARYASINI SÖKSENİZ BİLE DİNLENİRSİNİZ, İÇİNDE BAŞKA BİR BATARYA DAHA VAR

Cep telefonunuzun bataryasını söktüğünüz zaman bile dinlenme ihtimaliniz var. Çünkü o batarya haricinde telefonun içinde başka bir batarya var. Bu bir çözüm ama, bayağı bir sekteye uğratıyor dinlemeyi ama ana bilgilerin alınması teknik olarak mümkün olmaya devam ediyor.

DİNLENEN DİNLENDİĞİNİ ANLAYABİLİR Mİ?

Yasa dışı olarak dinleniyorsanız, cep telefonunuza casus yazılım yüklenmişse bunun kontrolü sağlanarak anlama imkanınız var.

Telefonunuzdan ses geliyorsa, bu dinlendiğiniz anlamına gelmez. Özellikle dinleme işini yapan insanlar bu tür hataları yapmamak üzerine özel eğitim alırlar. Yapmayalım ki anlaşılmasın diyorlar zaten. Ses gelmesi, işin doğasına aykırı.

Sevilay Yükselir: Evinizin önüne araç getiriyorlar, bu araçlarla ortam dinlemesi ve telefon dinlemesi yapıyorlar. Bu nasıl oluyor, anlatır mısınız?

İÇİNDEN ELEKTRİK GEÇEN HİÇBİR ŞEY GÜVENLİ DEĞİLDİR

Ercan Kılıç: Araçlar da bu teknolojinin bir parçası tabi ki. Ama teknoloji o kadar gelişti ki. Öğrencilerime ilk söylediğim şey şudur; içinden elektrik geçen hiçbir şey güvenli değildir. Yayın yapan hiçbir şey güvenli değildir.

İnsanları belki biraz paranoyaya sevkedeceğiz ama, araçlarla dinleme ancak televizyonlarda gördüğümüz şeyler.

TEK CEP TELEFONUYLA BİRÇOK KİŞİ DİNLENEBİLİR

Mesela ben şu anda buranın ağındayım. Wireless üzerinden bağlandım. Emin olun, kendi cep telefonumla bütün bu ağ üzerindeki her şeyi dinler, kayda alır, bana uygun olan bilgileri seçtikten sonra, (bu parola bilgisi olur, özel konuşma kayıtları olur...) bütün bunları değerlendiririm. Yani bir cep telefonuyla ortamda olmanız bile pek çok kaydı almanızı sağlar.

GEORGE ORWELL 1948 YILINDA UYARMIŞTI: TELEVİZYONLAR ÇİFT TARAFLI ÇALIŞABİLECEK

İnternete bağlanan, içinden elektrik geçen hiçbir şey artık bizim için güvenli değil. Yeni nesil cep telefonlarımız, yeni nesil akıllı televizyonlarımız internete bağlanabiliyor. Bir de bunların üzerine sosyal paylaşım programlarını kullanabilmemiz için kamera koydular. Bunu yıllar önce 1948 yılında George Orwell söylemişti zaten. O televizyonların çift taraflı çalışabileceğini söylemişti.

İNTERNETTEN ARTIK BUZDOLABINIZA BAĞLANABİLİYORSUNUZ

İnternetten artık buzdolabımıza bağlanıyoruz, hangi rafların boş olduğunu görüyoruz. Biz bunu görebiliyorsak, başka herhangi birisi de bunu görebilir.

İŞTE CANLI YAYINDA GİZLİ DİNLEME ÖRNEĞİ:



PROGRAMIN TAMAMINI AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ:



***



***