Engellilerden 'beyaz baston yasası' talebi

Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle en fazla engellilerin zor duruma düştüğünü söyledi.

VAN 16.10.2020 13:22:35 0
Engellilerden 'beyaz baston yasası' talebi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Altı Nokta Körler Derneği tarafından, Büyükşehir İş Merkezindeki dernek binasında, Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Van Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mail Tam, Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Hanefi Baykara, Van İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Aydın Türk ile dernek üyeleri katıldı. Gün dolayısıyla Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor, yaptığı açıklamada; "Beyaz Baston Yasası'nın çıkmasını talep ediyoruz" dedi.

BEYAZ BASTONA DAİR

Güne ilişkin açıklamayı Van Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Fazıl Bor yaptı. 
Beyaz bastonun engellileri için önemine değinen Bor, “Yolda, çarsı pazarda, ulaşım araçlarında ve çeşitli yerlerde elinde Beyaz Bastonla hareket eden kişileri görmüşsünüzdür. İşte bu kişilerin ellerindeki Beyaz Baston körler için son derece önemli bir araçtır. Beyaz Baston, körlerin bağımsız hareketinin, özgürlüğünün ve güvenliğinin simgesidir. Beyaz Baston, körlerin gözü, ayrılmaz yol arkadaşı ve rehberidir. Yalnızca ülkemizde değil, bu tüm dünyada da böyledir.” dedi.

PANDEMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Engellilerin hem genelde hem de pandemi sürecinde yaşadığı sorunlara değinen Bor, şunları söyledi:
“Bizler için yaşamsal öneme sahip böylesi bir gün vesilesiyle bazı sorunlarımızı ana hatlarıyla sizlerle paylaşmak istiyoruz. Aylardır tüm insanlığı ve ülkemizi derinden etkileyen Covid-19 pandemisi herkesten çok engellilerin yaşamının zorlaşmasına neden olmuştur. Eğitimden iş yaşamına, ulaşımdan sosyal yasama kadar pek çok alanda engellilerin sıkıntıları katlanarak büyümüştür. Eğitimde EBA sistemi ve diğer uzaktan eğitim araçları engellilerin erişimine yeterince uygun olmadığı için engelli öğrenciler maalesef uzaktan eğitimden gereğince yararlanamamaktadır. Şehir içi toplu ulaşım araçlarında ve işyerlerinde gerekli koruyucu önlemler yeterince alınmadığı için engelli yurttaşlarımız büyük sıkıntı çekmektedirler. Kota açığına rağmen bu yıl toplu engelli kamu personeli alımı yapılmamış̧, Nisan ayında yapılması gereken EKPSS sınavı 2 kez ertelenmiştir. Nihayet yoğun girişimlerimiz ve mücadelemiz sonucunda 15 Kasım tarihinde yapılacağı açıklanmıştır. Böylesine güç̧ koşullarda hak temelli örgütlenme ve mücadele görevlerimizin daha da zor fakat çok daha zorunlu olduğunun bilincindeyiz.”

“BEYAZ BASTON YASASI ÇIKSIN!”

Beyaz Baston Yasasının çıkmasını istediklerini ifade eden Bor, şunları kaydetti:
“Diğer yandan birçok ülkede beyaz bastonun anlamını, önemini, standartlarını ve kullanım alanlarıyla bu konudaki kuralları düzenleyen Beyaz Baston Yasası bulunmasına rağmen maalesef ülkemizde henüz böyle bir yasal düzenleme yoktur. 15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü vesilesiyle siyasi partilerimizi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ivedilikle Beyaz Baston Yasasını çıkarmaya çağırıyoruz.”

Haber: Adil HARMANCI

Prestij Haber Merkezi