ENGELLİYLE EMPATİ!

Kuruluş tarihleri olan 6 Ekim gününü 'Empati Günü' olarak ilan eden Van Hürriyet Eğitim Kurumları'ndan öğretmen ve öğrenciler, Altı Nokta Körler Derneği Van Şubesi'ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan Dernek Başkanı Şahabettin Kayhan,

VAN 7.10.2016 11:28:02 0
ENGELLİYLE EMPATİ!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Hürriyet Eğitim Kurumları ortaokul bölümü öğretmeni Hakan Işık ile öğrenciler Nazlı Çakır, Meliha Nupelda Mamuk ile Yusuf Taha Eken, Büyükşehir İş Merkezi'nde bulunan Altı Nokta Körler Derneği'ni ziyaret etti.
Öğretmen ve öğrenciler, dernek yöneticilerine, çeşitli büro malzemeleri ve "empati" konulu afişler takdim etti. Dernek üyeleri de öğrencilere birer çiçek sundu.

"EMPATİ KURMAK İSTEDİK"
Ziyaret nedenlerini anlatan öğretmen Hakan Işık, kurumun açılış tarihi olduğu için 6 Ekim gününü "Empati Günü" ilan ettiklerini söyledi.
Bu nedenle de kurumları dolaşarak empati kurmak istediklerini belirten Işık, şunları söyledi:
"Aslında biz böyle bir derneğin varlığından haberdar değildik. Öğrencilerimize görme engellilerle ilgili bir kompozisyon ödevi vermiştik. Çok güzel yazılar yazmışlar, hangisini birinci seçeceğimizi bilemedik, o kadar güzel yazılardı. Çok duygulandık. Burada bir görme engelli var mı diye internette araştırdık, sonunda buranın adresini bulduk ve şimdi buradayız. Bir anlamda gelip burada sizi görüp bir empati kurmak istedik!"

"ÇOK DUYARSIZLAŞTIK"
Kurum olarak yaptıkları çalışmanın daha geniş bir çevre tarafından ele alınmasını arzu ettiklerini ifade eden Işık, şöyle dedi:
"Bugün bizim kurumun empati günü, isteriz ki, tüm dünyada kurumların böyle bir empati günü olsun. Toplum olarak çok duyarsızlaştık; herkes kendi dünyasına çekildi. Bu yaştaki öğrencilerimizin bu duyarlılığı bizleri buraya getirdi. Bu tür etkinliklerle yeni nesli empati konusunda duyarlı hale getirmemiz gerekiyor."

ÖĞRENCİLERİN HEYECANI
Ziyaret sırasında son derece heyecanlı oldukları gözlenen öğrenciler de, dernek üyelerine ve yöneticilerine yaşamlarında başarılar diledi. 
Öğrencilerden Nazlı Çakır, görme engelli yaşamı anlatmak için "Siyah", Meliha Nupelda Mamuk, "Karanlık", Yusuf Taha Eken de, "Göremiyorum" başlığını taşıyan kompozisyonlar yazdıklarını söyledi.

"EMPATİ BEKLİYORUZ!"
Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Şahabettin Kayhan da, gelen ziyaretçilere kurumun işleyiş biçimini, yaptıkları çalışmaları ve üyeler hakkında bilgi verdi.
Ziyaretten dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Kayhan, şunları söyledi:
"Sizin bu empati gününüzde derneğimize yaptığınız ziyaretten dolayı ve bizi önemsediğiniz için size çok teşekkür ediyorum. En kısa zamanda iadeyi ziyarette bulunacağız. Tabi aynı şekilde diğer kurumların da bize karşı empati kurmalarını bekliyoruz. Biz onları görüyoruz, umarım onlar da bizi görür!"

EMPATİ
Hürriyet Eğitim Kurumları tarafından gün dolayısıyla basılan ve dernek üyelerine teslim edilen "Empati" başlıklı afişte şu bilgi ve öneriler yer aldı: 
"Empati, kişinin bir iletişim esnasında, kendisini karşısındakinin yerine koyup olaylara onun bakış açısıyla bakarak duygu ve düşüncelerini doğru anlamaya çalışması ve duyarlı bir yaklaşım içinde olmasıdır. Diğer bir deyişle, empati başka bir kişinin iç dünyasında düşünebilme, hissedebilme, duygu ve düşüncelerine karşılık verebilme olarak da düşünülebilir. En kısa tanımıyla duygudaşlık denilebilir. Empati becerisi yüksek olan insanlar karşıdaki insanın duygularını, üzüntülerini, sevincini, kederini fark eder ve onu paylaşır. Bu şekilde karşıdaki ile güçlü ilişkiler kurar. Empati kendimizi duygusal olarak başkasının yerine koyma kapasitesi olduğu için öncelikle kendi duygularımızı iyi tanımamız gerekiyor. Kendine yabancı olan, duygularını iyi anlayamayan insanların başkalarıyla sağlıklı empati kurması mümkün değildir. İletişim kurarken birinci amacımız karşımızdaki insana kendimizi doğru anlatmak ve onun taleplerimizi anlamasını sağlamaktır. Bu gerçekleşmediği zaman üzüntü, gerginlik, kaygı gibi duygular yaşarız ve bunun neticesinde iletişim çatışmaları ortaya çıkar. İşte iletişimde karşılıklı empatinin olması bu tür iletişim kazalarını azaltır, karşılıklı anlayışı ve duyarlılığı artırır.

Empatinin yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
*Empati, insanın psikolojik sağlamlığı için ve ahlakî gelişimi için önemli bir beceridir.
*Empati, insanlar arasındaki ilişki ve açıklığı ifade etmektedir.
*Empati, iletişimin artmasına ve çatışmaların çözüme kavuşmasına yardımcı olur.
*Empati ile ev ve iş hayatında başarılı olma şansı artmaktadır.
*Empati kişinin farklı olan ya da başka kültürden gelen insanlarla iyi geçinilmesini sağlar.

Empati, iletişim için bu kadar önemli olduğundan ve hayat kalitesini yükselttiğinden empati kurma becerimizi arttırmalıyız. Empati kurma becerisi yüksek insanlar yetiştirmeli, duyarlılığı yüksek olan bir toplum inşa etmeliyiz. Ancak bu şekilde birbirini kabul eden, farklılıklara saygı duyan, barış ve huzur içinde yaşayan bir toplum oluruz. Aksi takdirde kendisi dışında kimseyi sevmeyen, kendinden farklı insanları kabul etmeyen, bencil insanların oluşturduğu mutsuz bir toplum oluruz. Duyarlı ve saygılı bir toplum inşası için eğitim kurumlarına düşen görevlerin farkındayız. Bu nedenle Hürriyet Eğitim Kurumları olarak duyarlı, empati yeteneği güçlü, farklılıklara saygı duyan, sağlam bir karaktere sahip, kısacası aklı aydın, kalbi parlak nesiller yetiştirmeyi misyon olarak benimsiyoruz. Bu misyonumuzun gereği olarak kurumumuzun açılış günü olan 6 Ekim'i her yıl 'Empati Günü' olarak kutluyoruz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı